iPad, distrugatorul laptopurilor?

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 18:09
4211 citiri
iPad, distrugatorul laptopurilor?
Foto: Daylife

Binecunoscuta pentru pastrarea secretelor privind noile produse pana pe ultima suta de metri, Apple a permis, in sfarsit, specialitilor international sa testeze tableta iPad, a carei lansare in magazine va avea loc sambata, pe 3 aprilie.

Iar, spre deosebire de evaluarile initiale mai putin favorabile, bazate doar pe informatiile date de companie, nu pe testare, analistii s-au ingramadit sa laude noul produs, mai ales pentru bateria care dureaza mai mult decat specificatiile oficiale si pentru potentialul de a acapara piata detinuta, in prezent, de laptopuri si netbook-uri.

Astfel, potrivit The Wall Street Journal, iPad functioneaza timp de aproape 12 ore, fata de cele 10 trecute in manualul sau, ceea ce il face mult mai eficient decat orice laptop sau smartphone, in conditiile in care testul pentru baterie s-a bazat pe redarea fisierelor video, acest lucru consumand cel mai rapid energia.

De asemenea, in testele efectuate de The New York Times, bateria a tinut mai mult de 12 ore, in aceleasi conditii de testare. Dar, avand in vedere ca nimeni nu priveste filme 12 ore, iar dispozitivul are multe alte functionalitati, intr-un mod de operare normal bateria va depasi aceasta durata.

Desi nu este destinat unor operatiuni complicate, iPad-ul este, in viziunea analistilor, perfect pentru divertisment. Reda fisiere vide/audio, se poate naviga pe Internet, fiind optimizat pentru accesarea site-urilor de socializare gen Facebook sau Twitter, se pot citi si trimite e-mail-uri si poate fi utilizat drept e-reader, pentru citirea cartilor in format electronic.

Faptul ca este mult mai subtire si mai usor decat un laptop sau netbook, cantarind doar 680 de grame si avand o grosime de 1,5 centimetri, il face perfect pentru cei care nu isi doresc sa faca editare video sau sa prelucreze documente foarte mari. Astfel, analistii cred ca este mai potrivit pentru utilizatorii casnici, nu pentru aplicatii business.

Un alt avantaj il constituie si pretul, situat intre 499 - 829 de dolari, in functie de dotari, varianta cea mai ieftina avand doar 16 gigabiti, iar cea mai scumpa 64 de gigabiti. Desi este putin mai scump decat un netbook, are avantajul de a functiona mult mai rapid decat acestea si de a avea un ecran de o calitate mult mai buna. In plus, toate modelele dispun de conectivitate Wi-Fi, iar, pentru cele mai scumpe, exista si conectivitate 3G.

Dispozitivul poate rula toate cele 150.000 de aplicatii disponibile in App Store, iar oficialii companiei se asteapta sa apara peste 1.000 de aplicatii special pentru iPad, in urmatoarele luni.

Care sunt dezavantajele?

In afara de faptul ca specialistii care au testat tableta cred ca este un dispozitiv foarte bun pentru distractie, fiind usor si amuzant de folosit, iPad-ul are si cateva lipsuri majore.

Potrivit USA Today, printre acestea se numara faptul ca nu ruleaza Adobe Flash, cel mai folosit program pentru fisierele video si animatii pe Internet, ceea ce inseamna ca multe pagini au patratele albe, in locul acestor fisiere.

In schimb, cei de la Apple sustin un nou format pentru fisierele video, HTML 5, care nu este folosit de prea multe site-uri in prezent. Totusi, datorita unei aplicatii, pot fi vizionate videoclipurile de pe YouTube.

Analistul de la The Wall Street Journal noteaza ca aplicatia de e-mail nu permite crearea unor foldere locale sau a unor reguli pentru sortarea automata a mesajelor, iar browser-ul pentru Internet nu are tab-uri.

Chiar daca este mai amuzant de folosit drept e-reader decat dispozitivul Kindle al celor de la Amazon (care detine suprematia pe piata in acest moment), paginile urmand traseul si viteza degetului, de exemplu, faptul ca nu se mai vede aproape nimic pe ecran in lumina soarelui face imposibila citirea unei carti.

De asemenea, iPad nu este dotat cu port USB, fiind mai dificil transferul de fisiere sau conectarea la un mouse sau o tastatura traditionala, si nici cu webcam, facand imposibil videochat-ul pus la dispozitie de programele de mesajerie instantanee.

Cu toate aceste lipsuri, analistii sunt de parere ca iPad-ul, chiar daca nu poate lupta de la egal la egal cu un laptop performant, va "musca" din piata din ce in ce mai mare ocupata de netbook-uri, dispozitive care, desi sunt, al randul lor, de dimensiuni reduse, ruleaza programele, filmele sau jocurile mult mai greu si nu indeplinesc si functie de e-reader.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#lansare iPad, #Apple iPad, #tableta iPad , #stiri Apple