Motiunea impotriva ministrului Energiei a cazut la vot

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 14:25
2129 citiri
Motiunea impotriva ministrului Energiei a cazut la vot
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Deputatii au respins, marti, cu 155 de voturi "impotriva", 95 "pentru" si 19 abtineri. motiunea simpla depusa de 67 de parlamentari PNL impotriva ministrului Energiei, Anton Anton.

Deputatii Opozitiei l-au acuzat luni - in timpul dezbaterii motiunii pe care Ziare.com v-a transmis-o in format LIVE TEXT - pe Anton Anton (ALDE) ca, in loc sa munceasca pentru dezvoltarea sectorului energetic, prefera sa stea confortabil pe scaunul de ministru, ignorand problemele reale ale industriei de profil.

Mai mult chiar - au sustinut deputatii PNL si USR in timpul dezbaterii motiunii - Anton Anton ar fi acceptat politizarea Energiei (prin tolerarea numirii, in functii cheie din sector, a unor clienti politici incompetenti).

In plus, tot ministrul Energiei ar fi blocat investitii importante (printre care si exploatarile offshore din Marea Neagra) si ar fi "deschis robinetul cu gaz rusesc", in Romania.

Totodata, deputatii Opozitiei au sustinut ca ministrul Energiei a luat masuri comuniste prin plafonarile de pret la gaze si electricitate impuse odata cu adoptarea OUG 114.

In replica, Anton Anton a sustinut ca Opozitia greseste si ca, dimpotriva, in mandatul sau au demarat investitii vitale pentru Energie. Spre exemplu - a spus Anton - s-au facut exproprieri importante pentru extinderea a doua cariere de carbune de la CEOltenia. In plus, s-ar fi gasit solutii si pentru acoperirea costurilor certificatelor de CO2 (un fel de taxa de poluare) ale CEOltenia, care ingreuneaza activitatea complextului energetic.

Nu in ultimul rand, Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz ar fi obtinut profituri record si au toate investitii masive in derulare. Printre acestea s-ar numara: constructia a doua reactoare (proiect al Nuclearelectrica in cazul caruia finalizarea e incerta), retehnologizare de grupuri energetice (la Hidroelectrica) si constructia de centrale (cum ar fi cea de la Iernut, a Romgaz), a mai spus Anton Anton.

Tot luni, Anton a spus ca Nuclearelectrica, Hidroelectrica si Romgaz au obtinut profituri record in 2018 (fara a mentiona ca, deja de doi ani, statul ia peste 90% din profitul companiilor de stat).

De asemenea, ministrul Energiei a sustinut ca Romania are strategie energetica (desi, in realitate, aceasta este inca in faza de negociere) si a negat orice act care sa ii fi favorizat pe rusi, deschizandu-le piata nationala de gaze (desi tocmai asta face OUG 114 - n.red.).

In mod evident, argumentele lui Anton Anton n-au putut ascunde faptul ca sectorul energetic romanesc e in declin, iar acest fapt slabeste securitatea energetica a tarii. Cu toate astea, faptul ca PSD+ALDE detin majoritatea in Camera Deputatilor a contat, iar motiunea impotriva ministrului Energiei a fost respinsa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#motiune Anton Anton respinsa, #motiune deputati liberali Anton Anton, #motiune simple ministrul Energiei respinsa , #ministrul Energiei