Ministrul Energiei: E ridicol ca Ministerul Finantelor nu stie cum sa impoziteze producatorii individuali de electricitate

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 12:28
3910 citiri
Ministrul Energiei: E ridicol ca Ministerul Finantelor nu stie cum sa impoziteze producatorii individuali de electricitate
Foto: Arhiva Camerei Deputatilor

Persoanele fizice nu pot produce momentan energie electrica, intrucat Ministerul Finantelor nu stie cum sa impoziteze aceasta activitate, iar situatia este efectiv ridicola, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Anton Anton, intr-o conferinta pe tema contorizarii inteligente a electricitatii, organizata de Banca Mondiala.

In deschiderea conferintei, ministrul a relatat cum, in urma cu 13-14 ani, un prieten al sau, dezvoltator imobiliar, dorea sa instaleze contoare inteligente in locuintele pe care le construia, insa nu doar la electricitate, ci si la caldura si apa calda.

Anton a vrut astfel sa arate ca existau solutii pentru citirea de la distanta a consumului inca de atunci, insa nici acum, in Romania, consumatorii nu beneficiaza de aceste tehnologii.

"Intre timp, am ajuns la energie electrica produsa individual si nu numai ca putem sa discutam, dar exista presiuni care se exercita asupra colegilor mei din minister de a autoriza asa ceva. Exista presiuni care se exercita asupra ANRE de a rezolva problema legislativa.

Stand de vorba si analizand situatia, am ajuns la concluzia ca noi, din punct de vedere legislativ, ne-am incadra, adica exista lege, lucrurile nu se impiedica din punct de vedere legislativ. Unde ne impiedicam este ridicol: ne impiedicam in TVA. Adica nu stim cum sa incasam sau cum sa platim. Adica ne impiedicam intr-o chestie de finante, birocratica", a explicat Anton.

Potrivit acestuia, Ministerul Energiei si ANRE se afla in discutii cu Finantele pentru a debloca situatia.

"Situatia este efectiv ridicola. Si de ce spun ca este ridicola? Pentru ca toata lumea vine si spune ca este nevoie de smart grid (retea inteligenta - n.red.). Ce inseamna smart grid? Inseamna ca utilizatorul este constient fie sa consume mai putin, fie sa introduca in sistem o energie pe care o produce el in mod suplimentar, sa-si compenseze de exemplu vara, printr-o productie mai mare de energie, consumul de iarna, acestea sunt elemente de smart grid.

Toate acestea trebuie facute si se pot face numai cu contoare inteligente. Deci daca nu avem contoare inteligente, vorbim degeaba. Nu putem vorbi de o modernizare, de o echilibrare a productiei si consumului de energie fara ca aceasta contorizare inteligenta sa existe", a adaugat ministrul.

Anton a mai spus ca exista foarte multe state europene care au implementat astfel de solutii, iar Romania ar trebui sa urmeze aceste modele si sa nu repete greselile lor.

"Ministerul de Finante nu este aici, asa-i?", a intrebat el, uitandu-se in sala. "Nu. E, nu-i bine! Eu mi-as fi dorit sa fie aici, macar cineva de la Ministerul de Finante, ca sa auda si povestea asta, pentru ca eu cred ca trebuie sa facem eforturi in comun, pentru ca end-user-ul, utilizatorul, adica cetateanul, sa beneficieze, sa o duca mai bine, sa poata sa-si controleze, sa stie exact cat a consumat, de ce a consumat. Asa, acum, cu contoarele de astazi, citim asa... aproximativ. Adica am consumat pe luna x kilowati, atata. Insa exista contoare care spun care este momentul zilei in care am consumat mai mult si ce s-a intamplat".

ANRE a initiat un proiect de ordin, potrivit caruia persoanele fizice care vor sa produca energie regenerabila in capacitati de pana la 100 kW vor putea vinde electricitatea in reteaua de distributie, urmand ca factura lor sa fie compensata cu valoarea energiei pe care o livreaza.

Insa in nota de fundamentare a proiectului se arata ca, pana ce Ministerul Finantelor va identifica metoda de a impozita persoanele fizice pentru aceasta activitate, ordinul va fi aplicat doar pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si persoanele fizice titulare ale unei intreprinderi individuale.

In urma cu o saptamana, vicepresedintele Autoritatii, Zoltan Nagy-Bege, declara ca ANRE nu poate ajunge la un numitor comun cu Finantele privind taxarea persoanelor care produc energie.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Anton Anton ministerul finantelor ridicilor, #ministurl energiei ridicol ministerul finantelor , #ministrul Energiei