Antibiotice Iași începe producția de pastile cu iod. Rafila: ”România are nevoie de 30 de milioane de comprimate”

Luni, 07 Martie 2022, ora 12:26
3372 citiri
Antibiotice Iași începe producția de pastile cu iod. Rafila: ”România are nevoie de 30 de milioane de comprimate”
Se pot produce 2,5 milioane de pastile cu iod în 24 de ore FOTO Unsplash

Antibiotice Iași va începe producția de pastile cu iod marți, 8 martie, cu o capacitate de producție de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că România ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate în eventualitatea unui atac nuclear declanșat de Rusia. În plus, a dat asigurări că în România există o cantitate suficientă de substanță necesară producerii pastilelor.

”Nu este vorba despre un panaceu universal este vorba despre o substanţă care acţionează ţintit la nivelul tiroidei. Începând de mâine, compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

Nu cred că o să fie probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv. Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane. Ele (n.r. - pastilele) vor fi duse la direcţiile de sănătate publică, important este să ajungă în cât mai scurt timp la nivelul fiecărei primării”, a declarat Alexandru Rafila.

Când se administrează iodura de potasiu în cazul unui incident nuclear

Ministerul Sănătăţii a precizat că, în cazul unui eventual incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, subliniind că această substanţă nu trebuie utilizată profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

"În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ", arată MS.

Ministerul Sănătăţii a precizat, vineri, 5 martie, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod preventiv deoarece poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#Antibiotice Iasi, #pastile iod accident nuclear, #razboi Ucraina , #medicamente