Ministrul Energiei: Vrem sa acumulam energie electrica in depozitele de gaze, o idee in premiera in lume

Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 07:21
14383 citiri
Ministrul Energiei: Vrem sa acumulam energie electrica in depozitele de gaze, o idee in premiera in lume

Ministerul Energiei intentioneaza sa dezvolte un proiect de acumulare de energie electrica in depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusa pana acum in lume, a declarat ministrul Anton Anton, in timpul audierilor pentru bugetul institutiei din cadrul comisiilor reunite de Buget-Finante din Parlament.

"Vrem sa accesam un program european prin care sa introducem in Romania o idee care n-a mai fost introdusa in lumea asta - sau poate c-o fi fost facuta, dar nu stiu eu - si anume sa acumulam energie electrica in depozite de gaze.

Adica centrala de la Craiova o retehnologizam, alaturi de centrala aia la 3 kilometri exista un depozit, la Ghercesti, iar in depozitul respectiv introducem atunci cand avem exces de energie electrica de la eoliene, pentru ca noi in Romania nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. In Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro si noi n-avem niciunul in Romania. Austria mai construieste 5 acum", a afirmat ministrul Energiei.

Nu e prima oara cand ministrul face aceasta declaratie, la fel gandea si in octombrie 2018 cand spunea ca pregatim o inovatie rara in Europa, stocarea energiei electrice in gaze

Despre taxa de 2% prevazuta in OUG 114, Anton Anton a afirmat ca procentul este diferentiat la companiile de gaze fata de cele de carbune.

"Despre 2%, acesta trebuie privit diferentiat la companiile care produc pe baza de carbune fata de companiile celelalte, care produc energie pe baza de gaze. La companiile pe baza de carbune, costul energiei electrice e grevat de un procent de 40% din certificate. La celelalte nu e la fel de mare procentul", a precizat ministrul Energiei.

Anton Anton a sustinut ca Romania cumpara mult mai putina energie decat consuma.

"Cumparam energie extrem de putin, in pofida declaratiilor apocaliptice care se fac din cand in cand, daca ne uitam pe site-ul Ministerului Energiei, am inceput sa pun situatia energetica saptamanala, cantitatea de energie pe care o cumparam este extrem de mica fata de cantitatea de energie pe care o producem.

Si nu o cumparam pentru ca dam comanda sa o cumparam, ci pentru ca la un moment dat energia pe care o cumparam este mai ieftina decat energia pe care o producem in Romania. Deci transferul de energie se face pe o piata care este regionala", a declarat ministrul Energiei.

Comisiile reunite de Buget-Finante din Parlament au avizat, marti, favorabil, bugetul pentru 2019 al Ministerului Energiei.

Din cele doua amendamente depuse, niciunul nu a trecut de votul parlamentarilor.

Ministerul Energiei este finantat in proportie de 28,05% de la bugetul de stat si din surse proprii in proportie de 71,95%.

Ministerul Energiei ar urma sa primeasca de la bugetul de stat 259,024 milioane de lei credite bugetare, in scadere cu 9,87% fata de executia preliminata a anului precedent. Totodata, sunt prevazute si credite de angajament de 259,024 de milioane de lei, cu 17,3% mai mici.

Avizele pe buget au fost date pana la 3 dimineata, cu Teodorovici nocturn in Parlament: Declaratii halucinante si institutii cheie lasate cu buza umflata

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...