Contractele Apple cu operatorii mobili europeni, investigate de autoritati

Vineri, 22 Martie 2013, ora 17:04
1803 citiri
Contractele Apple cu operatorii mobili europeni, investigate de autoritati
Foto: Arhiva

Autoritatile europene investigheaza contractele pe care Apple le-a incheiat cu operatorii de telefonie mobila pentru vanzarea iPhone, fiind posibile incalcari ale reglementarilor antitrust.

Desi nu a depus plangeri oficiale, un grup de operatori de telefonie mobila europeni a oferit informatii despre contractele incheiate cu Apple Comisiei Europene, potrivit unei surse citate de New York Times.

Conform sursei, ancheta se concentreaza pe contractele incheiate cu operatorii francezi, dar sunt incluse si alte tari.

Comisia Europeana a confirmat faptul ca examineaza contractele Apple, insa a subliniat ca nu a inceput o investigatie antitrust oficiala.

"Am fost contactati de participati din industrie si monitorizam situatia, dar nu s-a deschis un caz antitrust", a spus Antoine Colombani, purtator de cuvant pentru Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta.

Apple ar incheia, potrivit unor surse care au fost informate pe aceasta tema, contracte cu prevederi mai stricte cu operatorii mai mici, fata de cele cu operatorii mari. Din aceasta cauza, alti producatori de smartphone-uri au dificultati in a face fata concurentei din partea iPhone.

Vanzarile de iPhone prin operatorii de telefonie mobila au adus 56% din veniturile de 55 de miliarde de dolari ale Apple, in ultimul trimestru. Apple stabileste un numar de telefoane iPhone pe care operatorul trebuie sa il vanda pe o anumita perioada de timp, de obicei trei ani, iar, daca nu este de acord, operatorul respectiv nu primeste permisiunea de a vinde smartphone-ul. Daca numarul respectiv nu este atins, operatorul este obligat sa-i plateasca Apple dispozitivele nevandute.

Riscul este, totusi, unul teoretic, deoarece, aproape peste tot in lume, cererea depaseste oferta de iPhone.

Concurentii Apple se plang, insa, ca, din aceasta cauza, operatorii isi aloca o mare parte din resurse pentru vanzarea iPhone-urilor, ignorand produsele lor.

Ceilalti producatori aloca un numar mai mic de smartphone-uri fiecarui operator decat estimeaza ca ar putea vinde, pentru a se asigura ca nu ramane nimic pe stoc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#contracte Apple operatori UE, #investigatie contracte Apple UE , #iPhone