De ce trebuie sa actualizezi imediat sistemul de operare al dispozitivelor Apple

Luni, 24 Februarie 2014, ora 08:15
4497 citiri
De ce trebuie sa actualizezi imediat sistemul de operare al dispozitivelor Apple

Vineri, Apple a lansat, in tacere, iOS 7.0.6, spunand intr-o scurta nota explicativa ca a rezolvat o problema in ce priveste atacul hackerilor. Asadar, a fost o problema?

Nota Apple spune despre aceasta problema rezolvata ca, inainte de acest sistem de operare, "un hacker cu o mai buna pozitie in retea putea retine si modifica date in sesiunile protejate de SSL/TLS".

Ce este SSL/TLS?

SSL (Secure Sockets Layer) te ajuta sa-ti pastrezi secrete datele private cand se face legatura dintre browser (Mozilla, Google Chrome, Internet Explorer, Safari) si site-urile pe care intri. TLS (Transport Layer Security) este in mare acelasi lucru ca SSL si, pe scurt, cele doua impreuna iti pastreaza confidentiale informatiile financiare cand faci cumparaturi online, arata Gizmodo.

Problema pe care spune Apple ca a rezolvat-o permitea o interceptare a comunicatiilor dintre browser si site-ul pe care intrai, din partea hackerilor. Interceptarea aceasta insemna monitorizarea, inregistrarea si observarea a tot ce faceai in acel moment pe site.

Asadar, tot ce scriai pe Facebook, toate mailurile pe care le trimiteai, informatiile tranzactiilor financiare efectuate sau poate chiar flirturile de pe site-urile tematice puteau fi urmarite si inregistrate de un hacker care ar fi fost in aceeasi retea cu tine. Aceasta problema exista din 2012.

Este posibil ca Apple sa fi stiut dinainte de aceste erori, dar sa nu vorbeasca despre ele tocmai pentru a nu-i ajuta pe hackeri sa inteleaga cat de usor isi pot face drum spre informatiile altei persoane.

Recomandari: daca ai un dispozitiv Apple actualizeaza-i sistemul cat mai repede posibil la cea mai recenta versiune, momentan iOS 7.0.6. Intre timp, pentru siguranta, nu mai utiliza retele nesigure si evita-le in special pe cele wireless.

Opreste de pe telefon si laptop optiunea "Solicitare conectare" (Ask to join networks) pentru a preveni solicitarile de a se conecta la retele nesigure. Daca detii un iPhone 3GS sau un vechi iPod touch, poti downloada iOS 6.1.6 pentru siguranta.

Atentie: OS X (sistemul de operare pentru MAC) nu are inca o astfel de actualizare a sistemului, asadar este inca vulnerabil in fata acestui tip de atacuri. Daca detii un astfel de dispozitiv, cel mai bine este sa folosesti browserele Chrome sau Firefox, dar intre timp sa eviti sa oferi informatii financiare, sa faci tranzactii sau sa dai prea multe date personale pe MAC.

Pentru a va apara de furtul de date, pana la lansarea urmatoarei variante a sistemului de operare OS X pentru MAC, ar trebui evitata folosirea urmatoarelor aplicatii cand sunteti pe o retea nesigura: Calendar, Facetime, Keynote, Twitter, Mail, iBooks, Software Update, conform descoperirilor facute de Ashkan Soltani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#securitate dispozitive Apple, #sistem de operare iOS, #OS X sistem operare MAC , #stiri Apple