Membrii europeni ai NATO poartă tratative cu privire la creșterea la 3% din produsul intern brut a obiectivului pentru cheltuielile de apărare, parțial în anticiparea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.
Discuțiile vin înaintea întrunirii anuale a Alianței, care va avea loc în iunie anul viitor. Patru persoane implicate în discuțiile preliminare au declarat pentru Financial Times că discută despre o creștere abruptă de la 2% din PIB, o mișcare care ar pune o presiune semnificativă asupra bugetelor naționale deja tensionate și care a stârnit reticențe în multe capitale. Din cele 32 de state membre ale NATO, 23 vor atinge ținta existentă de 2% în acest an, conform calculelor alianței, față de șase în 2018. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, de asemenea, că șapte membri europeni, inclusiv Italia și Spania, nu reușesc încă să îndeplinească un obiectiv de referință convenit în urmă cu un deceniu.
Totuși, cererea lui Trump ca Europa să plătească mai mult pentru propria apărare și realizarea faptului că nivelurile actuale de cheltuieli nu sunt suficiente pentru a sprijini Ucraina și pentru a descuraja Rusia au forțat capitalele să ia în considerare amploarea subinvestiției.
Discuțiile confidențiale, care au început în timpul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai alianței săptămâna trecută și care ar putea să nu ajungă încă la un acord complet, prevăd un angajament pe termen scurt de a atinge 2,5% și, până în 2030, un obiectiv de 3%, au declarat trei dintre persoane. Noile angajamente ar urma să fie convenite în mod oficial la summitul de anul viitor din Țările de Jos.
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre stabilirea unui nou obiectiv, dar a declarat că va face presiuni pentru ca acesta să fie „mult mai mare” decât reperul existent. Rutte a declarat că ar fi „bine” să se convină asupra unui nou obiectiv la summitul de la Haga, în ciuda presiunilor fiscale din Europa, care au răsturnat guvernele german și francez în ultimele două luni.
„Politica înseamnă să faci alegeri în penurie și există întotdeauna o lipsă de bani și întotdeauna prea multe priorități”, a spus el, adăugând că menținerea unei țări „în siguranță” ar trebui să fie o prioritate esențială pentru lideri.
În timpul primei președinții a lui Trump, acesta s-a folosit de summitul NATO din 2018 pentru a cere mai multe cheltuieli, sub amenințarea că SUA ar putea să părăsească alianța. Liderii, inclusiv Rutte, pe atunci premier olandez, s-au angajat să accelereze creșterea cheltuielilor pentru a atinge 2%. Cu toate acestea, creșterea cheltuielilor a venit doar ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Membrii alianței din afara SUA au majorat în mod colectiv cheltuielile cu aproximativ 100 de miliarde de dolari în ultimii doi ani.
„Având în vedere toate sarcinile cu care ne confruntăm, în ceea ce privește apărarea Ucrainei și cerințele minime de capacitate ale NATO, această discuție va avea loc, indiferent ce se întâmplă”, a declarat un oficial german. „Iar următorul summit NATO ar fi momentul perfect pentru această discuție”. Un acord asupra unui angajament de 3% ar fi, de asemenea, un „semnal bun pentru SUA și pentru Trump”, a declarat oficialul. Germania a atins anul acesta, pentru prima dată, ținta de 2%.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a pledat mult timp pentru creșterea cheltuielilor de apărare, avertizând că Rusia ar fi în măsură să atace o țară NATO până în 2029. „Ei nu au trecut la o economie de război pentru că s-au plictisit”, a declarat oficialul.
Creșterea în continuare a cheltuielilor va fi o mare provocare pentru multe țări europene, inclusiv pentru economii precum Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Spania. În acest an, Regatul Unit va cheltui aproximativ 60 de miliarde de lire sterline sau 2,3% din PIB pentru apărare, iar guvernul s-a angajat să crească acest procent la 2,5%. Prim-ministrul Keir Starmer nu a spus când se va întâmpla acest lucru, ci doar că o revizuire strategică a apărării încă în curs va stabili o foaie de parcurs” pentru atingerea acestui obiectiv.
Oficialii și analiștii din domeniul apărării argumentează deschis că nici măcar cheltuielile de 2,5% nu ar fi suficiente pentru ca armata britanică să se modernizeze, să continue să furnizeze întregul său pachet de capabilități - inclusiv descurajarea nucleară - și să îndeplinească planurile actualizate ale NATO. „Regatul Unit nu își poate îndeplini „cererea” actuală a NATO cu 2,5 % din PIB”, a declarat pentru FT un înalt oficial militar britanic.
Italia, care cheltuiește 1,49%, este deja supusă procedurii de deficit excesiv a UE pentru încălcarea normelor bugetare ale Bruxelles-ului. Guvernul premierului Giorgia Meloni s-a angajat să atingă obiectivul actual al NATO de 2% din PIB până în 2028. Ministrul italian al apărării, Guido Crosetto, a avertizat săptămâna aceasta că revenirea lui Trump va duce la o presiune mai mare asupra Romei pentru a depăși obiectivul existent.
„Nu știu în ce interval de timp, dar cu siguranță Trump va accelera acest impuls”, a declarat Crosetto într-o apariție publică luni. „Nu va fi nici măcar 2%. Va fi de 2,5%, dacă nu chiar de 3%, potrivit aliaților NATO.”
Spania, aflată la coada clasamentului cheltuielilor NATO, cu 1,28 % din PIB pentru apărare, a încercat să atenueze atenția asupra pragului de 2%. Săptămâna aceasta, prim-ministrul Pedro Sanchez a reamintit corespondenților străini că Spania depășește un al doilea obiectiv, acela de a aloca 20% din cheltuielile de apărare cercetării și dezvoltării, și contribuie cu un număr mare de trupe la misiunile NATO.
SUA cheltuie aproximativ 3,4% din PIB pentru apărare. Statele Unite sunt depășite ușor de Estonia și Polonia, ultima țară având o alocare de peste 4% pentru apărare. Anul acesta, România ar trebui să depășească obiectivul de 2%, conform calculelor NATO.
postare din ciclu: cind vrabia se visează vultur ……. Vezi tot