Ce face ca anvelopele de iarnă să fie speciale și indispensabile

Miercuri, 04 Decembrie 2024, ora 19:32
1699 citiri
Ce face ca anvelopele de iarnă să fie speciale și indispensabile
FOTO: freepik.com

S-ar putea să crezi că singura diferență dintre o anvelopă de iarnă, una all-season și una numai de vară este modelul benzii de rulare, la fel cum ai crede că singura diferență dintre un Lamborghini și un Subaru este modul de deschidere al portierelor.

Adevărul este însă că alcătuirea anvelopei (cauciucul, siliconul și materialele plastice), precum și modul de fabricație al acesteia (modul în care compusul este amestecat cu armătura de oțel) sunt cele care fac cu adevărat diferența. Iată de ce anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru siguranța ta la volan în sezonul rece:

Anvelopele de iarnă: principalele caracteristici

Temperaturile scad, iar probabilitatea de ninsoare și gheață crește. Persoanele care încă folosesc anvelope de vară riscă să primească amenzi substanțiale și să pună în pericol siguranța pe șosele în general. Acest lucru este o consecință a faptului că anvelopele de iarnă funcționează optim în momentul în care cele de vară își ating limita. Și nu doar atunci când ninge. Ele își dovedesc utilitatea și pe vreme ploioasă, precum și pe drumuri uscate, dar reci.

Anvelopele de iarnă îmbunătățesc stabilitatea în timpul tracțiunii și sporesc precizia direcției datorită transmisiei eficiente a puterii. Tehnologia care previne fenomenul de acvaplanare (stratul de apă care se poate acumula între anvelopă și carosabil) îi ajută, de asemenea, pe șoferi în zonele cu puțină zăpadă, dar mai multe precipitații. Aruncă o privire la oferta de anvelope pe Autoeco dacă ai nevoie să le schimbi pe ale tale.

Amestecul de materii prime care face diferența

Fie că este vorba despre zăpadă, ploaie sau doar vreme rece, anvelopele de iarnă trebuie să ofere un lucru mai presus de orice: aderență maximă chiar și în condiții meteorologice nefavorabile. Acesta este motivul pentru care toate modelele conțin un amestec special de cauciuc. Ce face diferența? Proporția mare de cauciuc natural. Acest lucru face ca anvelopa să fie mai moale și, prin urmare, să ofere o tracțiune stabilă chiar și în condiții de frig.

Anvelopele de vară sunt mai puțin flexibile la rece și oferă performanțe inferioare de tracțiune și frânare, lucru ce poate duce la riscuri pe șosea, precum și deteriorarea sistemului de frânare. Dacă te confrunți cu această problemă, du mașina la service și caută piese auto online potrivite, la recomandarea mecanicului.

Cu toate acestea, cu cât anvelopele sunt mai moi, cu atât consumul de energie și benzină este mai mare, astfel încât costurile de funcționare pot crește. Prin urmare, umpluturile, cum ar fi siliciul și plastifianții, uleiurile și rășinile, joacă un rol esențial alături de cauciucul natural. Acestea reprezintă aproximativ 40% din compoziția cauciucului de iarnă. Combinația componentelor individuale determină în cele din urmă duritatea anvelopei.

Peste 300 de noi amestecuri de cauciuc sunt pregătite, verificate și testate anual. Acestea trebuie să treacă diverse teste - atât în laborator, cât și pe pistele de testare - înainte de a fi utilizate în fabricarea anvelopelor. Dar chiar și cele mai bune amestecuri de cauciuc devin în cele din urmă atât de dure încât aderența la temperaturi scăzute începe să scadă. În prezent, te poți aștepta la o durată de viață de cel mult șase ani.

Mai multă aderență datorită adâncimii mari a benzii de rulare

Anvelopele de iarnă sunt caracterizate de grosimea mare a benzii de rulare, precum și de compoziția ei. Banda de rulare a acestor cauciucuri are șanțuri late și adânci, care fac față zăpezii mult mai bine decât cele de vară. Atunci când zăpada este comprimată în aceste șanțuri late, atât aderența, cât și propulsia mașinii pe drumurile înzăpezite sunt îmbunătățite. Nimic nu aderă mai bine la zăpadă decât zăpada însăși.

Există, totodată, numeroase decupaje în zig-zag pe suprafața benzii de rulare. Aceste margini ale anvelopelor de iarnă - cunoscute și sub denumirea de lamelare - le ajută să își facă treaba. Prin prinderea în zăpadă și gheață, ele permit o propulsie mai eficientă și îmbunătățesc contactul cu solul. De asemenea, lamelele transportă eficient apa și protejează împotriva acvaplanării.

De la amestecul precis de cauciuc natural, siliciu și plastifianți până la designul complex al benzii de rulare, fiecare componentă a anvelopelor de iarnă este meticulos creată pentru a optimiza performanța în condiții specifice. În timp ce anvelopele de vară pot fi adecvate pentru vreme caldă, cele de iarnă oferă un nivel de siguranță și control pur și simplu de neegalat atunci când temperaturile scad.

Ministrul de Finanțe susține că orice instituție poate face o economie de 5 la sută. Când va fi gata Legea bugetului
Ministrul de Finanțe susține că orice instituție poate face o economie de 5 la sută. Când va fi gata Legea bugetului
Vicepremierul Tánczos Barna, care este și ministru de Finanțe, a anunțat că fiecare minister din actualul guvern va reuși să facă economii de 5 la sută la cheltuielile sale de...
Decizia abruptă luată de chinezii de la TikTok. Ce se întâmplă cu aplicația în cazul în care Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acesteia pe teritoriul american
Decizia abruptă luată de chinezii de la TikTok. Ce se întâmplă cu aplicația în cazul în care Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acesteia pe teritoriul american
Începând de duminică, 19 ianuarie, TikTok își va închide complet aplicația în SUA dacă Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acestei rețele de socializare pe teritoriul...
#anvelope, #anvelope iarna , #stiri auto
  1. Ministrul de Finanțe susține că orice instituție poate face o economie de 5 la sută. Când va fi gata Legea bugetului
  2. Decizia abruptă luată de chinezii de la TikTok. Ce se întâmplă cu aplicația în cazul în care Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acesteia pe teritoriul american
  3. Locuirea, din ce în ce mai scumpă. Costurile pentru români au crescut cu 20% de la începutul lui 2023, printre cele mai mari salturi din UE
  4. De ce telefonul tău devine mai lent cu timpul și ce poți face pentru a-l accelera
  5. Șantierul Naval Mangalia, cândva profitabil, a ajuns în insolvență. Ce mare companie străină trebuia să-l salveze
  6. 7 reguli surprinzătoare privind banii pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc. "Veți ajunge să cheltuiți mai mult, pe termen lung"
  7. Când să apelezi la o agenție Google Ads pentru campaniile tale publicitare?
  8. Vânzarea E.ON Energie România către compania maghiară MVM ar putea fi blocată. Ministerul Energiei a sesizat Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe
  9. RAPPS vinde la licitație un teren de lux, pe malul lacului Floreasca și cu vedere spre vila lui Iohannis. Care este prețul de pornire
  10. Ministrul Finanțelor îi pune la punct pe profesorii care amenință cu greve din cauza ”Ordonanței trenuleț". "Obiectivul meu este să putem asigura plata salariilor în 2025"