Opinie: Decizia CCR dă timp românilor care au fost păcăliți

Autor: George Arun (DW) - colaborator Deutsche Welle
Vineri, 06 Decembrie 2024, ora 21:59
3266 citiri

CCR tocmai a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Românii care l-au votat pe Georgescu mai au timp să pună cap la cap postările fanteziste, aiuritoare ale candidatului la funcția de șef al statului.

Manipularea unei părți însemnate a societății românești în aceste săptămâni electorale nu a mai fost instrumentată în asemenea măsură decât la începutul anului 1990, când electoratul lui Ion Iliescu și al FSN, manipulat de fosta Securitate și de neocomuniști, striga cu ură „Nu ne vindem țara!“ Aceeași ură se revarsă și acum dinspre votanții candidatului pro-rus la alegerile parlamentare Călin Georgescu, manipulați cu același slogan, dar nu în văzul lumii, ci în cea mai mare parte prin rețeaua TikTok. Ce a făcut atunci televiziunea română „liberă“ pentru Iliescu fac acum postările TikTok pentru Georgescu. Mulți trăim sentimentul straniu că ne-am întors în urmă cu trei decenii și jumătate. Că Moscova e din nou printre noi, așa cum l-a ghidat și pe Ion Iliescu.

Lipsa de memorie sau risipa acesteia face ca adepții lui Călin Georgescu să nu realizeze pericolul de a avea un președinte pro-rus. Într-un dialog din primii ani postdecembriști cu Vartan Arachelian, liderul opoziției Corneliu Coposu spunea: „Fie că a fost Rusie țaristă, fie că a fost Rusie ortodoxă, ea a reprezentat pentru noi același pericol. Nu a renunțat niciodată la imperialismul agrar“.

Bunicii noștri își mai amintesc atrocitățile pe care soldații Armatei Roșii „eliberatoare“ le-au făcut asupra civililor odată cu intrarea în țară, după întoarcerea armelor împotriva Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Crime, jafuri, violuri. Femeile se ascundeau în păduri pentru a nu cădea victime soldaților ruși. Tinerilor sau celor mai puțin tineri de bună seamă că li s-au povestit toate aceste atrocități, care se petrec acum în teritoriile ocupate din Ucraina. Contează pentru votanții lui Călin Georgescu orientarea lui pro-moscovită? E limpede că în primul tur al alegerilor prezidențiale nu a contat. Între timp însă informațiile declasificate din ședința CSAT au arătat că România este o țintă pentru acțiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și sabotaje. Își pun votanții lui Georgescu întrebări în ceasul al doisprezecelea?

Sucurile cu nanocipuri și venirea lui Iisus Cristos

Toate studiile sociologice arată că românii ortodocși cred în Biserică în proporție de peste 60%, disputându-și primul loc cu încrederea în Armată. Mulți preoți și ierarhi ai BOR și-au îndemnat enoriașii să-l voteze pe Călin Georgescu, un impostor religios care face negoț cu Dumnezeu și spune că „trebuie să pregătim țara pentru venirea lui Iisus Cristos“.

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune într-un interviu recent pentru RFI că „sunt exemple concrete de preoți care au îmbrățișat nu discursul în sine (al lui Georgescu), ci mesajul acesta salvaționist care privește România“. Vasile Bănescu se întreabă de ce românii cred că Biserica Ortodoxă Română va fi salvată „nu se știe de ce, pentru că nu ne atacă nimeni și nu ne periclitează nimeni credința creștină ortodoxă.“

Probabil că preoții care au încolonat enoriașii spre secțiile de votare sunt aceiași care dezleagă vrăji, care sfințesc mașini, vile, restaurante, cafenele pentru a le feri de forțele răului. Credința răstită a unor enoriași a fost exploatată masiv de Călin Georgescu.

Călin Georgescu, un patriot în ambalaj de mucava

Românii nu își mai amintesc sau o parte neagă Holocaustul din România sub dictatura mareșalului Ion Antonescu. Se estimează că peste 300.000 de evrei și 11.000 de romi, dintre care jumătate copii, au murit în trenurile morții sau în lagărele din Transnistria din cauza foamei, a tifosului și a frigului din timpul iernii. Mesajele lui Călin Georgescu prin care îi consideră pe Antonescu și Zelea Codreanu eroi arată limpede că el neagă Holocaustul din România. Pe ce se bazează acest cult? Pe patriotismul prost înțeles al unei mari părți a populației.

Un sondaj de opinie publicat în 2021 de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ arată că Antonescu este văzut drept un patriot de 59% dintre români, iar 40% sunt dezinteresați de problema Holocaustului. În rândul adolescenților, școala și familia ignoră acest moment tragic din istoria României, tot astfel cum ignoră și atrocitățile din timpul regimului comunist.

Candidatul la funcția de șef al statului Călin Georgescu a conspectat metodic, de-a lungul anilor, aceste tare ale societății. El și gruparea din spatele lui au inventariat fragilitatea românilor de a face față manipulărilor, conspiraționismului, discursului mesianic. Se știe că fosta Securitate a deținut monopolul dezinformării, și ar fi o greșeală să credem că această strategie e patentul candidatului Georgescu.

În spiritul lui Corneliu Coposu, Regele Mihai pune același diagnostic Moscovei: „Am mai spus despre ruși că ei au o credință, o idee fixă, cum că sunt un popor mare și că au o misiune printre celelalte nații. Deocamdată, văd că susținătorii acestei credințe au adus, oriunde au pus piciorul, ruină“. (Mircea Ciobanu - „Convorbiri cu Regele Mihai I al României“, Ed. Humanitas)

Curtea Constituțională tocmai a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Românii care l-au votat pe Georgescu mai au timp să se gândească. Pot să pună cap la cap postările fanteziste, aiuritoare ale unui candidat la funcția de șef al statului care are într-o mână crucea și în cealaltă admirația pentru criminalii Antonescu și Zelea Codreanu.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ponta explică de ce ar fi mai bun decât Crin Antonescu. Totuși încă nu confirmă că va candida la Președinția României
Ponta explică de ce ar fi mai bun decât Crin Antonescu. Totuși încă nu confirmă că va candida la Președinția României
Fostul premier Victor Ponta susține că încă nu s-a decis dacă să candideze sau nu la funcția de președinte al României dar consideră că ar fi un candidat mai bun decât Crin Antonescu....
Cristian Tudor Popescu, despre falsul care a dus la „prima unire” a românilor. "Decizia prin care s-au stopat alegerile prezidențiale nu este o premieră"
Cristian Tudor Popescu, despre falsul care a dus la „prima unire” a românilor. "Decizia prin care s-au stopat alegerile prezidențiale nu este o premieră"
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu arată că “decizia Curții Constituționale din 6 decembrie 2024, prin care s-au stopat alegerile prezidențiale, urmând a fi reluate de la zero, nu este o...
#anulare alegeri, #CCR, #decizie CCR, #romani , #Alegeri prezidentiale 2024
  1. Cum se fac investițiile în SUA și în România. ”De ce să-ți riști propriii bani?”
  2. Marele motiv de nemulțumire al lui Daniel David, de când a preluat Ministerul Educației: „Toată lumea doreşte să discute cu ministrul, pentru orice problemă"
  3. Trump vrea să se vadă cu Putin „imediat”: „În fiecare zi în care nu ne întâlnim, soldaţi sunt ucişi pe câmpul de luptă”
  4. Nicușor Dan cere probe concrete cu privire la anularea alegerilor prezidențiale: „Oamenii trebuie să fie convinși"
  5. Testul pe care Crin Antonescu nu-l poate trece, sinonim cu eșecul la alegerile prezidențiale: „Vine dintr-o epocă ce nu mai există"
  6. „Reforma administrativă” de la Parlament, exercițiu de imagine? Principalele hibe din planul de restructurare al lui Bolojan
  7. Rusia nu a influențat alegerile din România, atacă Elena Lasconi. "Așa suntem lăsați să credem. Nu am văzut nicio dovadă"
  8. Călin Georgescu, ironizat după ce a spus că primește rapoarte de la oameni din serviciile secrete. "Nu spune adevărul. Ce a aprobat, cafele, șprițuri, că n-am înțeles?"
  9. "Nu înțeleg de ce candidează Nicușor Dan". Elena Lasconi, încă surprinsă de decizia primarului Capitalei. "Nu am auzit de vreun plan pentru România"
  10. Nicușor Dan se teme pentru mandatul lui dacă va câștiga Călin Georgescu: "Dacă ajunge președinte nici nu mai contează cine e primar general, devine nerelevant"