Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"

Joi, 25 Aprilie 2024, ora 17:58
1561 citiri
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko FOTO DPA

Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, potrivit DPA.

"O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat, până la utilizarea armelor nucleare", a declarat Lukaşenko, un aliat-cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, în faţa Adunării Populare a întregului Belarus.

Adunarea Populară a întregului Belarus, cel mai înalt organism constituţional al ţării, urmează să adopte o nouă doctrină de securitate care descrie extinderea NATO în fosta Europă de Est comunistă ca fiind un pericol pentru pace. Moscova are un punct de vedere similar.

Lukaşenko a avertizat că, în cazul unei creşteri a tensiunilor interne în Rusia, Moscova ar putea să folosească întregul arsenal. "'Asta va fi apocalipsa", a declarat Lukaşenko, a cărui realegere în 2020 nu a fost recunoscută de SUA şi de Uniunea Europeană, după proteste inedite în masă în Belarus de contestare a alegerii sale într-un scrutin considerat de opoziţie ca fiind fraudat de către regim.

Conflictul din Ucraina, vecinul sudic al Belarusului, reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale, a declarat Lukaşenko, acuzând Occidentul că ar încerca să atragă Minskul în acest conflict.

Deşi Belarusul nu a intervenit direct de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, teritoriul său a fost folosit ca zonă de desfăşurare pentru forţele ruse. De pe teritoriul belarus, Rusia şi-a lansat invazia în Ucraina din direcţia nordică, iar între timp Moscova a amplasat arme nucleare tactice în Belarus.

În acelaşi timp, Aleksandr Lukaşenko a declarat că Moscova nu se va retrage din zonele pe care le-a ocupat în Ucraina. "Ruşii nu vor dispărea din Crimeea (anexată în 2014) sau din regiunile estice" ale Ucrainei (Doneţk şi Lugansk, anexate în 2022), a spus el. Rusia a mai anexat şi regiunile Zaporojie şi Herson, în sudul Ucrainei, în septembrie acelaşi an, însă, în afară de Crimeea, controlează doar parţial aceste regiuni.

În opinia sa, aceasta înseamnă că a venit timpul pentru discuţii. "Dacă Ucraina vrea să supravieţuiască în calitate de stat, Moscova şi Occidentul ar trebui să cadă de acord asupra unei remize", a spus el.

Liderii ucraineni insistă însă că războiul va continua până când forţele ruse se vor retrage de pe întregul teritoriu ucrainean, inclusiv din Peninsula Crimeea, în timp ce Moscova susţine că Kievul trebuie să accepte "situaţia din teren", adică anexarea celor cinci regiuni.

Quarterly Report - Editia 4

O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a ucrainenilor ar fi atacat, la o distanță record, un obiectiv militar din Rusia
O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea...
Lituanienii și-au ales președintele, preocupați de securitatea țării aflată în vecinătatea Rusiei
Lituanienii și-au ales președintele, preocupați de securitatea țării aflată în vecinătatea Rusiei
Lituanianul Gitanas Nauseda şi-a anunţat duminică realegerea în funcţia de preşedinte, după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în această ţară membră a Uniunii...
#apocalipsa nucleara, #Lukasenko belarus, #presiune occident, #Rusia , #Belarus