Apple ar avea acces la datele utilizatorilor iMessage, spun unii experti

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 22:43
2615 citiri
Apple ar avea acces la datele utilizatorilor iMessage, spun unii experti

Unii cercetatori sustin ca Apple ar avea acces la datele utilizatorilor serviciului iMessage, aratand si cum s-ar putea face acest lucru.

In lumina noilor declaratii potrivit carora Agentia Nationala de Securitate (NSA) forteaza sau constrange companiile IT sa ii ofere acces la datele utilizatorilor, oficialii Apple au spus de mai multe ori ca functia iMessage este imuna din acest punct de vedere si compania nu poate citi mesajele, potrivit NBC News.

Specialisti au aratat insa ca situatia nu sta chiar asa. Desi nu exista nicio dovada potrivit careia Apple citeste mesajele utilizatorilor si din moment ce compania promoveaza acest serviciu ca fiind privat si confidential, este in interesul sau ca lucrurile sa ramana prezentate in acest fel.

Cu toate acestea, Apple a insistat nu numai asupra faptului ca nu citeste mesajele utilizatorilor, ci a aratat ca din cauza criptarii end-to-end acest lucru nu este posibil. Acest tip de criptare este foarte dificil de spart, chiar si de catre NSA.

Potrivit cercetatorilor de la QuarksLab, o parte importanta a infrastructurii de securitate, si anume serverul care preia cererile pentru cheile de criptare si le distribuie - este controlata de catre Apple. Si este posibil ca acest server sa trimita chei de criptare cunoscute in locul celor utilizate la intamplare.

Este o versiune a atacului "omul din mijloc" ("man in the middle"), in care atacatorul se plaseaza intre cel care trimite si cel care primeste. Aflandu-se astfel in mijlocul traficului de date, poate sa sparga criptarea si sa citeasca sau sa modifice continutul traficului fara ca vreuna din parti sa isi dea seama ce se intampla.

Prin urmare, cand Apple spune ca nu poate sa citeasca mesajele, e ca si cand ar spune ca nu are cheia de la usa din fata, insa de fapt poate sa sparga incuietoarea. Daca ar dori acest lucru sau i s-ar cere de la nivel guvernamental, Apple detine cheia.

Ar face acest lucru? Se stie ca NSA a pus presiune pe alte servicii de securitate sa decripteze anumite comunicatii la cerere.

Oficialii Apple au emis un comunicat in care au spus ca iMessage nu a fost proiectat in acest fel si ar fi nevoie de o reproiectare a sistemului pentru ca acesta sa poata fi interceptat.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#securitate date iMessage, #Apple date iMessage, #Apple acces date iMessage , #stiri Apple