iPhone-ul si-a dezamagit utilizatorii - Ce trebuie sa faca Apple de-acum incolo?

Duminica, 01 Mai 2016, ora 08:48
10862 citiri
iPhone-ul si-a dezamagit utilizatorii - Ce trebuie sa faca Apple de-acum incolo?
Foto: Arhiva Ziare.com

Apple a avut o perioada foarte proasta, avand in vedere ca iPhone-ul - principalul sau produs - a inregistrat pentru prima data un declin al vanzarilor trimestriale.

Nu e cazul sa spunem ca gigantul IT isi bate ultimul cui in cosciug, dar se pune intrebarea daca strategiile folosite pana acum vor mai putea da roade si in viitor.

Premiera nedorita de Apple: Primul declin al vanzarilor de iPhone-uri din istorie

BBC a consultat cativa experti in legatura cu ce trebuie sa faca Apple pe viitor pentru ca sa evita astfel de situatii neplacute.

Ce spune analistul

Ben Wood, de la CCS Insight, o firma de cercetare si analiza a pietei IT, a subliniat faptul ca doua zone cu potential de crestere pentru compania lui Tim Cook sunt realitatea virtuala si industria auto.

De asemenea, el a atras atentia ca Apple a pus ochii pe India pentru extindere, cu toate ca e o tara saraca, iar smartphone-urile sale sunt scumpe. In ciuda acestor lucruri, nu e o zona care trebuie ignorata, avand in vedere ca procentul celor care-si cumpara telefoane e in crestere.

In plus, Apple ar putea intra si in zona sportului, avand in vedere ca are rezerve uriase de cash, cu care poate cumpara drepturile de difuzare pentru competitii majore. "Avand in vedere numarul mare de utilizatori pe care ii are, Apple s-ar putea transforma intr-un distribuitor de continut in exclusivitate", arata analistul.

Ce spune ecologistul

Au aparut numeroase informatii potrivit carora Apple ar vrea sa lanseze o masina electrica, iar Martin Baxter de la Institute of Environmental Management & Assessment considera ca ar fi o miscare inteligenta pentru compania lui Tim Cook.

"Avand in vedere ingrijorarile legate de poluarea aerului, e clar ca vehiculele electrice reprezinta un lucru de interes pentru omenire. Iar daca Apple se va implica atat in generarea energiei din surse regenerabile, cat si de productia unui autovehicul electric, atunci procesul va fi unul mai eficient, iar compania lui Tim Cook va deveni o sursa de inspiratie pentru altii", considera Baxter.

iPhone 6S a fost o dezamagire crunta pentru Apple - Va reusi iPhone 7 sa sparga ghinionul?

Ce spune jurnalistul IT

Cam Bunton, editor la site-ul 9to5Mac, considera ca Apple trebuie sa lanseze un nou produs care sa schimbe piata electronicelor daca vrea sa-si pastreze statutul de lider.

"Ca un pasionat de tehnologie ce sunt, pot spune ca Apple e o companie plictisitoare. Lanseaza ceva doar de doua ori pe an, iar produsele noi seamana - de cele mai multe ori - cu cele din generatiile anterioare. E o strategie buna, care a ajutat-o sa faca bani frumosi pana acum. Insa poate e cazul sa schimbe cate ceva", a spus jurnalistul.

Bunton mai arata ca Apple ar trebui sa nu mai tina totul secret si sa vina cu ceva cu adevarat inovator.

Ce spune contabilul

Graham Seddon, partener si specialist pe sectorul IT la firma Menzies, ce ofera servicii de contabilitate, sustine ce iPhone-ul a lasat in urma anii de glorie.

"Chiar si cele mai bune produse produse de la firme de renume 'apun' la un moment dat", a spus acesta.

"Factorii macroeconomici - si aici ma refer la un dolar puternic si la cresterea cu frana de mana trasa a Chinei - au avut impact asupra cifrelor inregistrate de Apple, alaturi de competitia foarte acerba din piata IT", a mai spus Seddon.

El sustine ca Tim Cook se afla in perioada de negare, avand in vedere ca se comporta ca si cand scaderea vanzarilor inregistrata in primul trimestru al acestui an este doar una temporara. Pare ca e neglijent si ca nu ia masuri ca asa ceva sa nu se repete.

"Nu avem ce face decat sa asteptam sa vedem daca produse precum ceasul inteligent Apple Watch, tableta iPad sau masina Apple pot aduce compania din nou pe crestere", a punctat Seddon.

Ce spune profesorul universitar

Profesorul universitar Les Carr are mai multa incredere in viziunea Apple. El nu crede ca gigantul IT are nevoie de un nou produs care sa aiba un impact similar cu iPhone-ul, ci doar sa lanseze o singura tehnologie inovatoare, pe care sa o imbunatateasca treptat.

Carr considera ca ceasul inteligent Apple Watch are in continuare un mare potential.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#probleme vanzari iphone, #iPhone Apple vanzari, #strategii Apple iPhone , #iPhone