Ziare.com

Cum scapa Apple de taxe de miliarde de dolari

de Constantin Pescaru
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 13:01

   

Cum scapa Apple de taxe de miliarde de dolari
Ca multe alte companii din domeniul IT, Apple a reusit sa evite plata unor taxe de miliarde de dolari in Statele Unite.

Sediul central al Apple se afla in Cupertino, California, insa prin amplasarea unui birou in Reno, Nevada, la nici 320 de kilometri departare, pentru colectarea si investirea profiturilor companiei, compania evita plata taxelor pe venit, scrie New York Times.

Taxa pentru firme operata in statul California este de 8,84%, pe cand cea din Nevada este 0.

Infiintarea unui birou in Reno este doar una dintre multele metode legale pe care Apple le foloseste pentru a reduce plata taxelor, in valoare de miliarde de dolari, in fiecare an.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

De asemenea, compania are mai multe filiale in tari in care se percep taxe mici, precum Irlanda, Olanda sau Luxemburg.

Aproape fiecare corporatie mare incearca sa isi minimizeze cheltuielile. Pentru Apple, sumele economisite sunt cu atat mai mari, cu cat profitul este urias. Potrivit analistilor, acesta s-ar putea ridica la 45,6 miliarde de dolari in 2012, un adevarat record in randul firmelor americane.

Apple este un exemplu al gigantilor tehnologiei care au profitat de legislatia taxelor, destinate unei ere industriale, care, insa, sunt nepotrivite pentru o economie digitala, cum este cea din prezent.

Unele profituri de la companii precum Apple, Google, Amazon, Hewlett-Packard si Microsoft deriva nu din bunuri fizice, ci din redevente pe proprietate intelectuala, precum brevetele asupra software-ului care este folosit de dispozitive. In alte cazuri, chiar produsele sunt digitale, precum melodiile care pot fi descarcate din magazinele online.

Este mult mai usor pentru afaceri cu redevente si produse digitale sa-si mute profiturile in tari cu niveluri mici de taxare, decat pentru un aprozar sau un producator de automobile, de exemplu. O aplicatie descarcabila, spre deosebire de o masina, poate fi vanduta de oriunde.

Fara tactici de acet gen, Apple ar fi trebuit sa plateasca, in 2011, taxe in valoare de 2,4 miliarde dolari doar in SUA, potrivit unui studiu realizat de economistul american Martin Sullivan.

Insa compania a platit taxe de 3,3 miliarde de dolari, la nivel mondial, in conditiile in care a inregistrat un profit de 34,3 miliarde de dolari.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1609 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor