Apple revoluționează confidențialitatea datelor cu o soluție inovatoare pentru serverele Apple Intelligence

Joi, 12 Septembrie 2024, ora 22:54
1486 citiri
Apple revoluționează confidențialitatea datelor cu o soluție inovatoare pentru serverele Apple Intelligence
FOTO Pixabay

Apple a reușit să găsească o soluție ingenioasă pentru a proteja confidențialitatea datelor utilizatorilor, conform explicațiilor oferite de Craig Federighi, vicepreședintele diviziei Software. Într-o lume în care stocarea datelor pe servere este inevitabilă, Apple a ales o abordare radicală și foarte diferită de alte companii tehnologice, cum ar fi Google sau OpenAI.

Serverele Apple Intelligence, spre deosebire de cele utilizate în mod obișnuit de competitori, nu dispun de stocare persistentă, cum ar fi hard disk-uri sau SSD-uri. Această decizie strategică a fost luată pentru a asigura că datele încărcate de pe dispozitivele utilizatorilor sunt păstrate doar temporar, strict pe durata necesară procesării. După ce rezultatul dorit este trimis înapoi pe dispozitiv, memoria RAM a serverelor este purjată complet, asigurând că nu rămâne nicio urmă a datelor procesate.

O abordare „fără urme”

Folosind exclusiv memoria RAM pentru sarcinile de procesare, Apple a creat un sistem în care toate datele sunt eliminate automat după terminarea fiecărei sarcini. În cazul unei reporniri a echipamentului, toate informațiile temporare sunt șterse, oferind un nivel ridicat de securitate prin faptul că nu există stocare permanentă accesibilă pentru datele utilizatorilor.

Chiar dacă anumite componente critice, precum sistemul de operare și software-ul AI, sunt stocate în spații de memorie persistentă, aceste informații sunt strict izolate de restul sistemului și nu pot interacționa cu datele utilizatorilor. Astfel, Apple elimină riscurile de breșe de securitate care ar putea apărea prin stocarea tradițională a datelor.

Un alt element esențial al arhitecturii de securitate Apple este tehnologia Secure Enclave. Acest sistem randomizează cheia de criptare a fiecărui server la fiecare repornire, ceea ce face imposibilă recuperarea datelor după o sesiune de procesare. După fiecare repornire, serverele încep de la zero, cu o nouă cheie de criptare, oferind o barieră suplimentară împotriva accesului neautorizat la date.

De asemenea, serverele Apple sunt protejate împotriva oricăror atacuri sau acces neautorizat, prin faptul că toate instrumentele de administrare obișnuite, care ar putea oferi acces la datele confidențiale, sunt ținute în afara spațiului protejat. În acest mod, chiar și administratorii de sistem sau potențiali hackeri nu pot decripta datele securizate.

Apple prioritizează, de asemenea, confidențialitatea printr-un sistem ierarhizat de procesare a inteligenței artificiale (AI). În primul rând, majoritatea procesării se face direct pe dispozitivul utilizatorului, reducând astfel necesitatea de a trimite date către serverele externe. Dacă puterea de procesare locală nu este suficientă, datele sunt trimise către serverele Apple Intelligence, unde sunt procesate sub protecția sistemelor de criptare avansate.

Doar în cazuri rare, atunci când serverele Apple nu pot îndeplini sarcina cerută, utilizatorii vor fi informați și li se va cere permisiunea de a utiliza servicii terțe, cum ar fi ChatGPT, pentru a completa procesarea.

Poate inteligența artificială să înlocuiască avocații? Meserii tot mai importante, sub semnul întrebării
Poate inteligența artificială să înlocuiască avocații? Meserii tot mai importante, sub semnul întrebării
Cu toții am observat avansul rapid al tehnologiei în ultimele decenii, iar inteligența artificială (AI) a devenit un subiect central în multe industrii. Dar ce se întâmplă atunci când AI...
Inteligența artificială este disponibilă și pe WhatsApp. Ce pot face acum utilizatorii cu noul „asistent personal” de la Meta
Inteligența artificială este disponibilă și pe WhatsApp. Ce pot face acum utilizatorii cu noul „asistent personal” de la Meta
Microsoft a lansat o nouă funcționalitate destinată utilizatorilor WhatsApp, integrând asistentul său avansat, Copilot, direct în aplicația de mesagerie. Această inovație aduce...
#apple, #inteligenta artificiala , #tehnologie
  1. Poate inteligența artificială să înlocuiască avocații? Meserii tot mai importante, sub semnul întrebării
  2. Inteligența artificială este disponibilă și pe WhatsApp. Ce pot face acum utilizatorii cu noul „asistent personal” de la Meta
  3. Apple finalizează testele pentru iOS 18.1: Ce noutăți aduce actualizarea?
  4. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  5. Cu ce design și specificații va veni noul Xiaomi 15 Pro, telefonul așteptat de mulți utilizatori români
  6. Merită efortul să deții o mașină electrică? Concluzia unui șofer care conduce de patru ani un astfel de vehicul
  7. Samsung a lansat cel mai ieftin telefon echipat cu ecran AMOLED. Care este prețul extrem de avantajos
  8. HP a prezentat soluțiile sale de inteligență artificială la un eveniment în București. Tehnologii avansate de securitate
  9. O companie de zboruri ieftine scumpește bagajele. Cum se schimbă politica operatorului aerian
  10. Un gigant al petrolului schimbă macazul și accelerează investițiile în țiței. Greenpeace: „Pune profitul înainte de orice altceva”