Un raport recent al Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că puţin peste 77% din populația României este conectată la reţeaua de apă curentă. În ultimul deceniu, ponderea a crescut cu aproape 14 procente, dar în continuare circa 60% din locuitorii din mediul rural sunt încă dependenţi de fântâni și puțuri, pentru că reţeaua de apă potabilă nu a ajuns deocamdată la ei.
Conform datelor INS, zona de Nord Est, care cuprinde Moldova, este cea mai afectată în acest moment. Astfel, aici, mai mult de jumătate dintre locuitori, adică 52,5 procente, nu au apă la robinet. Urmează Sud Muntenia cu 70,7%, Sud Vestul cu 72%, Nord Vestul cu 77%, Centrul cu 82%, Vestul cu 88,9%, Sud Estul cu 90,7% și București Ilfov cu 96,7%, scrie zf.ro..
Astfel, în 2024, circa 4 milioane de locuitori din România folosesc în continuare, fie găleți, fie hidrofoare pentru a scoate apa din fântână.
Pe de altă parte, conform datelor de la Ministerul Educaţiei, în anul 2020 mai mult de 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu aveau acces la reţeaua de apă potabilă, adică un procent de 16 % din totalul clădirilor de învăţământ din România.
Accesul la apa potabilă prin reţeaua publică, dar și la canalizare şi la reţeaua de gaze naturale, înseamnă de fapt dreptul la igienă şi la standarde de viaţă mai ridicate.