Cercetătorii americani care au întreprins un studiu cu privire la calitatea apei potabile au descoperit un risc major în toate probele analizate. Problema este chiar tratarea apei cu clor, astfel încât riscul este unul global cu privire la concentrația unor substanțe cancerigene.
Studiul a verificat calitatea apei de la robinet, a celei îmbuteliate și chiar a apei filtrate prin diferite metode de consumator acasă. Din cele 603 de probe de apă la robinet și cele 100 de sticle de apă potabilă, toate au avut un nibel ridicat de trihalometani (THM).
Expunerea prelungită la aceste substanțe, formate atunci când apa este tratată cu clor pentru a deveni potabilă este asociată unui risc mai mare de cancer și de insuficiență renală sau hepatică, scrie Express.co.uk.
Desfășurată în zona San Francisco din SUA, cercetarea specialiștilor americani s-a încehiat cu concluzia că toate cele „trei opțiuni de apă potabilă au riscuri potențiale pentru sănătate”. Totuși un nivel mai mare de trihalometani, printre care se numără cloroformul, bromodiclrometanul si bromoformul, a fost găsit în apa de la robinet.
În schimb, nivelul a fost similar pentru apa de la robinet tratată cu un filtru acasă și apa îmbuteliată, iar cercetătorii atrag atenția asupra costului mai ridicat al consumului de apă îmbuteliată pentru mediul înconjurător.
Soluția propusă de specialiști pentru eliminarea riscurilor cauzate de tratarea apei cu clor este dezvoltarea unor mecanisme de filtrare a apei potabile acasă, care să elimine mai mult din substanțele periculoase.