Autoritățile le cer românilor responsabilitate în folosirea apei potabile. Tanczos Barna: ”La mine gazonul este uscat, galben. Nu l-am udat cu apă de la robinet”

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 21:38
6076 citiri
Autoritățile le cer românilor responsabilitate în folosirea apei potabile. Tanczos Barna: ”La mine gazonul este uscat, galben. Nu l-am udat cu apă de la robinet”
Gazon uscat FOTO: generică unsplash.com

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut miercuri, 6 iulie, un nou apel către populație privind folosirea cu responsabilitate a apei potabile.

El a spus, la Talk News de la Profit News TV, că, pe fondul secetei din ultima perioadă sunt zone unde pompele de apă pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, gazonul, castraveţi, morcoviii, roşii.

Ministrul a afirmat că o astfel de atitudine ”denotă nepăsare” şi a dat ca exemplu faptul că la el acasă, în judeţul Harghita, are gazonul uscat, galben şi nu l-a udat cu apă de la robinet.

Cât de gravă este problema apei potabile în România

Barna a afirmat despre seceta din ultima perioadă că ”doar în momentul în care ducem lipsă de ceva realizăm cât de importante sunt resursele, iar apa dulce este cea mai importantă resursă a planetei”.

”Situaţia este complicată, nu spun că este foarte gravă pentru că nu este generalizată la nivel naţional. Avem zone afectate de o deficienţă de precipitaţii, avem secetă pedologică, nu putem spune că toată ţara, judeţele din Moldova, partea de sud a ţării”, a arătat Tanczos Barna, precizând că a făcut o analiză pe ultimele 10 luni din septembrie şi până acum, în privinţa cantităţilor de precipitaţii.

Tanczos Barna a spus că ”sunt zone unde pompele de apă pentru unele localităţi sau regiuni pompează de două sau de trei ori mai multă apă, pentru a satisface nevoia de a uda grădina, de a uda gazonul, de a uda castraveţii, morcovii, roşiile, lucruri care sunt de înţeles la un moment dar în situaţia în care toată lumea face acest lucru, face imposibilă susţinerea pe termen mediu şi lung a rezervelor de apă potabilă”.

”Sigur, apa e necesară şi pentru grădinărit şi gazonul de la vilă, dar acele surse de apă pot veni din altă parte, nu din apa potabilă, pot veni dintr-un puţ personal, din puţul forat, dintr-un râu apropiat sau pot fi aduse cu cisternele, pentru că apa potabilă trece printr-un proces de siguranţă, de filtrare”, a declarat miniistrul.

Potrivit lui Tanczos Barna, o astfel de atitudine ”denotă nepăsare”.

De ce nu-și udă Barna gazonul din fața vilei

”Cu siguranţă, îmi place şi mie iarba verde, cine îşi construieşte o vilă, îi place să aibă iarba verde non stop. Este o iresponsabilitate şi de aceea am făcut zilele trecute de mai multe ori apel la un comportamenr responsabil. La mine, gazonul este uscat, în judeţul Harghita, este uscat, galben şi nu l-am udat cu apă de la robinet, pentru că, dacă vorbesc despre acest lucru, vreau să mă comport la fel”, a afirmat el.

Întrebat dacă se va ajunge la o raţionalizare a apei, ministrl a afirmat că situaţia nu cere intervenţia atât de bruscă, nu cere raţionalizare, dar ”cere în anumite localităţi restricţii”.

”Pe timpul nopţii se opreşte apa pur şi simplu. Se realimentează bazinele de captare, rezervoarele şi pe timpul zilei are toată lumea apă potabilă. Acolo unde nu se poate altfel, se va trece la măsuri de restrictţionare, aceste măsuri sunt decise de autoritatea locală cu furnizorul de apă. Nu suntem nici pe departe în situaţia ăn care la nivelul Guvernului să aplicăm restricţii sau raţionalizarea apei”, a spus Tanczos Barna.

Deșertificarea se extinde an de an

Ministrul Mediului a vorbit şi despre fenomenul deşertificării, care ”se extinde an de an” şi a amintit că prin PNRR, sunt ţintite acele zone unde au dispărut pădurile, în special în zona de sud, unde sunt judeţe cu 5, 7, sau 10% păduri.

”Acolo, omul a intervenit brutal, a schimbat echilibrul, ecosistemul a fost deranjat. (..) Este nevoie de sute de milioane de euro pentru a opri acest fenoment”, a spus el.

Potrivit lui Barna, ”calculele au fost făcute pentru 57.000 de hectare de păduri noi care ar trebui să fie înfiinţate prin PNRR, din această sumă de 500 de milioane de euro, la care se mai adaugă 100 de milioane pentru refacerea pădurilor distruse de diferiţi factori şi pentru refacea habitatelor şi a zonelor protejate.

Micile plăceri, lovite de mari scumpiri. Ce stă în spatele prețurilor crescute la ceai și cafea
Micile plăceri, lovite de mari scumpiri. Ce stă în spatele prețurilor crescute la ceai și cafea
Ultimii ani au venit cu scumpiri constante ale vieții, fie că este vorba de costul încălzirii sau de cel al alimentelor. Două analize recente scot la suprafață faptul că este posibil să...
Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
Un incendiu declanșat de un laptop a provocat o evacuare dramatică de urgență pe un avion de pasageri vineri. Zborul American Airlines 2045, care se pregătea să decoleze de la San Francisco...
#apa potabila, #restrictii apa, #seceta, #desertificare , #stiri mediu
  1. Cum a ajuns un întreg avion să fie evacuat de urgență din cauza unui laptop
  2. Google ar putea aduce suportul pentru rețeaua Find My Device pe Pixel Watch
  3. Undă verde pentru opt pasaje rutiere şi pietonale noi la Oradea. Când vor începe lucrările și cât costă proiectele
  4. Cel mai mare proiect rezidențial din nordul capitalei, vândut peste 75%. La ce sumă s-a ridicat investiția pe 23 de hectare
  5. Cum îmbunătățești procesul de ambalare pentru a economisi timp și bani? 5 sfaturi
  6. Datele personale ale peste 600.000 de clienți Emag, compromise într-o breșă de securitate la o firmă de facturare online
  7. Suma uriașă pe care o vor plăti românii pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva pe vreme de pace!"
  8. 5 funcții avansate ale Windows 11 care îmbunătățesc performanța PC-ului
  9. România nu mai este prima la inflație în Europa, doar la ritmul scumpirilor
  10. Ce se întâmplă când te răzgândești cu privire la portarea numărului de telefon. Termenul limită anunțat de ANCOM