Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"

Joi, 30 Mai 2024, ora 18:45
2414 citiri
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Tanc România FOTO X /KI Design

Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică exclusiv pentru modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel naţional de către operatori economici din industria naţională de apărare.

Cabinetul a aprobat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare în vederea optimizării procesului de implementare a proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ordonanţa de urgenţă completează cadrul legal al exproprierii pentru cauză de utilitate publică, adăugând la raţiunile de expropriere „implementarea proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională”.

Totodată, pe lista reprezentanţilor expropriatorului, care este statul român, este adăugat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), prin operatorii economici din industria naţională de apărare care funcţionează sub autoritatea sa pentru lucrările prevăzute în titlul actului normativ.

„Sensul OUG, în contextul actual de securitate pe scena internaţională, este de satisfacere a intereselor de securitate ale României. Practic, a fost creat cadrul pentru implementarea proiectelor de infrastructură necesare dezvoltării continue şi durabile a industriei naţionale de apărare. Ordonanţa de urgenţă a fost elaborată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, pe baza orientărilor formulate de Strategia Naţională Apărare a Ţării în direcţia descurajării unei agresiuni asupra României şi articulării unui răspuns internaţional adecvat la provocările de securitate, şi a fost avizată de CSAT”, se arată în comunicat.

Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO
Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că renunță la candidatura pentru șefia NATO. Șeful statului și-a anulat și declarațiile anunțate cu o zi în urmă. Președintele Klaus Iohannis...
Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
Crin Antonescu, fostul președinte al PNL, a declarat în emisiunea lui Marius Tucă, că Partidul Social Democrat a scos un scor uriaș la alegerile din 9 iunie, însă nu ar vrea să fie în...
#aparare romania, #industrie aparare, #exproprieri, #Ministerul Economiei , #legislatie
  1. Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO
  2. Crin Antonescu: „Harta s-a înroşit după alegeri, dar n-aş vrea să fiu în pielea lui Ciolacu”
  3. Negocieri USR-REPER. Condiția impusă de Elena Lasconi pentru o alianță: ”Nu mai avem cum să batem palma cu Cioloș”
  4. ”Misiune imposibilă”. Coaliția nu poate stabili data alegerilor prezidențiale. Nicolae Ciucă a fost lăsat cu „ochii în soare”
  5. George Simion, din nou la Parchetul General: Am venit să-mi cer telefonul înapoi. Am informaţii că mă vor ridica şi alte structuri, de exemplu DNA VIDEO
  6. Liderii PSD şi PNL nu au ajuns la un acord privind data alegerilor prezidențiale. Canicula strică planurile pentru campania electorală
  7. Ce venituri a declarat Dominic Fritz. Fostul său contracandidat, Nicolae Robu, are doar pensia cât salariul primarului
  8. Greșelile AUR și USR la primele alegeri din 2024: ”Partidele sunt construite pe trei axe”
  9. 2024, anul independenților. În ce măsură poate da peste cap candidatura Anei Birchall calculele pentru prezidențiale
  10. Data alegerilor prezidențiale e în aer: PSD și PNL nu s-au înțeles. Ședința de joi a guvernului, amânată SURSE