40 de ani de Apple: Cum a reusit gigantul IT sa schimbe unele aspecte ale vietii de zi cu zi

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 12:27
4411 citiri
40 de ani de Apple: Cum a reusit gigantul IT sa schimbe unele aspecte ale vietii de zi cu zi
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania americana Apple, care marcheaza vineri cea de-a 40-a sa aniversare, a contribuit la schimbarea unor aspecte ale vietii moderne, cum ar fi felul in care oamenii utilizeaza un calculator sau asculta muzica, inducand in acelasi timp un cult al brandului.

"Apple a definit modul de viata legat de Internet", sustine Tim Bajarin, presedintele firmei de cercetare de piata Creative Strategy, potrivit AFP. "Daca Intel a fost esential pentru semiconductori si IBM pentru PC-uri, Apple a avut cea mai mare influenta asupra celui mai vast ansamblu de aparate electronice destinate publicului larg", a adaugat acesta.

Ca multe legende din Silicon Valley, cea a firmei Apple a inceput intr-un garaj, in orasul californian Cupertino, unde societatea a luat nastere oficial, la 1 aprilie 1976. Si ca multe alte nume mari din sectorul tehnologic, fondatorii ei, Steve Jobs, geniu al marketing-ului, si Steve Wozniak, inventator al calculatorului Apple, au abandonat studiile universitare inainte de a obtine diploma, dedicandu-se transformarii utilizarii tehnologiilor informatice.

Lucruri uimitoare despre Apple

Cu mult inaintea ecranelor tactile si a aplicatiilor mobile de pe iPhone si iPad, prima mare revolutie a Apple a fost calculatorul Macintosh, lansat in 1984, care a adus informatica la indemana publicului larg.

Calculatorul "Mac" se folosea cu un click dat pe iconitele de pe ecran cu un nou accesoriu, mouse-ul, mult mai simplu decat comenzile tastate pe calculatoarele din acea vreme (care utilizau un limbaj aproape de neinteles pentru cine nu avea cunostine de programare).

"Apple a influentat din plin piata cu Mac, introducand mouse-ul si interfata grafica pentru utilizator", arata Tim Bajarin.

Au urmat iPod in 2001 care, asociat cu magazinul online iTunes, a jucat un rol major in informatizarea pietei muzicii. Apoi a fost iPhone-ul in 2007, care a contribuit semnificativ la transformarea smartphone-ului in aparatul electronic de baza pentru publicul larg, dar si iPad in 2010, care a initiat avantul pietei tabletelor.

Apple a facut dispozitivele electronice sa fie accesibile publicului larg

Apple nu a inventat nici smartphone-ul, nici tableta, nici chiar ceasul inteligent, ultima categorie de produse in care s-a lansat anul trecut (Apple Watch). Insa, punand accentul pe estetica, pe usurinta folosirii si functiile produselor sale, grupul a creat o mare comunitate de fani, cu atat mai fideli cu cat este greu, odata intrat, sa iesi din sistemul sau foarte inchis, arata AFP.

Frank Gillett, analist la biroul Forrester, mentioneaza "atentia obsesiva a Apple pentru detalii" si "produsele sale performante, care pentru unii sunt simboluri ale prestigiului".

"Nu doar ca dispozitivele Apple functioneaza foarte bine, ele inspira loialitate. Marca Apple creeaza pasiuni", a declarat Gillett pentru AFP, amintind perioada in care fidelitatea fata de Mac sau de PC putea provoca dispute in cafenelele din San Francisco.

Cat de mare este cu adevarat Apple - cateva lucruri impresionante despre companie

O istorie cu suisuri si coborasuri

Apple se numara in prezent printre firmele cu cea mai mare valoare la bursa din lume. Insa drumul pana acolo a fost plin de suisuri si coborasuri. Au fost esecuri, precum calculatorul "Lisa", care a precedat Mac-ul, sau agenda personala "Newton". Istoria firmei a inregistrat si o perioada nefasta dupa o criza interna care a dus in 1985 la destituirea lui Steve Jobs, rechemat in 1997 sa salveze grupul pe care multi il considerau in pragul falimentului.

Motivul pentru care Steve Jobs avea intalniri de afaceri vinerea

Acum se prevede un nou sfarsit de epoca, odata cu previziunile de scadere in acest an, pentru prima data, a vanzarilor de iPhone-uri, principalul motor de crestere al grupului. Multi analisti spun totusi ca Apple este pe cale sa evolueze, transformandu-se dintr-un producator de aparate superstar intr-o societate centrata pe servicii (vanzare de aplicatii, de muzica online, plati, etc.), care ar urma sa ii aduca venituri semnificative si regulate.

Apple constituie "o remarcabila poveste de reinventare", afirma Frank Gillett, care se intreaba daca recentul conflict cu FBI-ul referitor la accesul la continutul iPhone-ului unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino va face parte din lista de evenimente marcante din istoria grupului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#istorie Apple, #Apple istoric, #Apple 40 ani , #iPhone