Romani exploatati in numele tehnologiei - Cum se lucreaza la fabrica Apple din Cehia

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 22:30
26295 citiri
Romani exploatati in numele tehnologiei - Cum se lucreaza la fabrica Apple din Cehia
Foto: Descopera.ro

Concernul Foxconn, care asambleaza, in principal, produse pentru gigantul IT american Apple, a intrat demult in vizorul opiniei publice din cauza conditiilor de munca ale angajatilor sai. In China, din cauza conditiilor sufocante de munca, mai multi muncitori s-au sinucis de-a lungul timpului.

Se pare ca si in fabrica din Cehia, unde Foxconn are o filiala, conditiile de munca sunt la fel de grele. La margine orasului Pardubice, la o ora de mers de Praga, se ridica halele industriale imense ale Foxconn. Aceasta filiala a companiei chineze este, de altfel, si singura din Europa, noteaza Deutsche Welle.

Aici se asambleaza computere, smartphone-uri, routere si ale produse IT. Filiala din Cehia a Foxconn functioneaza de peste 10 ani. De aici isi fac aprovizionarea clientii din Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Fabrica are 3.800 angajati, la care se adauga inca 1.000 de colaboratori.

Trucurile Foxconn

O angajata a unui ONG ceh, care ii ajuta pe imigrantii ajunsi la ananghie, spune ca in fiecare zi la ea vin zeci de oameni, din care cel putin 8 sunt angajati ai firmei chineze amintite. Majoritatea se plang de normele de lucru, care devin sufocante.

Daca in trecut se montau 80 de produse pe zi, acum norma a crescut la 120. Mai mult, muncitorii povestesc ca lucreaza cate 12 ore pe zi, intorcanadu-se acasa doar pentru a dormi cateva ore, inainte de a pleca din nou la munca. Salariile, mai ales ale strainilor, sunt extrem de mici.

Foxccon, care este cunoscut mai ales pentru ca asambleaza produse sub marca Apple, si-a capatat un renume prost si in China, unde mai multi muncitori s-au sinucis, din cauza conditiilor de munca.

Conform datelor oficiale, aproape 18% din muncitorii care lucreaza in filiala ceha a Foxconn sunt straini, veniti din tari sarace asiatice (Vietnam, Mongolia) sau din estul sarac al UE (Bulgaria si Romania). Se presupune ca numarul oficial al strainilor care lucreaza aici este mai mare decat cel oferit de datele oficiale.

Foxconn are un model special de angajare, prin care ocoleste legea din Cehia. Nu angajeaza direct oamenii, pentru a nu fi obligata sa le plateasca aceleasi salarii ca celor din Foxconn. Firma angajeaza o firma subcontractoare care isi aduce propria forta de munca, pentru care nu mai conteaza regulamentul intern si grila de salarizare ale Foxconn. Astfel, Foxconn iese curata din toata afacerea.

12 ore de munca zilnic pentru 350 de euro pe luna

In urma cu ceva timp, o publicatie ceha online descria conditile de munca de la Foxccon ca fiind extrem de grele, turele foarte lungi, iar salariile, de mizerie. Cel mai prost sunt platiti cei aproape 1.000 de angajati straini "inchiriati".

Conform informatiilor sursei, pentru 12 ore de munca lucrate zilnic, ei primesc in jur de 350 euro lunar, mai putin decat salariul minim din Cehia. La asta se adauga si faptul ca strainii sunt nevoiti sa traiasca in conditii mizere: cate cinci intr-o camera insalubra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Foxconn Apple produse, #fabrica Foxconn Cehia, #conditii munca romani strainatate , #Romania