Steve Jobs: de la caligrafie la geniu al informaticii

Sambata, 27 August 2011, ora 12:48
5018 citiri
Steve Jobs: de la caligrafie la geniu al informaticii
Foto: Daylife

Imediat dupa ce Steve Jobs si-a dat demisia din functia de director executiv al Apple, presa, dar si colegii de breasla, nu au intarziat cu laudele: inovator, vizionar, geniu.

Insa in urma cu 40 de ani, putini si-ar fi inchipui ca tanarul slabut va avea o asemenea cariera, multi analisti spunand ca Jobs a avut cea mai mare influenta asupra modului in care consumam continutul in era digitala.

Crescut in Cupertino, California, unde Apple isi are si acum sediul, Jobs a fost pasionat de la inceput de electronica. In adolescenta, i-a telefonat lui William Hewlett, presedintele Hewlett-Packard, pentru a-i cere niste componente pentru un proiect scolar. Pe langa componente, a primit si un job de vara la HP.

Acolo s-a intalnit cu Steve Wozniak si, impreuna, s-au inscris intr-un club al pasionatilor de computere. Tot impreuna au infiintat, mai tarziu, Apple Computer Inc. Intre timp, insa, a renuntat la facultate dupa primul semestru, reintorcandu-se pentru a studia caligrafia.

Aventurile sale includ o excursie extinsa in India, cu rucsacul in spate, si luarea de droguri puternice, inclusiv LSD, experiente carora Jobs le atribuie "viziunea" sa iesita din comun.

Apple 1, primul produs comercial al companiei, a fost construit de cei doi tineri in garajul parintilor lui Jobs, in 1976, dupa ce Steve si-a vandut Volkswagen-ul ca sa aiba bani de pornire. Pretul era de 666,66 de dolari, pentru care clientii nu primeam tastatura sau ecran, in timp ce unitatea trebuia asamblata acasa.

Un an mai tarziu, cei doi lansau Apple II. Jobs a fost printre primii care si-au dat seama de importanta unui mouse pentru interfata grafica, prin care utilizatorii puteau interactiona cu un computer prin apasarea pe imagine, in loc sa tasteze ceea ce doreau.

"Cand incerci prima data sa rezolvi o problema, primele solutii sunt cele foarte complexe si majoritatea oamenilor se opresc acolo. Dar, daca vei continua, vei mai scoate cateva straturi, ca la ceapa, si de cele mai multe ori vei ajunge la solutii foarte elegante si simple", a declarat Jobs, intr-un interviu pentru Newsweek, in 2006.

Pentru Jobs, aceasta solutie a fost computerul Macintosh, lansat in 1984. Acesta a fost un adevarat succes, dar luptele lui Jobs cu ai sai colegi l-au condus la o pauza de zece ani in colaborarea cu Apple. In aceasta perioada, a cumparat Studiourile Pixar Animation de la George Lucas si a infiintat NeXT Computer, care nu a avut succes.

In 1996, Apple a cumparat NeXT, iar Jobs s-a intors la compania pe care o infiintase si care avea dificultati. Dupa patru ani de la preluarea conducerii, a lansat prima versiune de iPod, marcand inceputul revolutiei Apple.

"Sunt sigur ca nimic din toate astea nu s-ar fi intamplat daca nu as fi fost dat afara de la Apple. A fost o doctorie cu gust foarte amar, dar cred ca acest pacient avea nevoie de ea. Cateodata, viata te loveste in cap cu o caramida", a spus Jobs intr-un discurs la Stanford, in 2005.

Trecerea la statul de legenda

In urmatorul deceniu, Jobs a uimit consumatorii din intreaga lume si a pus pe jar companiile concurente, prin lansarea unor produse gen iTunes (2003), MacBook (2006), iPhone (2007) si iPad (2010).

Fie ca produsele in sine sunt inovatoare sau nu, un lucru este sigur: Jobs este un geniul al marketingului, reusind sa vanda milioanelor de fani produse destul de scumpe, de care nu au neaparat nevoie.

La mijlocul anilor 2000, insa, Jobs a inceput sa aiba grave probleme de sanatate. In 2004, si-a anuntat angajatii ca este tratat pentru cancer de pancreas. Ulterior, Jobs, vizibil foarte slabit, si-a refacut aparitia, insa speculatiile despre starea sa de sanatate au daunat pretului actiunilor Apple.

In 2009, Jobs a fost supus unui transplant de ficat si a fost in concediu medical timp de sase luni. Un al doilea concediu medical l-a luat in ianuarie 2011. Din aceasta cauza, multi nu au fost chiar surprinsi de decizia sa de a se retrage din functie.

Jobs ofera putine interviuri si nu discuta despre problemele de sanatate. Totusi, a cooperat pentru aparitia primei sale biografii autorizate, care va aparea in luna noiembrie.

"Am facut multe lucruri de care nu sunt mandru, cum ar fi sa-mi las prietena insarcinata, cand aveam 23 de ani, si modul in care am gestionat aceasta situatie. Dar nu am nimic de ascuns", a declarat Jobs, in materialele promotionale pentru carte.

In schimb, Jobs a fost intotdeauna foarte mandru de munca si echipa sa de la Apple. "Munca iti va umple o mare parte din viata si singura modalitate in care vei fi total satisfacut este sa crezi ca faci un lucru grozav. Si singura modalitate de a face un lucru grozav este sa-ti iubesti munca. Daca nu ati gasit inca acest lucru, continuati cautarea. Nu va multumiti cu mai putin. Ca in toate problemele legate de inima, cand veti fi gasit acel lucru, veti stii. Si, ca toate relatiile superbe, lucrurile se vor imbunatati si mai mult pe masura ce trec anii", i-a sfatuit Jobs pe studentii de la Stanford.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Steve Jobs, #demisie Steve Jobs, #Steve Jobs Apple , #Steve Jobs