Oamenii de știință de la Universitatea Princeton din Statele Unite susțin că undele gravitaționale din universul foarte timpuriu ar fi putut afecta stelele a căror lumină o putem vedea pe Pământ astăzi. Descoperirea le-ar putea oferi cercetătorilor o nouă modalitate de a înțelege primele momente ale universului, când timpul a început în lume.
Valurile din țesătura spațiu-timpului ar putea dezvălui momentul în care a început să apară universul, în urma exploziei denumită Big Bang, potrivit Yahoo News.
Cunoscute sub numele de unde gravitaționale, ele călătoresc cu viteza luminii și sunt produse de evenimente incredibil de violente, cum ar fi ciocnirile între găurile negre sau stelele neutronice.
Undele gravitaționale, prezise pentru prima dată de Albert Einstein în 1916, ca o consecință a teoriei sale a relativității, sunt perturbări în spațiu-timp cauzate de mișcarea obiectelor foarte dense.
Cercetătorii au spus că ar putea înțelege mai bine starea cosmosului la scurt timp după Big Bang, aflând cum aceste ondulații din țesătura universului ”curg” prin planete și prin gazul dintre galaxii.
Fizicianul Deepen Garg de la Universitatea Princeton afirmă în Plasma Physics că: „Nu putem vedea universul timpuriu în mod direct, dar poate îl putem vedea indirect dacă ne uităm la modul în care undele gravitaționale din acel moment au afectat materia și radiația pe care le putem observa astăzi”.
Garg a adaptat această tehnică din cercetările echipei în domeniul energiei de fuziune, procesul care alimentează Soarele și stelele pe care oamenii de știință le dezvoltă pentru a crea electricitate pe Pământ fără a emite gaze cu efect de seră sau a produce deșeuri radioactive cu viață lungă.
Garg a creat formule care teoretic ar putea conduce undele gravitaționale să dezvăluie proprietăți ascunse despre corpurile cerești, precum stelele aflate la mulți ani lumină distanță de Pământ.
Pe măsură ce undele trec prin materie, ele creează lumină ale cărei caracteristici depind de densitatea materiei. Un fizician ar putea analiza acea lumină și ar putea descoperi proprietăți despre o stea aflată la milioane de ani lumină distanță.
Această tehnică ar putea duce, de asemenea, la descoperiri despre ciocnirea stelelor neutronice și a găurilor negre, rămășițe ultra-dense ale stelelor moarte. Ar putea chiar să dezvăluie informații despre ceea ce s-a întâmplat în timpul Big Bang-ului și despre primele momente ale universului nostru, de la începutul timpului.