Apple ramane fara Jobs - date cheie din istoria companiei

Joi, 25 August 2011, ora 15:37
2245 citiri
Apple ramane fara Jobs - date cheie din istoria companiei

Legendarul Steve Jobs si-a dat demisia din functia de director general al Apple, companie la care este co-fondator. Probababil ca, acum, toata lumea se intreaba ce se va intampla cu Apple si daca Tim Cook, noul CEO, va putea duce mai departe istoria Apple.

Pentru a intelege insa ce inseamna, de fapt, Apple, iata cateva date cheie din istoria companiei, publicate de Canoe.ca.

1976: Steve Jobs si Steve Wozniak prezinta primul computer Apple, la Palo Alto, California. Pretul acestuia era, la acea vreme, sub 700 de dolari.

1977: Apple 2, primul computer personal produs in serie, a avut un succes imediat.

1980: Apple se listeaza la bursa.

1983: Lisa, primul computer care detinea un mouse, dar si pictograme si fisiere, este lansat. Esecul lui este atribuit pretului ridicat, de aproape 10.000 de dolari.

1984: Macintosh-ul isi face debutul. Acesta este considerat accesibil si ofera si mai multe inovatii, inclusiv o unitate de disc si mouse.

1985: Steve Jobs demisioneaza in urma unei lupte interne pentru putere.

1986: John Sculley devine presedinte al Apple. Steve Jobs creeaza compania de calculatoare NeXT si cumpara compania Pixar Animation Studios a lui George Lucas.

1996: Apple cumpara NeXT si Steve Jobs devine consilier.

1997: Steve Jobs preia controlul grupului. Concurentul Microsoft investeste 150 de milioane de dolari in cadrul companiei.

1998: Steve Jobs transforma linia de productie a Apple si lanseaza iMac color pentru 1.300 de dolari.

1999: Incepe comericalizarea iBook, prezentat ca un iMac portabil.

2001: Apple lanseaza iPod-ul, care se vinde pentru 399 de dolari, si deschide primul sau magazin in Palo Alto.

2003: Apple deschide primul magazin online de muzica, iTunes.

2004: Steve Jobs sufera o interventie chirurgicala pentru cancer pancreatic.

2007: Apple intra pe piata de smartphone-uri cu iPhone.

2009: Steve Jobs isi ia concediu medical, din ianuarie pana in iunie, si sufera un transplant de ficat.

2010: Apple lanseaza tableta iPad. In luna mai, grupul ajunge pe locul intai in ceea ce priveste capitalizarea, depasind Microsoft.

2011:

17 ianuarie: Steve Jobs isi ia concediu medical.

18 ianuarie: Apple a raportat castiguri trimestriale record, de 6 miliarde de dolari, si o cifra de afaceri de 26,74 de miliarde de dolari.

02 martie: Steve Jobs face o aparitie surpriza la prezentarea ultimei versiune de iPad.

06 iunie: Steve Jobs apare din nou la lansarea iCloud.

19 iulie: Apple anunta noi rezultate financiare record: profitul trimestrial de 7,31 miliarde de dolari.

09 august: Apple depaseste capitalizarea gigantului petrolier ExxonMobil, compania cea mai scumpa din lume.

24 august: Steve Jobs isi da demisia si este inlocuit de Tim Cook. Steve Jobs a devenit presedinte al consiliului de administratie.

Citeste si:
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Compoziția oricărui guvern, în orice stat de pe Planetă, se coace în așa-zisele laboratoare ale puterii, care funcționează în fiecare națiune democratică sau mai puțin democratică....
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, a fost semnat de președintele Klaus Iohannis marți, 26 octombrie, a transmis Administraţia...
Sursa: Ziare.com