Aproape 3 milioane de elevi încep cursurile. Ce noutăți aduce anul școlar 2024-2025

Luni, 09 Septembrie 2024, ora 08:36
2002 citiri
Aproape 3 milioane de elevi încep cursurile. Ce noutăți aduce anul școlar 2024-2025
Prima zi de școală FOTO /Pixabay

Anul școlar 2024-2025 începe luni, 9 septembrie, iar aproximativ trei milioane de elevi şi preşcolari se așează în bănci. Ministerul Educației a confirmat mai multe modificări importante în structura anului școlar, dar și reguli pentru sala de clasă și organizarea examenelor.

Cu o durată de 36 de săptămâni, anul școlar 2024-2025 este împărțit în 5 module: primul între 9 septembrie şi 25 octombrie, al doilea între 4 noiembrie şi 20 decembrie, al treilea între 8

ianuarie şi 7/14/21 februarie, al patrulea între 17/24 februarie şi 17 aprilie, şi ultimul între 28 aprilie şi 20 iunie.

Noul an şcolar are o durată de 36 de săptămâni de cursuri, cu 3 excepții:

  • Elevii de clasa a VIII-a, încheie cursurile în 13 iunie 2025, după 35 de săptămâni.
  • Elevii de clasele XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă încheie cursurile în 6 iunie 2025, după 34 de săptămâni.
  • Elevii din învăţământul liceal - filiera tehnologică şi cei din clasele din învăţământul profesional încheie cursurile în 27 iunie 2025, după 37 de săptămâni.

Vacanțele aprobate de Ministerul Educației:

  • de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024
  • de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025
  • o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie - 2 martie 2025
  • de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
  • de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025

Programul naţional "Şcoala altfel" şi Programul "Săptămâna verde" se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 - 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

La clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică şi din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se organizează activităţi de instruire practică, urmărind şi scopul acestor programe.

La clasele din învăţământul postliceal, în perioadele dedicate programelor "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se organizează activităţi de instruire practică.

"În situaţia suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare. (...) În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin", se arată în ordinul Ministerului Educaţiei.

Planșeul Unirii: Conflict administrativ în jurul reabilitării unui pericol public
Planșeul Unirii: Conflict administrativ în jurul reabilitării unui pericol public
După alegeri, situația Planșeului Unirii a generat o nouă controversă administrativă. Deși în 2022 Planșeul, vechi de peste 100 de ani, era considerat un pericol public și era necesară o...
PMP și FD au depus listele cu candidații la parlamentare. Ludovic Orban: „Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor, manifestată de-a lungul referendumurilor"
PMP și FD au depus listele cu candidații la parlamentare. Ludovic Orban: „Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor, manifestată de-a lungul referendumurilor"
Forța Dreptei (FD), partidul condus de Ludovic Orban, și Partidul Mișcarea Populară (PMP), al lui Eugen Tomac, au păstrat parteneriatul de la europarlamentare, chiar și după ruptura de USR....
#anul scolar 2024 2025, #calendar an scolar, #telefoane interzise scoala, #nota purtare , #cursuri
  1. Kievul trimite drone tuaregilor pentru a-i înfrunta pe mercenarii Wagner
  2. Israelul a atacat, pentru prima dată, un oraș din Liban cu majoritate creştină. Cel puțin 18 oameni au murit
  3. Adolescent de 16 ani, rănit într-un accident rutier. El se afla pe o motocicletă care s-a ciocnit cu un autoturism
  4. Magnatul diamantelor, Benny Steinmetz, eliberat din arest. Ce interdicție a primit afaceristul, în Grecia
  5. Fără exit-poll la alegerile din 20 octombrie din Republica Moldova. Explicația Comisiei Electorale
  6. Câte monede a reușit să strângă un bărbat pe parcursul a 70 de ani, într-o damigeană. „Am numărat 5 zile” FOTO
  7. A scăpat cu viață după ce a fost lovit cu maceta în cap. Cine este agresorul bărbatului de 54 de ani
  8. Razii ale recrutorilor militari ucraineni în cluburi de noapte și restaurante. Vor să elimine sentimentul că ”războiul este doar pentru săraci” VIDEO
  9. Închisorile din România, ”adevărate şcoli de criminalitate”. Poliţiştii de penitenciare refuză să mai intre în serviciu
  10. Record bifat de China. Cea mai mare turbină eoliană din lume a intrat în funcțiune VIDEO