Razboiul dintre Apple si hackeri: Cine va castiga?

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 16:43
4003 citiri
Razboiul dintre Apple si hackeri: Cine va castiga?
Foto: Softsupplier.com

Mii de detinatori de telefoane iPhone si-au unit fortele cu o echipa de hackeri pentru a-i ajuta sa gaseasca noi modalitati de a sparge sistemul de operare al Apple.

Spargerea programului implica deblocarea dispozitivului, astfel incat acesta sa nu utilizeze numai sistemul de operare permis de catre producator, noteaza BBC.

Telefoanele mobile care folosesc sistemul de operare Google Android nu sunt restrictionate, iar Microsoft permite deblocarea sistemului de operare Windows Phone 7.

Insa cei de la Apple au luptat din greu ca sa previna orice tentativa de "hackuire" a produselor sale.

Ultima versiune a sistemului de operare folosit de iPhone se dovedeste a fi extrem de greu de spart in totalitate.

"Apple ne face viata grea. iPhone-ul este mai bine protejat decat majoritatea centralelor nucleare", a afirmat Joshua Hill, un membru al brigazii de hackeri Chronic Dev.

Hackerii ca Hill vaneaza erorile de programare in software-ul celor de la Apple. Erorile pot face un program sa se prabuseasca si sunt ca aurul pentru hackeri, care incearca sa le exploateze.

Pentru a preveni acest lucru, telefoanele Apple inregistreaza detaliile erorilor programului si trimit rapoartele inapoi, companiei.

Programatorii de la Apple pot apoi analiza aceste rapoarte si rezolva orice erori aferente care pun probleme serioase de securitate, ce ar putea fi exploatate de catre hackeri.

Aceste rapoarte cauzeaza probleme serioase pentru Hill si echipa sa de hackeri. Asta deoarece hackerii vor fi obligati sa provoace caderea unui program de mii de ori, pana sa-si dea seama cum sa exploateze o eroare cu succes.

In luna septembrie Hill lucra pentru exploatarea a cinci erori separate gasite in sistemul de operare iOS 5, pentru a sparge complet programul, insa cele mai importante fusesera deja remediate de Apple pana la lansarea finala a programului, in Octombrie.

El crede ca a esuat datorita rapoartelor trimise catre companie.

Solutia pentru aceasta problema este sa compromita capacitatea telefoanelor de a transmite rapoarte catre Apple.

"Noi, Chronic Dev suntem gata sa transformam aceasta mica batalie informatica intr-un razboi fara limite", a declarat Hill pe blogul sau, folosindu-si pseudonimul de razboi Posixninja.

In acest sens a conceput si distribuit un program numit CDevreporter pe care utilizatorii de iPhone il pot descarca pe PC sau Mac. Programul intercepteaza rapoartele telefoanelor lor si le trimite inapoi echipei Chronic Dev.

Daca aceste rapoarte sunt ca aurul pentru Hill si echipa sa, inseamna ca, acum, stau pe o mina de aur.

"In primele doua zile, dupa ce am lansat CDevreporter am primit aproximativ 12 milioane de rapoarte ale erorilor", a declarat Hill.

"Pot deschide un raport si sa-mi dau, in mare masura, seama daca poate fi folosit pentru o spargere, insa avem atat de multe, incat lucrez la un sistem automat care sa ma ajute sa le analizez", explica hackerul.

"Cei de la Apple nu pot sa faca nimic pentru a evita o spargere. Chiar daca vor adauga noi functii in sistem, vor fi intotdeauna erori si depinde de noi sa le gasim pe cele potrivite", conchide acesta.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Apple hackeri iPhone, #sistem operare Apple spart, #iPhone decodat Apple , #iPhone