Cum văd antreprenorii direcția economică spre care se îndreaptă România. Concluziile unui sondaj

Marti, 01 Octombrie 2024, ora 14:05
1495 citiri
Cum văd antreprenorii direcția economică spre care se îndreaptă România. Concluziile unui sondaj
România a înregistrat „un derapaj major” de la ținta de deficit bugetar. FOTO Colaj Canva / Pexels.com

Antreprenorii români sunt de părere că România se îndreaptă într-o direcție greșită, arată datele unui sondaj realizat de INSCOP. Actuala situație economică este văzută mai prost față de anul trecut, iar antreprenorii nu sunt optimiști nici cu privire la situația de anul viitor.

Un sondaj realizat de INSCOP, care prezintă opiniile antreprenorilor cu privire la evoluțiile economiei românești, arată că 28.9% dintre antreprenori cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 66.8% sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. 4.3% nu au răspuns la întrebare.

Chestionați cu privire la evoluția cursului de schimb leu – euro în următoarele 12 luni, 5.4% dintre antreprenori cred că acesta va crește mult, 50.5% că va crește ușor, iar 35.2% că va rămâne la fel. 4.4% sunt de părere că va scădea ușor, iar 0.5% că va scădea mult. 3.9% nu știu, iar 0.1% nu răspund.

Datele sondajului mai arată că 11.6% dintre antreprenori cred că dobânda la credite va crește mult în următoarele 12 luni, 34.8% cred că va crește ușor, 18.9% că va rămâne la fel, 20% că va scădea ușor, iar 1.5% că va scădea mult. 13.2% nu știu, iar 0.1% nu răspund.

De asemenea, 27.3% dintre antreprenorii chestionați cred că impozitul pe venit o să crească foarte mult în următoarele 12 luni, 25.1% dintre participanții la sondaj sunt de părere că impozitul pe profit o să crească foarte mult în aceste luni, iar 24.5% dintre antreprenorii intervievați cred că impozitul pe dividende o să crească foarte mult. 13.9% dintre antreprenori sunt de părere că TVA-ul o să crească foarte mult în următoarele 12 luni, iar 29.7% dintre antreprenorii chestionați sunt de părere că numărul controalelor din partea autorităților statului (ANAF, ANPC, Garda de mediu) o să crească foarte mult în următoarele 12 luni și doar 1.7% sunt de părere că acestea vor să scădea foarte mult.

Situația economică, „mai proastă față de acum un an”

Privind situația economică a țării, comparativ cu anul trecut, 1% dintre participanții la sondaj sunt de părere că situația este mult mai bună, 12.7% că este mai bună, iar 15.8% că situația este la fel. 44.7% consideră că situația economiei naționale este mai proastă față de acum 1 an, iar 24% că este mult mai proastă. 1.7% dintre participanții la sondaj nu știu sau nu pot aprecia, iar 0.1% nu răspund la această întrebare.

Potrivit datelor, 3.2% dintre antreprenorii chestionați apreciază că situația financiară a companiei lor este mult mai bună față de acum 1 an, 25.3% că este mai bună, iar 33.9% că este la fel. 27.6% spun că situația financiară a companiei lor este mai proastă, iar 7% că este mult mai proastă. 2.4% nu știu / nu pot aprecia, iar 0.6% nu răspund.

Perspectivele pentru anul viitor

Nici cu privire la situația de anul viitor nu sunt opinii mai optimiste. 0.8% dintre antreprenorii intervievați cred că situația economiei în următoarele 12 luni va fi mult mai bună, 13.4% că va fi mai bună și 21.1% că va fi la fel. Pe de altă parte, 35.3% dintre participanții la sondaj sunt de părere că situația va fi mai proastă, iar 26.1% că situația va fi mult mai proastă. 3.2% nu știu sau nu pot aprecia, mai arată datele sondajului.

Cât privește situația financiară a companiei lor în următoarele 12 luni, 6.3% dintre cei intervievați estimează că aceasta va fi mult mai bună, 32.3% mai bună, iar 37.3% la fel. 16.3% se așteaptă ca situația financiară a companiei lor în următoarele 12 luni să fie mai proastă, iar 5.1% să fie mult mai proastă. 2.7% nu știu sau nu pot aprecia, iar 0.1% nu răspund.

Rolul instituțiilor statului

Antreprenorii nu sunt optimiști nici cu privire la viitorul șef de stat. 1.3% dintre antreprenori consideră că activitatea Președintelui României în următoarele 12 luni va fi foarte bună, 12.9% că va fi bună, 31.2% că nu va fi nici bună, nici proastă, 15.1% că va fi proastă și 19.2% că va fi foarte proastă. 18.1% spun că nu știu, iar 2.2% nu răspund.

În privința Executivului, 1% dintre cei intervievați consideră că activitatea Guvernului în următoarele 12 luni va fi foarte bună, 13.6% că va fi bună, 25.1% că nu va fi nici bună, nici proastă, 28.1% că va fi proastă, iar 26.2% că va fi foarte proastă. 5.4% nu știu, iar 0.5% nu răspund.

Referitor la activitatea Parlamentului României în următoarele 12 luni, 1.1% dintre antreprenori sunt de părere că aceasta va fi foarte bună, 11.1% că va fi bună, 25.1% că nu va fi nici bună, nici proastă, 28.8% că va fi proastă, iar 27% că va fi foarte proastă. 6.2% nu știu, iar 0.8% nu răspund.

În privința activității primăriilor, 12% din antreprenorii chestionați sunt de părere că activitatea Primăriei în următoarele 12 luni va fi foarte bună, 40.1% că va fi bună, 24.2% că nu va fi nici bună, nici proastă, 10.7% că va fi proastă, iar 10.9% că va fi foarte proastă. 1.9% nu știu, iar 0.1% nu răspund.

Raportarea la Uniunea Europeană

79.4% dintre antreprenorii intervievați se consideră mai degrabă pro-europeni, iar 15.3% mai degrabă anti-europeni. 5.2% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

49.3% dintre antreprenori sunt de părere că piața unică europeană aduce mai degrabă avantaje companiei pe care o dețin, 14% că aduce mai degrabă dezavantaje, iar 35.8% consideră că nu aduce nici avantaje, nici dezavantaje. 1% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul fost realizat de INSCOP Research, membru corporate ESOMAR, la comanda revistei NewMoney.ro în cadrul programului Barometrul Antreprenorilor New-Money INSCOP (BANI) care va fi realizat bianual.

Datele au fost culese în perioada 13 – 25 august 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul a inclus 1450 de antreprenori, fiind reprezentativ pentru comunitatea de antreprenori cu afaceri în România.

Ciucă critică prestația guvernului Ciolacu: "Am avut vârf de investiții străine directe în România, în anul în care începea războiul"
Ciucă critică prestația guvernului Ciolacu: "Am avut vârf de investiții străine directe în România, în anul în care începea războiul"
Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, critică prestația guvernului condus de liderul PSD, Marcel Ciolacu, susținând că, pe mandatul actualului guvern, investițiile străine în...
Guvernul începe iarăși negocieri cu Comisia Europeană. Argumentele Executivului pentru o nouă creștere a țintei de deficit la 8% din PIB
Guvernul începe iarăși negocieri cu Comisia Europeană. Argumentele Executivului pentru o nouă creștere a țintei de deficit la 8% din PIB
Guvernul României se află în prezent în negocieri cu Comisia Europeană cu scopul de a majora ținta de deficit bugetar pentru acest an la 7,9% din Produsul Intern Brut, cifră care va fi și...
#antreprenori romani, #economie Romania, #curs leu, #Guvernul Romaniei , #stiri economice
  1. Prețurile petrolului au sărit în aer: Cea mai mare creștere săptămânală din ultimii doi ani, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu
  2. Anunț privind plafonarea prețurilor la energie. Ciolacu: "România nu este obligată de către nimeni cu nimic"
  3. Jumătate dintre români riscă să plătească un preț la energie mai mare cu 120%
  4. Modificări majore la Facebook. Zuckerberg a făcut anunțul. „Fură" de la TikTok și WhatsApp
  5. H&M a luat o decizie majoră. Renunță la utilizarea de puf şi pene de rațe și gâște în îmbrăcămintea sa
  6. Măsura dură ce ar putea afecta toți românii, din 2025: „Am avertizat, deja"
  7. Apple lansează actualizarea iOS 18.0.1 pentru rezolvarea problemelor întâmpinate pe iPhone-uri
  8. Sony a anunțat lansarea unei noi variante a popularelor căști WH-1000XM5. Ce oferă
  9. Motivul pentru care Tesla cheamă în service modelul Cybertruck
  10. Lenovo lansează două noi Chromebook-uri echipate cu inteligență artificială și funcții de top. La ce preț se vând