Dezvaluiri neasteptate despre inceputurile Apple. "Este un mit"

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 15:48
7575 citiri
Dezvaluiri neasteptate despre inceputurile Apple. "Este un mit"
Foto: Bloomberg

Fondarea companiei Apple in garajul familiei lui Steve Jobs este una dintre cele mai cunoscute legende din Silicon Valley, detaliul preferat al povestii de succes ce inspira generatie dupa generatie de antreprenori.

Insa rolul garajului din Los Altos, California, a fost in realitate unul minor, a dezvaluit recent Steve Wozniak, unul dintre fondatorii Apple, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Potrivit acestuia, este mai degraba vorba de un "mit", de o "exagerare".

"Garajul ne reprezinta mai bine decat orice altceva. (...) Aduceam produsele finite la garaj, le faceam sa functioneze si le duceam la magazinele care ne plateau. (...)

Nu am proiectat nimic acolo, nu am facut niciun prototip, nicio planificare de produse. Nu am produs nimic acolo. Garajul nu a servit la mare lucru, cu exceptia faptului ca ne-a facut sa simtim ca este casa noastra. (...)

Rareori erau mai mult de doua persoane in garaj si, in general, stateau pe-acolo, fara sa faca ceva productiv", a mai spus Wozniak.

Cea mai mare parte a muncii a fost realizata in biroul sau de la Hewlett-Packard, companie pentru care lucra la acea vreme, din Cupertino, California.

"A fost o perioada incredibila. Puteam sa fac o multime de proiecte paralele", a explicat el.

In pofida acestui lucru, mitul a fost suficient de puternic pentru ca celebrul garaj sa fie declarat monument istoric, in 2013, impreuna cu casa in care a copilarit Steve Jobs, alaturi de garajul in care a fost fondata compania Hewlett-Packard, situat in orasul vecin Palo Alto.

Wozniak a construit de unul singur, in 1976, primul calculator Apple, Apple I, care a fost scos la vanzare pentru 666,66 dolari, iar un an mai tarziu Apple II, model care a declansat cu adevarat revolutia computerelor personale. In momentul aparitiei calculatorului Apple III, in 1980, compania avea angajati si o linie de productie.

Sursa: Bloomberg

In interviul pentru Bloomberg, Steve Wozniak a vorbit si despre inceputul parteneriatului sau cu Jobs. "Steve Jobs a aparut in oras, a vazut la ce lucram, cel mai recent lucru pe care il creasem pentru distractie si cumva l-a transformat in bani pentru amandoi", a povestit el.

De asemenea, Wozniak a mai afirmat ca, in timp ce el a realizat ca lumea se afla in pragul unei revolutii de mare amploare a computerelor, Steve Jobs a inteles putin mai tarziu acest lucru.

"El a spus mereu ca vrea sa fie cel care misca lumea inainte, dar nu putea cu adevarat sa creeze lucruri asa cum puteam eu. Steve si-a dorit foarte mult o companie. Nu se gandea neaparat la ce pot face computerele pentru oamenii obisnuiti. A gasit cuvintele prin care sa explice ce pot face aceste computere pentru oameni putin mai tarziu in viata", a adaugat cofondatorul Apple.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#Steve Wozniak apple, #Steve Jobs garaj , #Steve Jobs
Comentarii