Tinerii sunt tot mai dornici să-și achiziționeze propria locuință din diferite considerente, însă teama unui avans îi sperie pe mulți și îi face să se gândească de două ori înainte. Specialiștii din domeniu spun că s-ar putea însă ca pentru un avans să fie nevoie de cel puțin 5 ani de economisire.
Tinerii trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte atunci când se decid că vor să se mute în propria locuință. În primul rând, disciplina este esențială, dar și prețuirea fiecărui leu în parte. Un sondaj recent efectuat de GfK la comanda Cook Communications, arată însă că doar 9% dintre tinerii din țară au economii pentru șase luni sau mai mult. Mai mult, ei cheltuiesc cea mai mare parte din venitul lor pe alimente (28%), utilități (16%), iar 12% din venit este economisit.
Experții din domeniu vorbesc în primul rând de o gândire strategică înainte de a se începe economisirea, dar au oferit și alte sfaturi care ar putea ajuta la strângerea unei sume mai mari de bani.
”Achiziționarea unui apartament reprezintă un obiectiv major pentru mulți tineri, însă strângerea banilor necesari pentru avans poate părea o sarcină dificilă. Totuși, cu un plan bine structurat și disciplină financiară, acest obiectiv devine realizabil. Înainte ca tinerii să se concentreze pe economisirea avansului, este important să se întrebe dacă achiziționarea unei locuințe este decizia potrivită pentru ei. Dacă nu au o stabilitate în carieră sau în alte aspecte ale vieții, ar putea fi mai avantajos să locuiască în chirie temporar, deoarece este o soluție mai flexibilă și elimină presiunea unor costuri mari. Mulți tineri aspiră să cumpere locuința „perfectă” unde să locuiască pe termen lung, dar această alegere poate fi costisitoare și nerealistă pe termen scurt”, a declarat Răzvan Marinescu, agent imobiliar, pentru Ziare.com.
Mai mult, acesta recomandă chiar achiziționarea unei locuințe mai mici, precum o garsonieră sau un apartament modest, în cazul în care tinerii își doresc ceva mai accesibil, în care să se poată muta cât mai repede cu putință. Dacă în anii următori aceștia se stabilesc financiar, o astfel de proprietate poate fi vândută pentru a cumpăra o locuință mai mare. Desigur, există și o categorie de tineri care primesc ajutor din partea părinților, ceea ce le ușurează situația.
”În primul rând, cred că în practică, mulți tineri se bazează și pe ajutorul familiei, nu sunt mulți care pornesc la drum doar cu forțe proprii. Cunoștințele mele arată că foarte, foarte multe cazuri pornesc la ideea de achiziție a unui apartament, în momentul când au și un imbold din partea familiei cu o sumă pe care aceasta o pune pentru avans. În ceea ce privește restul și ratele pe care le plătește în continuare sunt cazuri foarte individuale și regulile astea generale sunt foarte rar aplicabile. Depinde de situația fiecărei familii, sunt persoane necăsătorite, căsătorite, oameni care așteaptă un copil și atunci chestiunea apartamentului devine o preocupare mai intensă decât pentru cineva care este liber și nu are niciun fel de obligații. Evident o angajare la un asemenea proiect de achiziție reprezintă niște sacrificii. Sunt rare cazurile când cineva are venituri atât de înalte. Eu văd că încă oamenii sunt interesați și capabili să se angajeze la asemenea credite pentru apartamente”, a spus Aurelian Dochia, analist economic, pentru Ziare.com.
De asemenea, acesta a explicat că dintr-un salariu minim pe economie nu prea se pornește la un astfel de drum, dar dintr-un salariu mediu se poate începe o perioadă de acumulare de bani pentru avans, procesul putând dura câțiva ani.
”Asta poate să însemne vacanțe mai modeste sau deloc, ieșit la restaurant și la masă cu prietenii, mai puțin și în unele cazuri chiar schimbarea mai puțin frecventă a încălțămintei și îmbrăcămintei”, a adăugat economistul.
Totodată, specialiștii au afirmat că atitudinea este cea mai importantă, dar și dorința. Desigur, pe lângă acestea, tinerii trebuie să facă și calcule, astfel încât fiecare bănuț să fie gestionat cât mai bine cu putință.
”În general, avansul pentru un apartament reprezintă între 15-25% din valoarea acestuia, în funcție de tipul de credit și de instituția bancară. Pentru programe precum „Noua Casă”, avansul poate fi de doar 5%. De exemplu, pentru un apartament de 100.000 de euro, vei avea nevoie de un avans între 5.000 și 15.000 de euro. În plus, trebuie să iei în calcul și cheltuielile suplimentare, precum cele pentru notar, mobilă sau amenajări. Dacă trebuie să strângi 15.000 de euro în 5 ani (60 de luni), ar trebui să economisești aproximativ 250 de euro pe lună. Analizarea veniturilor și cheltuielilor pentru a identifica cât puteți economisi lunar și eliminarea cheltuielile neesențiale, cum ar fi abonamentele inutile, viciile sau achizițiile impulsive. Fiecare reducere contează”, a adăugat Răzvan Marinescu.
Un cont pentru economii ar putea fi și el de mare folos atunci când tinerii vor să adopte un asemenea obicei, dar, desigur, pentru a lua decizii bine informate, pot consulta un expert financiar. Ei trebuie să fie foarte precauți și în privința împrumuturilor și achizițiilor de credit, deoarece datoriile suplimentare pot reduce capacitatea de economisire și pot îngreuna procesul, potrivit celor din domeniu.
”Cu un astfel de cont de economii se evită tentația de cheltuire a banilor adunați. Se poate opta pentru un cont de economii cu dobândă sau pentru o asigurare de capitalizare cu o sumă garantată la final. Dacă există un apetit moderat pentru risc, ei pot explora opțiuni precum asigurările UnitLinked sau alte instrumente financiare care oferă randamente mai mari decât un cont de economii. Tinerii mai pot să-și suplimenteze venituri și printr-un job part-time, freelancing sau monetizarea unei pasiuni. Chiar și câștigurile mici, adăugate lunar, pot contribui semnificativ la atingerea obiectivului în 5 ani”, sfătuiește agentul imobiliar.
În cele din urmă, automatizarea economiilor ar putea fi de folos, tentația de a cheltui banii fiind mult mai mică sau neexistentă. Toate aceste eforturi conduc în final la stabilitate și independență financiară, după cum au conchis specialiștii.