Apple anunta iPadOS, un sistem de operare dedicat special tabletelor

Marti, 04 Iunie 2019, ora 11:33
3343 citiri
Apple anunta iPadOS, un sistem de operare dedicat special tabletelor
Foto: Apple.com

iOS nu mai este sistemul de operare valabil atat pentru smartphone-urile, cat si pentru tabletele Apple.

Apple a anuntat in prima zi a conferintei WWDC 2019 ca tabletele iPad vor avea propriul sistem de operare, numit iPadOS. iOS ramane, separat, sistemul de operare al iPhone-urilor.

Prin separarea celor doua sisteme de operare, Apple va putea aduce mai usor modificari specifice celor doua tipuri de dispozitive. iPadOS va avea inca de la prima versiune functii care nu se vor regasi pe iPhone, ci vor fi dezvoltate special pentru ecranele mari ale tabletelor.

iPadOS are un nou ecran principal, care include la un loc aplicatii si widget-uri. Widget-urile nu vor mai avea un ecran special, ca pana acum, ci vor putea fi afisate pe acelasi ecran cu aplicatiile.

Noul sistem de operare va aduce si mai multe gesturi care vor imbunatati multitasking-ul, simplificand trecerea la o aplicatie la alta si aranjarea aplicatiilor deschise pe ecran.

Tot prin gesturi va fi imbunatatita si functia copy&paste. Copierea textului se putea face prin strangerea pe ecran a trei degete. Gestul opus, departarea celor trei degete, va realiza functia "paste".

Un mare pas inainte il face managerul de fisiere Files, care va arata si va functiona mai mult ca o aplicatie de desktop si, foarte important, va oferi suport nativ pentru dispozitive USB si carduri de memorie.

Va exista si suport pentru mouse in iPadOS, o optiune care se gaseste in cadrul sectiunii Accesibilty a aplicatiei Settings si despre care nu se cunosc foarte multe la acest moment.

In aceeasi directie generala va merge si browser-ul Safari, care va oferi un sistem de navigare mai aproape de cel de pe desktop si va include un manager de download-uri.

Prima versiune de iPadOS va fi disponibila in toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#Apple iPadOS tablete lansare , #iPad