Apple, prabusirea unui gigant IT: Care este motivul

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 19:24
7391 citiri
Apple, prabusirea unui gigant IT: Care este motivul
Foto: forbes.com

In luna septembrie a acestui an, actiunile Apple atingeau valoarea record de 702 dolari, insa, in prezent, lucrurile sunt complet diferite, avand in vedere ca noile produse nu au reusit sa ii dea companiei un avant pe bursa.

Astfel, miercuri, actiunile Apple valorau 528,351 dolari/unitate, potrivit datelor Bloomberg, desi in ultimele luni, compania a lansat trei noi produse: tabletele iPad Mini, iPad 4 si un nou ultrabook.

Insa care au fost motivele acestei prabusiri pe bursa?

Jurnalistii de la Business Insider considera ca Apple a profitat din plin de o oportunitate unica: iPhone-ul. Insa "magia" acestui smartphone nu va mai dura prea mult, pentru ca situatia in industria IT s-a schimbat extrem de mult in ultimii doi ani.

"Era unei cresteri explozive a iPhone-urilor a ajuns aproape de final, cel putin la preturile practicate pana acum", mentioneaza publicatia citata.

Intrebarea care se pune este de ce Apple nu poate recrea un miracolul iPhone cu un alt produs, cum ar fi tableta iPad Mini sau un televizor revolutionar.

"Smartphone-ul a fost o investitie aproape perfecta, care a venit la un moment extrem de bun pentru Apple, iar acest lucru nu se intampla prea des", mai scrie Business Insider.

Mototrul de cautare Google a fost si va fi "o masina de facut bani", noteaza publicatia citata, datorita anunturilor publicitare plasate, in mod discret, in partea de sus si in lateralul paginilor. Reclamele nu sunt deranjante, iar uneori sunt chiar folositoare.

In schimb, pentru Apple, iPhone-ul a fost lozul castigator, deoarece a fost prezentat ca un produs de top, la un pret relativ accesibil in tarile dezvoltate. Astfel, pentru un abonament pe 2 ani, un american plateste doar 200 de dolari pentru acest dispozitiv. Insa Apple obtine pretul intreg, adica 650 de dolari. Din aceasta suma, 450 de dolari sunt obtinuti de la distribuitori, iar restul, din plata la achizitie.

In plus, un alt avantaj este faptul ca utilizatorii isi schimba telefonul o data la doi ani. Iar datorita fabricarii eficiente, profitul marginal al companiei pentru vanzarile de telefoane este unul extraordinar.

Datorita iPhone-ului, vanzarile Apple au explodat de la 37,5 miliarde de dolari in 2008, la 156,5 miliarde in 2012, fapt ce a determinat ascensiunea uriasa a pretului actiunilor pe bursa.

"Insa masina de bani a companiei va ramane fara atuuri", mai scrie Business Insider.

In ultimii doi ani, piata smartphone-urilor s-a reorientat catre pietele emergente, unde au succes terminalele mai ieftine, astfel ca Apple a pierdut din cota de piata la nivel global in favoarea dispozitivelor cu Android, sistemul de operare dezvoltat de Google.

Desi Apple a castigat multi bani si cu o cota de piata mica (sub 50%), acest lucru ar putea deveni mai dificil de realizat.

Urmatoarea faza pentru piata telefoanelor mobile va fi orientarea catre populatia din statele in curs de dezvoltare, care este mai saraca.

Totusi, este inca neclar daca acesti oameni vor fi dispusi sa cumpere iPhone-uri la o scara la fel de larga ca in tarile dezvoltate, astfel ca Apple s-ar putea gandi sa lanseze un dispozitiv de 200 de dolari.

Insa pretul mic va afecta castigurile companiei, care nu va obtine la fel de multi bani ca in urma vanzarii unui iPhone de 600 de dolari.

In consecinta, veniturile Apple ar putea sa nu mai ajunga niciodata la nivelul din prezent, chiar daca compania va lansa un TV revolutionar anul viitor.

Un televizor este schimbat, in medie, odata la 8 ani, si nu va reusi sa compenseze pierderile de pe celalte divizii. In plus, nu are cum sa egaleze succesul avut de iPhone. Iar acest lucru va duce la scaderea pretului actiunilor, conchide Business Insider.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#prabusire Apple actiuni bursa, #prabusire Apple bursa, #apple actiuni bursa , #iPhone