O teava montata in urma cu doar 3 ani s-a spart si a lasat Ploiestiul fara apa: Nici sa se spele nu le recomanda primarul

Luni, 11 Februarie 2019, ora 15:07
3637 citiri
O teava montata in urma cu doar 3 ani s-a spart si a lasat Ploiestiul fara apa: Nici sa se spele nu le recomanda primarul
Foto: Arhiva Pixabay

Medicii le-au recomandat, inca de duminica, ploiestenilor din nordul si centrul orasului sa nu bea apa de la robinet. Mai mult chiar, oamenii au fost sfatuiti sa nu foloseasca apa nici macar pentru gatit sau spalat.

Motivul: migroorganisme periculoase ar fi putut ajunge in apa, din cauza ca o teava din reteaua publica de distributie s-a spart. Cauza defectiunii ramane inca necunoscuta, mai ales ca respectiva teava era noua si fusese montata in urma cu doar 3 ani...

Potrivit autoritatilor din Prahova, ploiestenii din nordul si centrul orasului n-ar trebui sa se atinga de apa de la robinet cel putin pana marti, cand ies primele rezultate ale testelor microbiologice.

In aceste conditii, Apa Nova - care furnizeaza apa potabila in Ploiesti - a anuntat ca asigura alimentarea cu apa pentru nordul si centrul orasului din surse alternative. In plus, cisterne cu apa urmau sa fie puse la dispozitia cetatenilor din zonele afectate de avarie.

Primarul orasului Ploiesti, Adrian Florin Dobre, a declarat pentru Digi 24 ca - desi la acest moment apa din reteaua publica este curata - inca nu se recomanda consumul ei. Iata de ce.

"Din punct de vedere chimic, apa livrata de Apa Nova in retea este buna. Cu toate acestea, nu vom ridica interdictia (de consum - n.red.) pana cand nu vom avea rezultatele le testele microbiologice. Se pune problema impuritarilor ramase in retea", a spus edilul.

Intrebat daca avaria care a cauzat toate aceste probleme a fost remediata, primarul Ploiestiului a negat.

"Momentan nu au inceput lucrarile. Conducta respectiva a fost introdusa in 2015. Este in garantie. Maine se vor face interventiile. Ce anume a cauzat defectiunea nu vom putea afla decat dupa ce decopertam", a adaugat Adrian Florin Dobre.

Ramane de vazut daca, incepand de marti, ploiestenii vor putea consuma din nou apa de la robinet sau daca o vor putea folosi macar pentru spalat.

Reamintim ca si in Bucuresti - unde tot societatea Apa Nova livreaza apa potabila pentru populatie - s-au semnalat probleme majore, in ultimele saptamani.

Mai exact, pe 30 ianuarie, mai multi locuitori ai Capitalei au constatat ca apa de la robinet mirosea a clor. In scurt timp, Ministerul Sanatatii a emis o avertizare, recomandandu-le bucurestenilor sa nu bea apa din reteaua publica si sa nu se spele cu ea, din cauza ca ar contine prea mult clor si i-ar putea imbolnavi.

Ulterior, Apa Nova - care a sustinut in permanenta ca apa de la robinet e potabila - a informat ca a pus mai mult clor doar in apa colectata de pe raul Arges, din cauza ca acesteia ii crescuse continutul de amoniu. A inceput un duel al declaratiilor, in care institutiile statului si Apa Nova au incercat sa isi paseze responsabilitatea pentru apa cu clor.

In tot timpul scandalului, autoritatile s-au multumit sa se ascunda in spatele unor notiuni tehnice, evitand sa spuna daca apa de la robinet este potabila, in Capitala. Chiar si la cea mai recenta conferinta pe acest subiect, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a precizat ca "analizele chimice sunt bune", fara sa le transmita clar bucurestenilor ca, de la acel moment, puteau bea apa de la robinet.

Nici Apele Romane si nici Apa Nova nu au raspuns solicitarilor scrise ale Ziare.com cu privire la subiectul "apei cu clor" din Capitala.

Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Asemănări și deosebiri între fosta USL, "cea mai toxică alianţă politică", și coaliția actuală: "Boc și Băsescu au tăiat joburile și au sugrumat mediul privat"
Comparații între USL și actualele negocieri care duc la ideea că am avea de-a face cu o repetare a istoriei sunt din ce în ce mai frecvente. Sunt însă și mari diferențe între cele două...
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
#Apa Nova Ploiesti apa infestat, #Apa Nova potabila oprita, #Apa Nova apa sistata teava sparta , #stiri Apa Nova
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
jos tevile ! jos Ploiestiul ! jos Romania ! huuuuuooooo Romania !