Economia României, imediat după amânarea alegerilor. „Va fi important să arătăm că suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării unui război hibrid”

Duminica, 08 Decembrie 2024, ora 03:00
3402 citiri
Economia României, imediat după amânarea alegerilor. „Va fi important să arătăm că suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării unui război hibrid”
Firmele românești și străine deopotrivă au avut nevoie de o formă de claritate în ultimele săptămâni. FOTO Colaj Canva Pro

După decizia Curții Constituționale de vineri, 6 decembrie, privind anularea completă a alegerilor prezidențiale din 2024, Bursa de Valori București a înregistrat o creștere pronunțată, după mai multe zile în care principalii indici bursieri au văzut scăderi. În climatul de incertitudine masivă creat în ultimele săptămâni, atât investitorii străini, cât și cei români, alături de întregul sistem privat românesc a fost într-un moment de blocaj, înainte de o serie de alegeri care avea șanse să pună în pericol perspectivele de stabilitate ale economiei.

Decizia de ieri vine însă la pachet cu o perioadă tampon, în care mediul de afaceri ar putea însă să se pregătească mai bine de șocuri pe care, de altminteri, nu le-a putut întrevedea. Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a explicat pentru Ziare.com faptul că perioada următoare aduce cu sine o stabilitate aparentă, menținută la liman de guvernul interimar care se va forma și de un timp ceva mai îndelungat pentru firme să-și calculeze următorii pași. Dar nimic nu se va clarifica cu certitudine până nu vor avea loc alegerile și până România nu va depăși acest impas cu instituții statale coezive și alese prin vot corect, fără ingerința unei puteri statale ostile.

Reacția mediului de afaceri imediat după amânarea alegerilor

Vedem o reacție pozitivă imediată, spune economistul, bazându-se și pe reacțiile pe care le-a surprins în rândul firmelor în orele care au urmat anunțului făcut de Curtea Constituțională vineri, 6 decembrie.

Potrivit acestuia, firmele românești și străine deopotrivă au avut nevoie de o formă de claritate în ultimele săptămâni: „Impredictibilitate și incertitudine avem în continuare. Dar nemulțumirea multora era legată de faptul că nu se vedeau acțiuni concrete din partea instituțiilor statului pe care ne bazam să ia niște măsuri, să fie la curent cu faptul că există o campanie de destabilizare a tării pusă în operă de un actor statal ostil, că vor avea o capacitate mai bună de a gestiona o criză constituțională, o capacitate mai bună de a gestiona procesul electoral, în așa fel încât acesta să nu fie nici viciat, nici pus în dubiu de plângeri, contestații, care nu au fost rezolvate în mod eficient și rapid, așa cum ne-am fi dorit”, a explicat Năsulea.

Toate aceste nemulțumiri au apărut recurent în ultimele săptămâni în sectorul privat. „Mare parte din neliniște era cauzată și de percepția oamenilor conform căreia instituțiile statului român nu sunt capabile sau nu sunt suficient de pregătite să răspundă la noi tipuri de amenințări care ne aduc într-o zonă de avarie, de pagube foarte similare cu ceea ce se întâmplă într-o situație de război.”

În legătură cu stabilitatea aparentă a leului în prezent, Christian Năsulea a explicat că, în principiul, cursul leului ar trebui să fie lăsat liber în așa fel încât să avem informații reale ca să înțelegem ce se întâmplă, însă, în situația asta normele nu se aplică, tocmai din cauza naturii neconvenționale și fără precedent a amplorii pe care a luat-o atacul hibrid din partea Rusiei în procesul electoral din România.

În acest context, în cazul în care calendarul noilor alegeri prezidențiale se va desfășura pe perioada următoarelor luni, bursele, leul și economia în starea aceasta de avarie, de interimat, va recăpăta o doză de măcar aparentă stabilitate. „În momentul în care ne spunem investitorilor și oamenilor de afaceri că vor avea de aștepta trei luni de zile, este un orizont suficient de lung în așa fel în ce să se creeze un aer de relativă stabilitate. Însă este de asemenea la fel de adevărat că până nu se rezolvă situația – și prin rezolvarea situației mă refer la alegerea unui președinte, confirmarea unei intenții pro- sau anti-europene în a țării noastre – investitorii nu vor ști încă încotro merge România.

Și atunci investiții care erau planificate, locuri de muncă pe care ar fi trebuit să le vedem adăugate în economia românească și, implicit, valoarea adăugată suplimentară care ar fi urmat să contribuie la creșterea economii ca țării, la niște indicatori de care avem foarte multă nevoie care dorim să fie cât mai solizi și mai sănătoși, nu vor avea revenirea pe un făgaș normal pe care ne-am dorit-o, într-o astfel de situație”, explică economistul.

Pentru că până nu votează poporul român suveran ca să-și exprime un punct de vedere foarte clar pe această problemă, investitorii nu vor risca să aducă mai mulți bani la noi în tară, planând asupra noastră în continuare dubiul acesta major cu privire la fragilitatea țării, a economiei românești confruntată cu astfel de amenințare.”

PNRR, proiectele începute de Guvernul în funcție și menținerea continuității economice

Potrivit profesorului de economie, nu ar trebui să ne așteptăm la un blocaj în ceea ce privește parcursul unor programe de finanțare cum este Planul Național de Redresare și Reziliență, de exemplu, deoarece, chiar și un guvern interimar ar deține pârghiile legale și procedurale necesare pentru a lua majoritatea măsurilor de natură operațională de care avem nevoie în așa fel încât să punem în aplicare programele care există deja, care au fost semnate deja și prin care țara noastră să aibă acces la finanțarea din PNRR.

„Cred că, mai degrabă, amenințările la adresa banilor din PNRR vin tot din rațiuni politice, care s-ar putea să afecteze deciziile pe care le-ar lua partidele care vor forma viitorul guvern. S-ar putea din nou să ne trezim că nu vor fi dispuse de fapt să ia măsurile necesare în așa fel încât să reformeze zona guvernanței corporative sau de alte jaloane care sunt implicate în momentul acesta în PNRR.

Este de asemenea important să menționăm aici că sunt jaloane din PNRR pe care țara noastră ar putea să dorească să nu le respecte în mod intenționat. Între timp, situația economică s-a schimbat și atunci cel puțin unul dintre jaloane s-ar putea să fie ratat în mod intențional și lucrul ăsta să fie de fapt o decizie corectă. Mă refer aici în mod explicit la jalonul care este legat de impozitarea microîntreprinderilor.

Acele reduceri de plafon pentru microîntreprinderi care ne sunt cerute de multipli parteneri externi, în momentul acesta s-ar putea să facă mai mult rău execuției bugetare și capacității statului român de a funcționa în parametri optimi, dar și economiei românești, care se bazează pe niște facilități fiscale în așa fel încât să permită mediului de afaceri să funcționeze mai eficient și ANAF-ului să funcționeze mai eficient fără să fie nevoie să fie verificate un număr foarte mare de firme în plus față de cele pe care ANAF trebuie să le verifice în acest moment.”

Ce urmează în perioada următoare. Trebuie să „arătăm că de fapt suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării de tip război hibrid”

Christian Năsulea a explicat că, în momentul de față, important pentru români este să înțeleagă faptul că nu avem de ce să credem că s-ar bloca guvernarea tării până la alegerile prezidențiale repetate. „Cred că va fi foarte important să facem tot posibil ca să arătăm că de fapt suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării de tip război hibrid, că instituțiile noastre sunt la fel de capabile ca instituțiile din alte țări să se descurce în astfel de situații. Însă a fost vorba de o situație care nu a mai fost întâlnită în forma aceasta și la acest nivel în nicio altă țară în care Rusia a încercat să destabilizeze sistemele politice sau economice.

Fără să încerc să găsesc scuze pentru toate instituțiile care au fost implicate în evenimentele din aceste săptămâni, și încă în mod cert unele dintre ele s-au descurcat foarte prost, există motive pentru care ar trebui să fim înțelegători cu o parte dintre instituțiile care au fost vizate de evenimentele din ultima vreme și care au fost luate prin surprindere de aceste evenimente.”

Profesorul de economie mondială a fost de acord că din acest punct de vedere abia acum se creează niște precedente de lucru în gestionarea unor ingerințe externe de această amploare în alegerile libere ale unui stat UE. „Cred că se vede lucrul acesta și din cauza reacției pe care au avut-o NATO, Statele Unite, Germania, partenerii noștri cei mai importanți din lume, care s-au poziționat în cele din urmă după ce au analizat situația extraordinar de ferm împotriva Rusiei, cu privire la faptul că a fost vorba de o încercare de destabilizare venită din afară, de o încercare de viciere a procesului democratic prin exploatarea procesului democratic însuși”, a explicat Năsulea.

„Pentru că despre asta a fost vorba aici,” a continuat acesta. „Democrația funcționează bine atunci când oamenii sunt lăsați să voteze liberi, când sunt lăsați să se influențeze unii pe alții, fără să fi influențați de actori străini. În momentul în care vin actori străini cu bugete mari, cu resurse mari și cu un manual de manipulare și dezinformare foarte bine pus la punct, orice democrație care pornește de la prezumția de fair play din partea tuturor actorilor implicați va fi vulnerabilă și fragilă atunci când este supusă unor astfel de forțe”, a punctat Năsulea.

Alegerile prezidentiale 2024 au fost anulate
Călin Georgescu a plecat din țară după ce și-a trimis susținătorii să protesteze la CCR: ”Eu acolo, voi aici” FOTO
09.01.2025 15:42 - Călin Georgescu a plecat din țară după ce și-a trimis susținătorii să protesteze la CCR: ”Eu acolo, voi aici” FOTO
Candidatul suveranist la președinția României, Călin Georgescu, a plecat din țară joi, 9 ianuarie, după ce și-a îndemnat susținătorii să protesteze, vineri, la Curtea Constituțională...
De ce i-a respins Curtea de Apel cererea lui Călin Georgescu. ”Guvernul nu mai putea să stabilească un calendar pentru turul doi”
09.01.2025 08:27 - De ce i-a respins Curtea de Apel cererea lui Călin Georgescu. ”Guvernul nu mai putea să stabilească un calendar pentru turul doi”
Curtea de Apel București a subliniat, în motivarea deciziei de respingere a cererii fostului candidat Călin Georgescu, că deciziile CCR sunt definitive și obligatorii. Judecătorii...
Un avocat dă în judecată statul. Cere ca funcția de președinte al României să fie declarată vacantă și ca guvernul Ciolacu să fie invalidat VIDEO
08.01.2025 22:13 - Un avocat dă în judecată statul. Cere ca funcția de președinte al României să fie declarată vacantă și ca guvernul Ciolacu să fie invalidat VIDEO
Un avocat din Iași a depus o plângere la Curtea de Apel din București în care cere ca Klaus Iohannis să fie îndepărtat din funcția de șef al statului și ca această funcție să fie...
AUR, protest pentru libertate şi democraţie, pe 12 ianuarie. Ce-i scoate în stradă pe oamenii lui Simion
08.01.2025 20:10 - AUR, protest pentru libertate şi democraţie, pe 12 ianuarie. Ce-i scoate în stradă pe oamenii lui Simion
Alianța pentru Unirea Românilor a anunţat miercuri, 8 ianuarie, un protest masiv pentru libertate şi democraţie, pe 12 ianuarie. Manifestația va fi, conform AUR, împotriva deciziei abuzive a...
O nouă zi de proteste în București. George Simion s-a alăturat manifestanților: ”Fac apel către toți românii să nu ajungem ca în ’89”
03.01.2025 13:40 - O nouă zi de proteste în București. George Simion s-a alăturat manifestanților: ”Fac apel către toți românii să nu ajungem ca în ’89”
Câteva sute de persoane protestează și vineri, 3 ianuarie, față de decizia de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Liderul AUR, George Simion, s-a alăturat protestatarilor din...
Călin Georgescu către Iohannis și Ciolacu, ”lacheii sultanilor de la Bruxelles”: ”Ați transformat România într-un iad. Plecați!” VIDEO
03.01.2025 00:30 - Călin Georgescu către Iohannis și Ciolacu, ”lacheii sultanilor de la Bruxelles”: ”Ați transformat România într-un iad. Plecați!” VIDEO
Călin Georgescu, fost candidat independent la Președinția României, a transmis joi, 2 ianuarie, un mesaj către Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, pe care îi acuză că ar fi "doar lacheii de...
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
02.01.2025 16:30 - Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Suveranistul Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj publicat în limba engleză, candidatul la...
Continuă protestele în București față de decizia de anulare a alegerilor prezidențiale. George Simion anunță "o manifestație mare împotriva Guvernului" VIDEO
02.01.2025 14:33 - Continuă protestele în București față de decizia de anulare a alegerilor prezidențiale. George Simion anunță "o manifestație mare împotriva Guvernului" VIDEO
Sute de oameni au ieșit în stradă pentru a treia zi consecutiv, protestând față de decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din 6 decembrie. Susținătorii președintelui ales, Călin...
Călin Georgescu a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia CCR privind anularea alegerilor. Când va fi analizată plângerea
02.01.2025 11:18 - Călin Georgescu a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului decizia CCR privind anularea alegerilor. Când va fi analizată plângerea
Călin Georgescu a depus o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a contesta decizia Curții Constituționale a României (CCR), care a anulat alegerile prezidențiale din...
Susținătorii lui Călin Georgescu sunt din nou la Curtea de Apel. Cine ar putea, teoretic, să admită contestația privind anularea alegerilor
01.01.2025 19:24 - Susținătorii lui Călin Georgescu sunt din nou la Curtea de Apel. Cine ar putea, teoretic, să admită contestația privind anularea alegerilor
Circa 30 de susținători ai lui Călin Georgescu protestează din nou în fața sediului Curții de Apel din București, în seara de miercuri, 1 ianuarie 2025. Acțiunea din prima zi a lunii...
Scrutinul „dubios” din România, cu o finală Georgescu-Lasconi, însemna o alegere între Rusia și Occident, anunță Politico în prima zi a lui 2025
01.01.2025 17:21 - Scrutinul „dubios” din România, cu o finală Georgescu-Lasconi, însemna o alegere între Rusia și Occident, anunță Politico în prima zi a lui 2025
Scrutinul „dubios” din România urma să-l aducă în finala prezidențială pe Călin Georgescu, un candidat pro-Rusia, anti-UE și anti-NATO, dar alegerile au fost anulate, iar contestația...
Rusia sare în apărarea lui Călin Georgescu. "Noi nu suntem implicați. Este o vânătoare de vrăjitoare. Sunt călcate în picioare drepturile civile" VIDEO
12.12.2024 12:51 - Rusia sare în apărarea lui Călin Georgescu. "Noi nu suntem implicați. Este o vânătoare de vrăjitoare. Sunt călcate în picioare drepturile civile" VIDEO
Rusia sare iar în apărarea lui Călin Georgescu și condamnă anularea alegerilor prezidențiale. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, acuză...
Ce avantaje ar aduce României un președinte provenit din mediul de afaceri: ”Probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți”
11.12.2024 21:41 - Ce avantaje ar aduce României un președinte provenit din mediul de afaceri: ”Probabil că și partenerii externi ar fi mai fericiți”
Omul de afaceri Dragoș Damian este de părere că președintele României, deși este susținut de partidele politice, poate proveni din afara clasei politice. "Pe lângă varianta proaspăt...
Instanța supremă a respins contestația lui George Simion împotriva deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
11.12.2024 15:34 - Instanța supremă a respins contestația lui George Simion împotriva deciziei CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, 11 decembrie, contestația lui George Simion, președintele AUR, împotriva deciziei CCR de anulare a primului tur al alegerilor...
Un ONG cere "ștergerea" dovezilor împotriva lui Georgescu, arătate în CSAT și declasificate. "Sunt emise cu exces de putere"
11.12.2024 07:38 - Un ONG cere "ștergerea" dovezilor împotriva lui Georgescu, arătate în CSAT și declasificate. "Sunt emise cu exces de putere"
Curtea de Apel București analizează, miercuri, o cerere formulată de o asociație care solicită suspendarea documentelor declasificate de CSAT, prezentate de SRI, SIE, MAI și STS în...
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează cotestația AUR la anularea alegerilor prezidenţiale "A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula"
11.12.2024 07:27 - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează cotestația AUR la anularea alegerilor prezidenţiale "A veghea asupra procesului electoral nu înseamnă a-l anula"
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) analizează, miercuri, contestaţia depusă de partidul AUR împotriva deciziei Curţii Constituţionale referitoare la anularea întregului proces...
Simion merge la ICCJ, unde se va judeca o contestație a AUR împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
10.12.2024 16:11 - Simion merge la ICCJ, unde se va judeca o contestație a AUR împotriva hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Preşedintele AUR, George Simion, a anunțat că miercuri, 11 decembrie, va merge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), unde se judecă contestaţia pe care a formulat-o împotriva...
Fost președinte CSM despre decizia CCR de anulare a alegerilor: "S-a transformat în acuzator și instanță de judecată în același timp"
08.12.2024 14:21 - Fost președinte CSM despre decizia CCR de anulare a alegerilor: "S-a transformat în acuzator și instanță de judecată în același timp"
Decizia Curții Constituționale de anulare a rezultatelor alegerilor prezidențiale creează un „precedent foarte periculos în viitorul atât de șubredei democrații românești”, susține...
Călin Georgescu s-a dus să voteze, deși alegerile au fost anulate. "Democraţia a fost distrusă, ni s-a luat dreptul la vot. Le este frică de puterea poporului român"
08.12.2024 08:29 - Călin Georgescu s-a dus să voteze, deși alegerile au fost anulate. "Democraţia a fost distrusă, ni s-a luat dreptul la vot. Le este frică de puterea poporului român"
Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2024, ajuns în turul doi, a mers duminică, 8 decembrie, la secţia de vot la care este arondat, din Mogoşoaia, anunță...
Biserica îndeamnă preoții și credincioșii să NU participe la proteste "contrare atât legii, cât și păcii sociale"
08.12.2024 08:04 - Biserica îndeamnă preoții și credincioșii să NU participe la proteste "contrare atât legii, cât și păcii sociale"
Biserica Ortodoxă Română a lansat un apel sâmbătă, 8 decembrie, atât pentru clerici cât și pentru credincioși, prin care le cere să nu participe la „acțiuni contrare atât legii, cât...
#anulare alegeri prezidentiale 2024, #sector privat, #sector privat criza, #piete financiare, #bursa de valori bucuresti, #PNRR, #razboi hibrid Rusia , #Alegeri Prezidentiale turul II 2024
  1. Lunga istorie a reorganizării administrativ-teritoriale a României. Ce modificări a suferit administrația de la Marea Unire până astăzi și de ce stagnează reforma
  2. Politolog, despre cei mai „noi candidați” la prezidențiale: „Le recomand să facă un test. Să ia trenul Mangalia-Baia Mare, sau Timișoara-Botoșani”. Motivele din spatele sfatului
  3. Călin Georgescu s-a dezlănțuit la televiziunea favorită și anunță un eveniment pe 24 ianuarie, „Vreau să horesc cu românii, manifestare a iubirii”. O nouă victimizare cu privire la mama sa
  4. Victor Ponta sugerează o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale: „Poate voi candida chiar eu”
  5. Candidatul la președinție Cătălin Avramescu explică de ce AUR și SOS trebuiau interzise deja: „Omagierea lui Zelea Codreanu este o insultă la adresa oricui are simț moral în țara aceasta”
  6. George Simion participă la învestirea lui Donald Trump. Își reprezintă noua familie europeană. Precizările partidului despre „eventuale sume de bani plătite”
  7. Marcel Ciolacu îl cheamă pe Benjamin Netanyahu la București, după ce un grup de ostatici israelieni, inclusiv un cetăţean român, a revenit acasă. „Importanţă strategică”
  8. Topul „minciunilor și aberațiilor” vânturate „de extremiști” în ultima perioadă. „Danemarca a fost creată de România şi România are frontieră la Marea Caspică sunt ilustrative”
  9. Prima reacție a lui Călin Georgescu, după acuzațiile de legionarism la adresa mamei sale: „Un atac josnic şi fals”
  10. Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist”