Trump 2.0 și România. Ce avem de făcut ca membru NATO și de unde scoatem banii pentru apărare. „Recesiunea este amânată de campania electorală”

Joi, 07 Noiembrie 2024, ora 03:00
7482 citiri
Trump 2.0 și România. Ce avem de făcut ca membru NATO și de unde scoatem banii pentru apărare. „Recesiunea este amânată de campania electorală”
Trump a pus accentul pe contribuții mai mari ale statelor europene la apărare. FOTO / Hepta

Candidatul republican, Donald Trump, a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite și revine pentru un al doilea mandat la Casa Albă. În timpul campaniei, politicianul a subliniat constant că țările europene nu contribuie suficient, în opinia sa, la apărare, așa cum spun recomandările NATO.

Ziare.com a discutat cu doi experți pentru a vedea cum se schimbă situația României în ceea ce privește cheltuielile de apărare în acest context.

În următorii patru ani, problema securității are șanse să fie un subiect de tensiune între Washington și capitalele europene. În 2023, România a cheltuit 1,6% din produsul intern brut pe apărare, semnificativ sub ținta de 2,5% anunțată de decidenți. Țara noastră a fost sub media statelor NATO, dar a alocat un buget-record pentru armată în 2024, iar estimările NATO arată o cheltuială de 2,25% din PIB anul acesta. Doar în 2020 a reușit România să își respecte angajamentul față de NATO, conform acelorași cifre.

Antonia Colibășanu, conferențiar universitar doctor la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul SNSPA și analist geopolitic la Geopolitical Futures, a explicat pentru Ziare.com că presiunea de la Washington pentru ca aliații europeni să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare nu a început cu Trump.

„Ceea ce a făcut președintele Trump a fost să sublinieze - în stilul său propriu - această nevoie, împreună cu ținta de 2% din PIB pentru apărare a fost de altfel agreată de toți aliații NATO la summit-ul de la Țara Galilor din 2014. E de așteptat, totuși, ca președintele Trump să insiste ca aliații să atingă această țintă”, a spus experta.

Umbra deficitului

Țara noastră va ajunge la un deficit bugetar de 7,9% la finalul acestui an, iar Executivul a prezentat Comisiei Europene un plan de redresare pe 7 ani. Gestionarea datoriilor pune presiune pe Guvern să găsească surse noi de venit și să facă tăieri, dar faptul că planul se întinde pe mai mulți ani sugerează că „nu vor fi tăieri bruște”, argumentează analistul politic Ion M. Ioniță.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Totuși, incertitudinile din planul de reducere a deficitului complică orice calcule din momentul de față cu privire la bugetul pe anul următor, argumentează și Antonia Colibășanu. În orice situație s-ar găsi finanțele țării la anul, apărarea este un domeniu crucial, punctează analistul geopolitic.

„România este un stat de frontieră și încă există scenarii în care Rusia ar putea să aibă graniță terestră cu țara noastră. Deci, investiția în apărare este prioritară. De aceea există în momentul de față inclusiv un buget pentru angajarea de cheltuieli cu investițiile în domeniul apărării din 2025, pe contracte în pregătire. E greu de evaluat dacă vor exista "sacrificii" pentru că în momentul de față nu știm elemente concrete legate de politică economică, reformele propuse de către partidele politice aflate în campanie electorală. Știm doar că recesiunea este "amânată" de campania electorală în România pentru anul viitor, în contextul în care Occidentul european se confruntă deja cu probleme economice”, a explicat Colibășanu.

Importanța Estului

Insistențele noului președinte poate duce la o schimbare de paradigmă în ceea ce privește parteneriatele. Războiul din Ucraina a pus statele estice într-o nouă lumină a importanței, în timp ce Occidentul a scăzut în clasamentul priorităților, din perspectiva administrației americane.

„Un prim element de remarcat este acela că administrația Trump pune accent pe creșterea contributivității și capabilităților de apărare - 2% este un număr important, dar capabilitatea înseamnă mai mult decât cheltuiala de apărare. Al doilea element este acela referitor la creșterea prezenței și angajamentului în Europa de Est (față de Europa de Vest, care scade în importanța), pe noua linie de apărare NATO. Deci, putem vorbi despre o schimbare de paradigmă în sensul creșterii importanței pentru parteneriatele strategice și regionale - ceea ce nu înseamnă exclusiv o schimbare de paradigmă din perspectiva bugetelor”, a explicat cadrul didactic SNSPA pentru Ziare.com.

Alianța spune că anul acesta 23 dintre cele 32 de state membre vor atinge pragul de cel puțin 2% din PIB, cel mai mare număr din ultimii zece ani și mai mult decât dublul nivelului din 2023. Creșterea se datorează în mare parte invaziei la scară largă coordonate de Rusia în Ucraina, dar și presiunilor lui Trump din mandatul său anterior, încheiat în 2020, susține o analiză a Euronews. Problemele cele mai mari la nivel de contributivitate sunt la statele vestice, punctează Colibășanu.

Analistul politic Ion M. Ioniță consideră că noul șef de stat american ar putea face demersuri pentru a ridica ținta de contribuție la apărare mai sus decât în prezent.

„Este normal ca țările europene să contribuie pentru apărarea lor. Trump va continua să pună presiune asupra țărilor de NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare, așa cum a făcut-o și în primul mandat. Are și mai multă determinare în acest sens, pentru că a câștigat de o manieră categorică alegerile și își permite să facă tot ce vrea. Este foarte clar că s-ar putea să ridice ștacheta, adică să solicite un prag mai mare de 2%”, a argumentat acesta.

În acest moment, România își respectă îndatoririle la capitolul contribuții pentru apărare. Chiar dacă există semne de întrebare privind măsurile de reduceri ale deficitului, Ioniță este de părere că orice tăieri ar veni, acestea vor ocoli apărarea.

„În ceea ce privește România, din acest punct de vedere, suntem unde trebuie să fim, suntem deasupra pragului, chiar dacă s-a întâmplat într-adevăr ca execuția bugetară pentru cheltuielile legate de apărare să nu se ridice la suma bugetară alocată. Avem anul acesta un deficit record, într-un an electoral, dar el nu este generat de cheltuielile pentru apărare”, spune analistul.

Modul în care este gestionat deficitul și ce prioritate vor avea cheltuielile de apărare ține mai degrabă de rezultatele alegerilor din țară, decât de scrutinul american.

„Partea de apărare este ferită, atât cât pot să rămână lucrurile stabilite în domeniul politic dacă vor rămâne un președinte și o guvernare care sunt dedicate continuării programelor de înzestrare armatei și creșterii capabilităților militare ale Românii, sigur că acest parametru va fi îndeplinit în continuare și nu vor fi probleme”, a declarat Ion M. Ioniță.

Alegeri prezidentiale in SUA
Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
12.11.2024 07:49 - Biden și Kamala au apărut împreună pentru prima dată după victoria lui Trump. Cum a fost primită pierzătoarea alegerilor VIDEO
Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris i-au onorat luni, 11 noiembrie, pe veteranii militari americani în prima lor apariție comună de când candidata democraților a pierdut...
CTP vede paralele între prezidențialele din SUA și România: „Simion are în clipa de față prima șansă pentru turul 2”
11.11.2024 14:40 - CTP vede paralele între prezidențialele din SUA și România: „Simion are în clipa de față prima șansă pentru turul 2”
Cristian Tudor Popescu a publicat o analiză mai detaliată a rezultatului alegerilor prezidențiale din SUA, câștigate de Donald Trump. Publicistul a făcut paralele și cu situația din...
Victoria lui Trump crește riscurile pentru Banca Japoniei. Yenul și-a reluat declinul
08.11.2024 09:22 - Victoria lui Trump crește riscurile pentru Banca Japoniei. Yenul și-a reluat declinul
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA crește riscurile pentru Banca Japoniei, în timp ce yenul și-a reluat declinul, ceea ce ar putea crește presiunea asupra băncii...
Trump și Putin, decizie istorică. Semnalul extrem de important dat de cei doi lideri mondiali
08.11.2024 07:53 - Trump și Putin, decizie istorică. Semnalul extrem de important dat de cei doi lideri mondiali
Președintele rus Vladimir Putin și Donald Trump au semnalat amândoi joi că sunt pregătiți să reia contactul, în urma alegerii republicanului în alegerile prezidențiale americane,...
Trump o numește pe Susie Wiles șefă de cabinet la Casa Albă. „Dură, inteligentă și inovatoare” FOTO
08.11.2024 07:40 - Trump o numește pe Susie Wiles șefă de cabinet la Casa Albă. „Dură, inteligentă și inovatoare” FOTO
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat joi, 7 noiembrie, că Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri de campanie ai săi, va fi șefa sa de cabinet la Casa Albă, încredințând...
Cine câștigă și cine pierde dintre liderii mondiali după revenirea lui Trump: Surprize mari, scor 7 la 9
08.11.2024 05:05 - Cine câștigă și cine pierde dintre liderii mondiali după revenirea lui Trump: Surprize mari, scor 7 la 9
Dacă un lucru este clar despre Donald Trump, acesta îl reprezintă învingătorii și învinșii. Natura tranzacțională a primei sale președinții a arătat modul în care i-a clasat pe...
Cât de greu va fi pentru democrați să mai obțină puterea după victoria devastatoare a republicanilor
08.11.2024 04:00 - Cât de greu va fi pentru democrați să mai obțină puterea după victoria devastatoare a republicanilor
Cursa electorală care i-a adus victoria lui Donald Trump cu mult peste numărul de electori necesari plasează republicanii într-o poziție de control asupra Congresului, așteptările fiind ca...
Un fost militar american născut la Kiev, denunțător al lui Trump, ales în Congresul SUA
07.11.2024 23:44 - Un fost militar american născut la Kiev, denunțător al lui Trump, ales în Congresul SUA
Eugene Vindman, un militar american în retragere care s-a făcut remarcat, împreună cu fratele său geamăn Alexander, pentru că a dezvăluit presiunile președintelui Donald Trump asupra...
Trump se întoarce la Casa Albă drept cel mai puternic președinte din istoria Americii. Cine îl poate ține în frâu
07.11.2024 23:30 - Trump se întoarce la Casa Albă drept cel mai puternic președinte din istoria Americii. Cine îl poate ține în frâu
Donald Trump crede că președinții au o putere aproape absolută. În cel de-al doilea mandat al său vor exista puține constrângeri politice sau juridice care să îl controleze. Victoria...
Motivul incredibil pentru care Generația Z întârzie numărătoarea voturilor într-un stat american
07.11.2024 23:04 - Motivul incredibil pentru care Generația Z întârzie numărătoarea voturilor într-un stat american
Peste 13.000 de buletine de vot prin corespondență au fost anulate în statul Nevada, deoarece semnăturile alegătorilor nu se potriveau cu cele înregistrate pe permisele de conducere. Multe...
Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Ce așteaptă liderul de la Kremlin de la noul președinte american. "Sunt pregătit" VIDEO
07.11.2024 22:23 - Putin l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Ce așteaptă liderul de la Kremlin de la noul președinte american. "Sunt pregătit" VIDEO
Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat joi, 7 noiembrie, că este "gata să reia contactul" cu Donald Trump după victoria acestuia în alegerile prezidențiale din SUA, pentru care l-a...
„Sfârșitul unei lumi americane“ după realegerea lui Trump la Casa Albă, titrează o publicație europeană
07.11.2024 21:23 - „Sfârșitul unei lumi americane“ după realegerea lui Trump la Casa Albă, titrează o publicație europeană
Realegerea lui Donald Trump pentru un al doilea mandat miercuri, 6 noiembrie, și succesul Partidului Republican, asupra căruia a preluat controlul total, reprezintă un punct de cotitură major...
Trump ar putea începe discuții private cu Rusia pe tema Ucraina chiar înainte de inaugurare
07.11.2024 20:45 - Trump ar putea începe discuții private cu Rusia pe tema Ucraina chiar înainte de inaugurare
Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea începe discuții private cu Rusia cu privire la războiul din Ucraina înainte de preluarea oficială a mandatului, în ianuarie anul viitor,...
Zece miliardari au devenit și mai bogați după realegerea lui Trump. Cât a cheltuit Musk în campanie și cât a câștigat după victorie
07.11.2024 20:31 - Zece miliardari au devenit și mai bogați după realegerea lui Trump. Cât a cheltuit Musk în campanie și cât a câștigat după victorie
Zece dintre miliardarii lumii au devenit mai bogați cu încă 64 de miliarde de dolari, ca urmare a creșterii spectaculoase a acțiunilor companiilor lor, în urma victoriei lui Donald Trump la...
Decizia drastică luată de fiica transgender a lui Elon Musk după victoria lui Donald Trump la alegerile din State
07.11.2024 19:39 - Decizia drastică luată de fiica transgender a lui Elon Musk după victoria lui Donald Trump la alegerile din State
Fiica transgender a miliardarului Elon Musk, Vivian Jenna Wilson, a anunțat că dorește să se exileze din SUA după ce republicanul Donald Trump, care, la fel ca tatăl său, este un conservator...
Președintele SUA Joe Biden, discurs de la Casa Albă după victoria lui Trump: ”Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi” VIDEO
07.11.2024 18:43 - Președintele SUA Joe Biden, discurs de la Casa Albă după victoria lui Trump: ”Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi” VIDEO
Președintele SUA Joe Biden a susținut joi, 7 noiembrie, un discurs de la Casa Albă după câștigarea alegerilor de către Donald Trump. "Drumul înainte e clar, trebuie să pășim pe el....
Billie Eilish, după rezultatele alegerilor din SUA: „Este un război împotriva femeilor” FOTO/VIDEO
07.11.2024 18:16 - Billie Eilish, după rezultatele alegerilor din SUA: „Este un război împotriva femeilor” FOTO/VIDEO
Billie Eilish l-a criticat pe Donald Trump în timpul concertului ei din Nashville de miercuri seară, 6 noiembrie, spunând că cineva care urăște femeile atât de profund este pe cale să...
Donald Trump „nu are o baghetă magică” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Vaticanul
07.11.2024 15:53 - Donald Trump „nu are o baghetă magică” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, afirmă Vaticanul
Secretarul de stat și numărul 2 al Vaticanului, Pietro Parolin, i-a transmis joi, 7 noiembrie, felicitări președintelui ales american Donald Trump, urându-i "înțelepciune" și...
Biden se grăbește să trimită miliarde de dolari Ucrainei, înainte să vină Trump. Casa Albă se teme că noul președinte va opri totul.
07.11.2024 14:02 - Biden se grăbește să trimită miliarde de dolari Ucrainei, înainte să vină Trump. Casa Albă se teme că noul președinte va opri totul.
Administrația Biden intenționează să grăbească livrarea de ajutor militar Ucrainei înainte de învestirea președintelui ales Donald Trump în ianuarie 2025, scrie Politico. Doi oficiali...
Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste VIDEO
07.11.2024 12:48 - Momentul când Donald Trump a decis să intre în politică. Barack Obama a declanșat totul, din cauza unor glume proaste VIDEO
Donald Trump este o figură binecunoscută în societatea americană de 50 de ani, întâi ca dezvoltator imobiliar, apoi ca vedetă TV. În tinerețe, președintele-ales a zis că nu dorește să...
#aparare, #NATO, #cheltuieli aparare NATO, #Donald Trump presedinte SUA, #alegeri SUA, #deficit bugetar, #buget , #analiza economica
  1. Dobânzile la datoria românească ajung la un nivel record. Au explodat după primul tur al alegerilor prezidențiale
  2. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  3. ”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China dă rateuri: Putin primește o lovitură grea de la Beijing, de teama SUA
  4. Roboții preiau controlul într-o țară aflată în criză demografică: 10% din forța de muncă, înlocuită cu roboți!
  5. Casio îi surprinde pe pasionații de ceasuri: Casio G-Shock DW-500R! O revenire spectaculoasă cu un twist modern
  6. Un producător de smartwatch-uri vine cu update-uri importante pentru luna decembrie! Ce vor putea face de acum utilizatorii
  7. Apple ar putea transfera producția procesoarelor către un alt gigant tech din industrie. Un pas strategic pentru viitorul iPhone 18?
  8. Apple pregătește lansarea iPhone Flip. Telefoanele pliabile ar putea schimba regulile jocului în 2026
  9. Meta recunoaște că șterge și din greșeală conținutul de pe Facebook: „Ratele de eroare sunt încă prea mari”
  10. Ce face ca anvelopele de iarnă să fie speciale și indispensabile