Ziare.com

De ce trebuie sa actualizezi imediat sistemul de operare al dispozitivelor Apple

Luni, 24 Februarie 2014, ora 08:15

   

De ce trebuie sa actualizezi imediat sistemul de operare al dispozitivelor Apple
Vineri, Apple a lansat, in tacere, iOS 7.0.6, spunand intr-o scurta nota explicativa ca a rezolvat o problema in ce priveste atacul hackerilor. Asadar, a fost o problema?

Nota Apple spune despre aceasta problema rezolvata ca, inainte de acest sistem de operare, "un hacker cu o mai buna pozitie in retea putea retine si modifica date in sesiunile protejate de SSL/TLS".

Ce este SSL/TLS?

SSL (Secure Sockets Layer) te ajuta sa-ti pastrezi secrete datele private cand se face legatura dintre browser (Mozilla, Google Chrome, Internet Explorer, Safari) si site-urile pe care intri. TLS (Transport Layer Security) este in mare acelasi lucru ca SSL si, pe scurt, cele doua impreuna iti pastreaza confidentiale informatiile financiare cand faci cumparaturi online, arata Gizmodo.

Problema pe care spune Apple ca a rezolvat-o permitea o interceptare a comunicatiilor dintre browser si site-ul pe care intrai, din partea hackerilor. Interceptarea aceasta insemna monitorizarea, inregistrarea si observarea a tot ce faceai in acel moment pe site.

Asadar, tot ce scriai pe Facebook, toate mailurile pe care le trimiteai, informatiile tranzactiilor financiare efectuate sau poate chiar flirturile de pe site-urile tematice puteau fi urmarite si inregistrate de un hacker care ar fi fost in aceeasi retea cu tine. Aceasta problema exista din 2012.

Este posibil ca Apple sa fi stiut dinainte de aceste erori, dar sa nu vorbeasca despre ele tocmai pentru a nu-i ajuta pe hackeri sa inteleaga cat de usor isi pot face drum spre informatiile altei persoane.

Recomandari: daca ai un dispozitiv Apple actualizeaza-i sistemul cat mai repede posibil la cea mai recenta versiune, momentan iOS 7.0.6. Intre timp, pentru siguranta, nu mai utiliza retele nesigure si evita-le in special pe cele wireless.

Opreste de pe telefon si laptop optiunea "Solicitare conectare" (Ask to join networks) pentru a preveni solicitarile de a se conecta la retele nesigure. Daca detii un iPhone 3GS sau un vechi iPod touch, poti downloada iOS 6.1.6 pentru siguranta.

Atentie: OS X (sistemul de operare pentru MAC) nu are inca o astfel de actualizare a sistemului, asadar este inca vulnerabil in fata acestui tip de atacuri. Daca detii un astfel de dispozitiv, cel mai bine este sa folosesti browserele Chrome sau Firefox, dar intre timp sa eviti sa oferi informatii financiare, sa faci tranzactii sau sa dai prea multe date personale pe MAC.

Pentru a va apara de furtul de date, pana la lansarea urmatoarei variante a sistemului de operare OS X pentru MAC, ar trebui evitata folosirea urmatoarelor aplicatii cand sunteti pe o retea nesigura: Calendar, Facetime, Keynote, Twitter, Mail, iBooks, Software Update, conform descoperirilor facute de Ashkan Soltani.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3214 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor