Deputatii Opozitiei i-au cerut capul ministrului Energiei: Ati facut loc gazului rusesc pe piata noastra! Cum se apara Anton Anton

Luni, 15 Aprilie 2019, ora 18:21
5259 citiri
Deputatii Opozitiei i-au cerut capul ministrului Energiei: Ati facut loc gazului rusesc pe piata noastra! Cum se apara Anton Anton

Camera Deputatilor a dezbatut, luni dupa-amiaza, motiunea depusa de 67 de parlamentari liberali impotriva ministrul Energiei, Anton Anton. In vreme ce semnatarii motiuniii i-au reprosat lui Anton ca lucreaza in interesul Rusiei si ca a permis politizarea excesiva a sectorului Energetic, ministrul a sustinut contrariul, declarand ca in mandatul sau Romania a facut progrese si s-a prezentat bine la nivel european.

Liberalii sunt nemultumiti de faptul ca, in domeniul Energiei, guvernarea PSD-ALDE nu si-a respectat promisiunile asumate in cadrul programului de guvernare. Mai exact, sustin semnatarii motiunii, in loc sa asigure independenta energetica a Romaniei si sa militeze pentru o piata concurentiala de profil, ministerul lui Anton Anton n-a luat decat masuri comuniste, de limitare a preturilor, dupa ce acestea au crescut oricum exagerat de mult, tot din lipsa de grija a Guvernului.

Potrivit celor 67 de deputati, Romania nu are strategie energetica viabila si ajunge pe mana rusilor din cauza politizarii excesive a Energiei din timpul guvernarii PSD-ALDE.

In plus, sustin semnatarii motiunii, multe dintre companii - cum ar fi Transgaz si Transelectrica - au ajuns intr-o situatie delicata tot din vina actiunilor Ministerului Energiei, care ar fi impins acest sector de activitate cu 15-20 de ani in trecut. In aceste conditii, ministrul Anton Anton trebuie sa plece, sustin PNL-istii.

Deputatii vor vota, marti, de la ora 13.30, motiunea simpla impotriva ministrului Energiei.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente ale dezbaterilor motiunii impotriva lui Anton Anton din plenul Camerei Deputatilor:

18:32 - Presedintele de sedinta, deputatul Ileana Carmen-Mihalcescu anunta ca timpul alocat dezbaterilor s-a incheiat si declara sedinta inchisa.

18:30 - Ministrul Anton Anton urca la tribuna Camerei Deputatilor si sustine ca nu apara interesele Rusiei in Energie, asa cum i s-a reprosat in cadrul dezbaterilor.

"Vreau sa comentez partea cu propaganda rusa. Imi pare tare rau ca o colega ma acuza pe mine si spune ca am preluat injurii. Nu cred ca am injurat pe cineva, in Parlament.

Nu cred ca am preluat elemente de propaganda rusa. Nu cred ca am facut ceva impotriva intereselor Romaniei.

N-am militat suficient de mult. Poate. Credeti ca scaunul de ministru e comod? Haideti sa va asezati pe el.

Era, la un moment dat, o problema ca nu luam gaze de la rusi. Acum e o problema ca luam gaze de la rusi...

Pai... Romania nu are suficiente gaze pentru consumul de azi, cu doar 30% din populatie racordata, cu combinatele chimice oprite si cu putine centrale pe gaze, fata de numarul celor pe carbune.

N-am blocat nicio investitie in Marea Neagra. Dimpotriva, am deblocat investitiile", a spus Anton Anton.

18:15 - Dupa ce Toma Petcu (ALDE) sugereaza ca Virgil Popescu ar avea diverse interese personale in Energie, deputatul PNL da citire unei liste cu membri ALDE care detin functii importante in diverse companii energetice.

18:14 - Deputatul PMP Petru Movila sustine ca intreaga strategie energetica a Romaniei e o simpla poveste, fara termene de implementare. In plus, sustine deputatul, aceasta motiunea n-ar trebuie sa fie motiv de dispute personale, ci prilej de analiza a problemelor sectorului energetic.

18:10 - Deputatul Toma Petcu (ALDE) sustine ca datorita sefilor numiti de PSD-ALDE la conducerea companiilor din Energie, acestea au obtinut cele mai bune rezultate financiare, in ultimii doi ani.

"Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz au cele mai bune rezultate financiare, in acesti ultimi ani.

La companiile lasate in colaps USR-Ciolos - cum ar fi Compania Nationala a Uraniului si Compania Nationala a Huiliei - am redus pierderile (...) ", a declarat Toma Petcu.

18:00 - Deputatul USR Cristina Pruna sustine ca Anton Anton si-a asumat un discurs anti european si n-a facut suficient pentru a stimula cresterea sectorului energetic.

"Ne spuneti ca toate sunt bune si frumoase (...) Era inevitabil sa nu va insusiti discursul antieuropean si anti piata libera. (...) Ati pus umarul la deschiderea robinetului cu gaze rusesti.

Ati inchis ochii la decapitalizarea companiilor de stat. Banii obtinuti de acolo s-au dus in cresterea pensiilor speciale, nu in investitii.

Ati mentionat investitia in centrala Romgaz de la Mintia. Dar n-ati militat suficient pentru cresterea capacitatilor de productie. Din fotoliul caldut de ministru ati uitat de consumatorul vulnerabil. (...)

Romania si-a stabilit pentru presedintia UE o tema pe care nu o mentionati fooarte des si care tine de diminuarea saraciei energetice si de protejarea consumatorului vulnerabil. (...).

Astazi am inteles ca vor fi intarzieri de salarii la Complexul Energetic Hunedoara (...) ", a declarat Cristina Pruna.

Mai multi deputati din sala huiduie, incercand sa acopere discursul deputatului USR.

Presedintele de sedinta cere liniste si, la solicitarea Cristinei Pruna, sustine ca isi va sanctiona colegii pentru ceea ce au facut.

17:35 - "Spuneti ca blocam exploatarea avutiei Romaniei din Marea Neagra. Ministerul Energiei a emis, din februarie, autorizatie pentru inceperea proiectului, pentru Black Sea Oil and Gas (BSOG) . E o premiera dupa 1989. (...)

Spuneti ca n-am facut nimic, la presedintia UE? Am inchis dosarul directivei de gaze. (...) Si am primit felicitari pentru felul in care am gestionat subiectul.

Spuneti ca avem multe proceduri de infringement. Da, avem 7 bucati. Nu cred ca exista vreun minister care sa aiba mai multe. Am avut mult mai multe, dar le-am inchis. Le-am luat punct cu punct si le-am discutat cu comisarul pentru Energie. Si le vom inchide si pe acestea", a mai spus ministrul Energiei.

17:27 - Ministrul Anton Anton ia cuvantul si le raspunde deputatilor PNL.

Anton Anton enumera o serie de investitii pe care considera ca le-a demarat si spune ca multe dintre societati au inregistrat profituri superioare in mandatul PSD-ALDE, comparativ cu anii din urma.

"Spuneti ca eu blochez extinderea cresterii retelelor de gaze naturale. Ma faceti sa rad! Unul dintre proiectele pentru care m-am luptat din prima zi a fost extinderea aceasta.

M-am luptat cu multi birocrati din multe locuri, dar pana la urma problemele s-au rezolvat.

Din pacate, doar o treime din populatie are acces, in acest moment, la retea", a declarat Anton Anton.

17:25 - "Guvernul PSD-ALDE blocheaza productia nationala proprie si da tara pe mana rusilor, facand-o dependenta de resursele din import! (...) Presedintia Romaniei nu a adus nimic tarii noastre si Europei in domeniul energetic. Tara este izolata, devine tot mai dependenta de resurse externe si nu participam deloc la tranzitia energetica, proces care surprinde Romania in rol de spectator. (...)

Ca strategie si guvernanta a sectorului, guvernarea PSD-ALDE a intors tara in timp cu 15-20 de ani. Este vremea sa plecati!", a mai spus Virgil Popescu.

Mai multe puteti afla citind integral textul motiunii:

17:18 - Virgil Popescu spune ca nici nu poate fi vorba despre eficienta din domeniul Energiei, in conditiile in care nu stim care dintre romani sunt, de fapt, consumatori vulnerabili.

"Terminati cu minciunile si ipocrizia! Cum sa fie sistemul energetic eficace cand consumatorii vulnerabili de energie nu sunt inca identificati si ajutati mult mai mult decat in prezent, din cauza incompetentei Guvernului PSD-ALDE?", spune deputatul PNL.

17:16 - "La pagina 153 a programului de guvernare PSD-ALDE 2018-2020, se spune: 'sistemul energetic romanesc trebuie sa fie integrat la nivel continental, bazat pe concurenta, pe utilizarea optima a resurselor si sustinut de un sistem de reglementare autonom, independent, transparent si eficace, atat pentru pietele de energie, cat si pentru operatori si consumatori'. Aceste principii sunt corecte, insa complet diferite de faptele aliantei PSD-ALDE.

Cum sa fie integrat sectorul energetic romanesc in cel european cand avem un numar record de proceduri de incalcare a legislatiei Uniunii Europene chiar si in timpul primei presedintii romane a Consiliului Uniunii Europene?

Cum sa fie sectorul energetic romanesc unul bazat pe concurenta cand alianta PSD-ALDE ingheata, intr-o maniera comunista si in profund dispret fata de Constitutia Romaniei, preturile la energie la un nivel ridicat pe care consumatorii cu venituri mici nu si-l pot permite?", spune deputatul PNL.

17:14 - Deputatul PNL Daniel Virgil Popescu citeste textul motiunii.

17:12 - Presedintele de sedinta, deputatul Ileana Carmen-Mihalcescu, deschide sedinta plenului Camerei Deputatilor si anunta programul dezbaterii motiunii depuse de PNL impotriva ministrului Anton Anton.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...