Cine este fostul șef din SRI angajat la Facultatea de Jurnalism. Emilia Șercan: ”E un mare semn de vulnerabilitate/ Recrutează mai ales ziariști”

Miercuri, 19 Iulie 2023, ora 09:29
11583 citiri
Cine este fostul șef din SRI angajat la Facultatea de Jurnalism. Emilia Șercan: ”E un mare semn de vulnerabilitate/ Recrutează mai ales ziariști”
Antonio Amuza FOTO Facebook/ Antonio Amuza

Jurnalista Emilia Șercan, care predă în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București, a semnalat miercuri, 19 iulie, că un fost șef al SRI a fost angajat pe un post de asistent universitar scos la concurs de către Departamentul de Antropologie culturală și Comunicare din cadrul FJSC.

UPDATE 10.48 Senatul Universității din București a validat concursul cu 59 de voturi pentru, 5 contra și 25 de abțineri.

Este vorba despre Antonio Amuza, care în intervalul 2017-2022 a fost șeful departamentului de HR din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI). De asemenea, printre altele, este licențiat în drept și doctor în sociologie, ambele lucrări fiind întocmite sub coordonarea lui Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării. Mai mult, în prezent este și șef de cabinet la Secretariatul de Stat al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, conform CV-ului său.

În cadrul postului ocupat la SRI, care reprezintă mai mult de o treime din cariera sa, atribuțiile lui Antonio Amuza au fost:

  • coordonator proiecte de transformare instituțională și coordonator de achiziții prin fonduri europene nerambursabile și șef de implementare a instrumentelor de diagnoză, climat și cultură organizațională
  • team manager - think tank intern de planificare strategică a forței de muncă
  • consilier cabinet director pe teme de sociologie
  • responsabil de crearea design-ului metodologic pentru studii de people analytics (calitativ & cantitativ)

Problemele au fost sesizate de mai multe cadre didactice din FJSC. În acest sens a fost trimisă o sesizare către Rectorul Universității din București, Președintele Senatului Universității din București, Decanul FJSC, membrii Senatului UB și membrii Consiliului FJSC.

În sesizare sunt enumerate motivele pentru care nu poate fi validat rezultatul concursului pentru post.

Jurnalista de investigații punctează că un profesor cu istoric în cadrul serviciilor de informații reprezintă o adevărată vulnerabilitate, susținând că SRI nu a negat niciodată că recrutează mai ales ziariști. În plus, Șercan adaugă că fostul șef din SRI nu are nici măcar pregătirea necesară pentru a preda disciplinele prevăzute de postul scos la concurs.

Toți știau - versiunea FJSC

”Toți știau – versiunea Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) și Universitatea din București (UB)

În această dimineață se află pe masa Senatului Universității din București avizarea unui post de asistent universitar, scos la concurs de către Departamentul de Antropologie culturală și Comunicare (DACC) din cadrul FJSC.

Persoana desemnată câștigătoare a acestui concurs este un domn care a menționat în CV-ul personal că a lucrat, ba chiar a fost șef timp de 5 ani (2017 – 2022) în Serviciul Român de Informații.

Mențiunea la SRI din CV-ul câștigătorului este următoarea: „Serviciul Român de Informații - Șef Departament HR (Planificare Strategică a forței de muncă)”.

Simpla referință la SRI din CV-ul candidatului ar fi trebuit să fie un mare semnal de alarmă pentru multele comitete și comisii de validare prin care a trecut și care nu au avut nicio problemă cu lucrul acesta teribil de problematic pentru o facultate care scoate oameni de comunicare.

Într-o breaslă atât de specială, cum e cea a presei, relațiilor publice și publicității, prezența chiar în facultatea care formează specialiștii în aceste domenii a unui fost (pe bune, fost?) angajat al SRI este un mare semn de vulnerabilitate, cu atât mai mult cu cât știm bine că SRI nu a negat niciodată faptul că recrutează mai ales ziariști.

Iar până la urmă, nici nu avem nevoie de vreo confirmare ca să ne dăm seama că presa colcăie de acoperiți”, a scris Șercan pe Facebook.

”Nu e singura lui problemă”

Emilia Șercan mai scrie că acest candidat nu are un parcurs academic care să îl recomande pentru post și nici experiență în domeniu.

”Faptul că acest candidat, care urmează să fie validat de Senatul UB, a lucrat, pardon, a fost șef 5 ani la HR în SRI nu e singura lui problemă.

Postul pentru care a dat concurs la FJSC are următoarele discipline: Introducere în publicitate; Introducere în semiotică; Atelier în publicitate; Semiotica publicității, Publicitate politică; Practică; Noile media și comunicarea politică în advertising; Comunicarea de criză; Campanii în publicitate.

Candidatul nu are studii în domeniul publicității sau al semioticii, nu are nicio lucrare științifică în domeniul publicității sau al semioticii, iar experiența sa practică se rezumă la redactarea de advertoriale, desenarea de diplome și conceperea de texte pentru site-uri, după cum singur precizează în CV.

În plus, candidatul nu are background academic, nici interesele de cercetare și nici experiență practică în zona campaniilor de publicitate, comunicării de criză sau a introducerii în publicitate, domenii pe care ar urma să le predea din toamnă ca titular la FJSC.

Cinci din cele șase articole menționate în fișa de verificare a standardelor – care-i aduc și cel mai mare punctaj la indicatorul principal – sunt despre (1) obiceiuri de consum de alimente; (2) consum de legume și fructe; (3) practici apicole; (4) risipa alimentară și (5) consumul de plante medicinale și aromatice, de parcă am fi la universitatea dublului academician Sorin Cîmpeanu, nu la Facultatea de Jurnalism a Universității din București”, mai arată Șercan.

”Cum a reușit acest candidat să treacă de toate pragurile de validare?”

”Am spus la început că toți știau.

Da, toți știau problemele acestui candidat și, cu toate acestea, a fost validat până acum pe linie.

- Știa Comisia de validare a dosarelor de concurs din FJSC, care l-a considerat competent să participe la concurs, deși nu are nicio tangență cu publicitatea, semiotica și științele comunicării, în general.

- Știa Comisia de concurs a FJSC – din care au făcut parte decanul și prodecanul cu cercetarea –, care i-a dat un punctaj de 79,15 puncte – cea mai mică notă de admitere la un concurs didactic, din ceea ce știu eu, din FJSC.

- Știa Consiliul FJSC, care a fost informat într-un amplu document semnat de directoarea departamentului de Jurnalism a FJSC despre problemele acestui candidat – și sunt mult mai multe, eu le-am semnalat doar pe cele mai flagrante.

- Știa Comisia de validare a concursurilor din cadrul Senatului UB, din care am văzut că fac parte profesori de biologie, geografie, limbi străine sau teologie, comisie care a avut pe masă același document întocmit de directoarea departamentului de Jurnalism a FJSC.

- Știa conducerea UB, care a fost informată.

Mă întreb dacă Facultatea de Biologie ar accepta un candidat cu lucrări în reviste de agricultură, dar și în celebra Sustenability (predatory journal, se știe). Sau la Facultatea de Geografie, acolo se accepta? La limbi străine sau teologie ar merge?

A, la Facultatea de Sociologie același candidat – care are studii de sociologie și drept, și un doctorat în sociologie coordonat de Vasile Dîncu (hăhă), omul de casă al SRI – nu a fost considerat suficient de bun pentru un post de conf. și a fost respins.

Acum, SRI-ul nu mai trebuie să intre pe ușa din dos în presă sau relații publice. A găsit ușa din față cu ajutorul FJSC”, mai scrie Emilia Șercan.

Quarterly Report - Editia 4

Șeful ”statului paralel”, la Poliție. Coldea: ”Dau explicaţii pe bună dreptate justiţiei”
Șeful ”statului paralel”, la Poliție. Coldea: ”Dau explicaţii pe bună dreptate justiţiei”
Florian Coldea susține că are totală încredere în justiție și că va face precizări legate de dosarul după ce vede ”despre ce este vorba”. Fostul prim-adjunct al directorului SRI s-a...
SRI ne-a dat o lecție: care este diferența dintre omul inteligent și cel înțelept…
SRI ne-a dat o lecție: care este diferența dintre omul inteligent și cel înțelept…
O vorba evreiasca spune: “Omul inteligent rezolva problemele in care omul intelept nici macar nu intra”. Avea dreptate Traian Basescu cand spunea ca Romania e un "stat mafiot". Stia el ce...
#antonio amuza sri, #Facultatea de Jurnalism din Bucuresti, #SRI, #Emilia Sercan , #stiri sociale