Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit disparut, si-ar fi inregistrat torturarea si propria moarte cu un Apple Watch

Sambata, 13 Octombrie 2018, ora 12:50
13992 citiri
Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit disparut, si-ar fi inregistrat torturarea si propria moarte cu un Apple Watch
Foto: Hepta.ro

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, disparut in Turcia dupa ce a intrat in sediul Consulatului tarii sale, si-ar fi inregistrat propria moarte. Khashoggi ar fi pornit functia de inregistrare de pe ceasul sau Apple Watch, exact inainte de a intra in consulatul saudit din Istanbul, in data de 2 octombrie.

Inregistratile audio din timpul "interogarii, torturarii si uciderii sale au fost trimise pe telefonul sau si pe contul sau de iCloud", sustine publicatia turca Sabah, care are acoperire nationala, este de orientare pro-guvernamentala, dar este detinuta de investitori privati.

Inregistrarile surprind inclusiv conversatii intre persoanele presupuse a fi asasinii jurnalistului, relateaza CNN.

Fortele de securitate care investigheaza cazul ar fi gasit aceste fisiere audio in telefonul pe care jurnalistul l-ar fi lasat logodnicei sale, sustine Sabah.

Conform ziarului, persoanele care l-au retinut pe jurnalist se pare ca au observat smartwatch-ul acestuia si ar fi incercat ulterior sa-l deschida, mai intai prin incercari nereusite de a introduce parola, apoi folosind amprentele lui Khashoggi. Nu au reusit insa sa stearga toate fisierele audio.

Aceasta ultima informatie ridica insa semne de intrebare, deoarece, conform site-ului Apple, smartwatch-urile produse de aceasta companie nu au functia de deschidere pe baza de amprenta. Reprezentanti Apple au confirmat pentru CNN acest lucru.

Nu este foarte clar nici daca este tehnic posibil transferul automat al inregistrarilor de pe smartwatch catre telefonul pe care l-a lasat logodnicei inainte de a pleca spre consulat.

Arabia Saudita neaga cu vehementa orice implicare in disparitia jurnalistului si afirma ca acesta ar fi parasit consulatul in acea dupa-amiaza. Logodnica acestuia, Hatice Cengiz, care il astepta afara, spune insa ca nu l-a vazut iesind.

Turcia a cerut oficialilor sauditi sa ofere dovezi ca jurnalistul ar fi parasit cladirea consulatului.

Ministrul saudit de interne a calificat informatiile cu privire la uciderea lui Khashoggi drept "minciuni si atacuri fara nicio dovada impotriva guvernului regatului saudit", intr-o declaratie de presa publicata de agentia de presa oficiala saudita (SPA), sambata.

Vineri, CNN a lansat deja stirea, din surse apropiate investigatorilor, ca autoritatile turcesti au dovezi audio si video cu privire la uciderea lui Khashoggi in incinta consulatului saudit din Istanbul.

Dovezile, care se pare ca au fost confirmate de o agentie de informatii occidentala, arata ca jurnalistul ar fi fost agresat, iar in urma unei lupte cu atacatorii sai ar fi fost ucis in interiorul consulatului. CNN sustinea vineri ca exista chiar dovada momentului crimei.

Corpul lui Khashoggi nu a fost insa localizat.

Khashoggi, cetatean saudit si corespondent Washington Post, a intrat in consulat pentru a obtine actele neesare pentru a se casatori cu logodnica sa, cetatean turc.

Surse ale Washington Post au raportat inca de joi seara ca autoritatile din Turcia au informat Statele Unite cu privire la dovezile audio si video cu privire la uciderea jurnalistului. Ziarul sustinea ca exista dovezi "convingatoare si macabre" ca jurnalistul a fost ucis de o echipa de asasini care s-au deplasat special pentru asta la Istanbul.

Presiunile internationale asupra autoritatilor saudite pentru a oferi explicatii sunt in crestere. Khashoggi, un fost membru al familiei regale conducatoare in Arabia Saudita, devenise un critic al regimului si al Printului Mostenitor Mohammed bin Salman.

Quarterly Report - Editia 4

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din întreaga țară vor fi desemnați prin tragere la sorţi computerizată
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis sâmbătă, 18 mai, că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora la alegerile pentru membrii...
De ce spune Mircea Geoană că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. „Hai să fim serioși”
De ce spune Mircea Geoană că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. „Hai să fim serioși”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă, 18 mai, la Congresul Studenţilor din România, de la Palatul Parlamentului, că sistemul de vot din România este cel mai...
#jurnalist Turica Arabia Saudita crima , #Apple Watch