Noua strategie Apple - oportunitate de crestere sau decizie periculoasa

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 18:53
3504 citiri
Noua strategie Apple - oportunitate de crestere sau decizie periculoasa
Foto: Reuters

In timp ce se pregateste sa lanseze atat un nou smartphone premium, cat si o varianta mai ieftina a acestuia, Apple lucreaza deja la ceva mai maret, la propriu.

Desi Steve Jobs a spus odata ca "nimeni nu va cumpara un telefon mare", "pe care nu il poti cuprinde in maini", piata a dovedit ca vizionarul lider al companiei din California s-a inselat.

Gigantul american analizeaza in prezent posibilitatea de a aduce pe piata iPhone-uri cu ecrane de 4,8 - 6 inchi, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Wall Street Journal, intrand astfel pe un segment dominat pana acum de telefoanele Android.

Este vizibila astfel intentia Apple de a-si modifica strategia in scopul identificarii unor noi motoare de crestere, pe fondul intensificarii competitiei cu Samsung.

Rivalul coreean a preluat conducerea pe piata smartphone-urilor cu o oferata variata de produse, la preturi accesibile pentru o gama larga de clienti. Samsung a lansat in aceasta saptamana Galaxy Note 3, cu diagonala de 5,7 inchi, marime care il plaseaza in categoria telefoanelor - tableta hibrid.

IFA 2013: Samsung a lansat Galaxy Note 3 si ceasul inteligent Galaxy Gear - Ce aduc nou (Galerie foto, video)

Aceasta intentie de diversificare nu este inca certa, fiind cunoscuta tactica Apple de a face numeroase teste inainte de a alege o directie.

Totusi, potrivit surselor citate, spre deosebire de alti ani, Apple pare mai dispusa sa mearga inainte cu aceste planuri. Potrivit furnizorilor de componente, compania a inceput deja sa testeze ecrane mai mari pentru iPhone in lunile recente, fiind interesata in special de ecranele de 4,8 inchi.

Apple va prezenta marti, la sediul din Cupertino, California, doua noi modele de smartphone, un model premium, cel mai probabil denumit iPhone 5S, dar si varianta mai ieftina a acestuia, ceea ce este o premiera pentru companie.

Dimensiunea ecranelor celor doua noi iPhone-uri nu va fi diferita. Cel mai nou smartphone Apple, iPhone 5, are un ecran de 4 inchi, marcand prima schimbare in istoria companiei de la diagonala de 3,5 inchi in cazul modelelor anterioare.

Mai mult decat un ecran mai mare

Cel mai nou produs al companiei americane are un pret de pornire de 650 de dolari, in timp ce Samsung vinde smartphone-uri cu mai putin de 100 de dolari in tari precum China, India si Indonezia.

Apple a testat deja segmentul low-cost, lansand anul trecut tableta iPad mini, varianta mai mica si mai ieftina a iPad-ului.

Strategia care se prefigureaza in prezent ar oferi companiei sansa de a se dezvolta in afara Statelor Unite, pe piete pe care Samsung si Lenovo au inca potential de crestere.

Directorul executiv al Apple, Tim Cook, afirma in aprilie ca vede o oportunitate semnificativa in China, unde exista un numar neobisnuit de mare de potentiali clienti care cumpara pentru prima data un smartphone.

Sfarsitul Apple asa cum o stim

Totusi, nu este lipsita de riscuri. BBC anunta sfarsitul companiei asa cum o stim. Apple a fost o minune a lumii moderne, setand sub conducerea lui Steve Jobs o noua ordine pe piata dispozitivelor electronice, evoluand de la iPod la iPhone si iPad si transformand in acest proces industria muzicala, a cartilor si pe cea a software-ului.

Daca Apple alege aceasta cale, de imbunatatire a produselor, multi angajati vor pleca, nemultumiti sa lucreze pentru o companie care nu mai promite sa uimeasca cu produse revolutionare. Odata cu lansarea unui iPhone ieftin, farmecul Apple ar putea pali si in ochii clientilor fideli.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#smartphone nou Apple, #smartphone ecran mare Apple, #telefon Apple ieftin , #iPhone