Topul celor mai valoroase branduri din lume - cine conduce, cine se prabuseste

Duminica, 12 Octombrie 2014, ora 14:46
7179 citiri
Topul celor mai valoroase branduri din lume - cine conduce, cine se prabuseste

Apple continua sa fie cel mai valoros brand din lume, urmat indeaproape de Google, cei doi giganti IT americani fiind singurele companii cotate la mai mult de 100 de miliarde de dolari.

Valoarea Apple a crescut 21 la suta fata de anul precedent, la 118,9 miliarde de dolari, in timp ce Google a crescut 15 la suta comparativ cu anul precedent, pana la 107,44 de miliarde de dolari, relateaza CNN.

Clasamentul a fost intocmit de firma de consultanta Interbrand, luand in considerare trei criterii principale. Astfel, pe langa performanta financiara a produselor brandului, studiul ia in calcul si felul in care brandul influenteaza alegerea clientului, precum si daca poate creste astfel pretul unui produs.

Topul celor mai valoroase branduri din lume - Apple a fost detronat

"Cresterea meteorica a Apple si Google la peste 100 de miliarde de dolari este intr-adevar o marturie a puterii constructiei unui brand", a spus presedintele Interbrand, Jez Frampton.

Companiile din domeniul tehnologiei mai sunt reprezentate in top 10 de IBM, (locul 4), Microsoft (locul 5) si Samsung (locul 7).

IBM este, de altfel, cea mai bine clasata companie aflata in scadere, de 8 la suta, fata anul precedent. Singurul brand din top 5 care provine din afara acestei sfere este Coca-Cola, pe locul 3, cu o valoare de peste 81,5 miliarde de dolari, potrivit raportului Best Global Brands.

Cele mai valoroase branduri din lume in 2014

Toyota (locul 8), evaluata la aproape 42,4 miliarde de dolari este compania auto cel mai bine clasa, urmata la mare distanta de Mercedes (locul 10) si BMW (locul 11), fiecare cu o valoare de putin peste 34,2 miliarde de dolari. Pe locul 9 se situeaza McDonalds (42,25 miliarde de dolari).

Honda (locul 20), Volkswagen (locul 31), Ford (locul 39), Hyundai (locul 40) si Audi (locul 45) sunt celelalte branduri auto din top 50.

Compania de curierat DHL, al carei brand este cotat la peste 5 miliarde de dolari, este cea mai bine clasata intrare noua in top, pe locul 81. Alte 4 branduri isi fac intrarea in clasament: Land Rover (locul 91), FedEx (locul 92), Huawei (locul 94) si Hugo Boss (locul 97).

Cea mai mare crestere a valorii o are, de departe, Facebook (locul 29, urcare de 33 de locuri), care valoreaza 14,35 miliarde de dolari, cu 86 la suta mai mult decat in anul precedent. Urmeaza Audi (+27 la suta) si Amazon (+25 la suta).

Cea mai mare scadere a valorii brandului o are, deloc surprinzator, Nokia, care a ajuns pe locul 98, la putin peste 4,1 miliarde de dolari, in scadere cu 44 la suta fata de anul trecut.

Nintendo (locul 100, 4,1 miliarde de dolari) este celalalt brand care a inregistrat o scadere mai mare de 10 la suta, respectiv 33 la suta.

Citeste si:
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
AUR, pe locul 2 în intenția de vot a românilor în ianuarie 2022. Cum se explică ascensiunea partidului lui George Simion
Partidul extremist AUR se află pe locul 2 în intenția de vot a românilor în luna ianuarie 2022, cu 20,6%, imediat sub PSD, care a ajuns la 34,3%, se arată într-un sondaj de opinie al Inscop...