Apple in era post-Steve Jobs: Incepe declinul?

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 17:55
3485 citiri
Apple in era post-Steve Jobs: Incepe declinul?
Foto: Arhiva

Valoarea actiunilor Apple s-a prabusit cu 15%, sub 600 de dolari, dupa ce la mijlocul lunii septembrie a depasit 700 de dolari.

Declinul a inceput la scurt timp dupa lansarea aplicatiei Maps, serviciul de harti, odata cu iPhone 5 pe 21 septembrie, in urma carora valoarea de piata a companiei a scazut cu aproape 30 de miliarde de dolari, potrivit lui Jean-Louis Gassee, fost direct executiv la Apple, scrie Market Watch.

Actiunile si-au continuat declinul in octombrie, cea mai recenta scadere fiind inregistrata miercuri, dupa ce tranzactionarea pe bursa a fost intrerupta timp de doua zile ca urmare a uraganului Sandy.

Astfel, valoarea actiunilor a scazut cu 1,5% ca reactie la excluderea sefului diviziei de software pentru telefoane mobile, Scott Forstall, protejat al fondatorului Apple, Steve Jobs, in cadrul celei mai mari restructurari a managementului companiei din ultimii ani.

"Golul lasat de moartea lui Steve Jobs nu a fost umplut si au inceput sa apara neintelegeri", a spus Stephen Diamond, profesor asociat de drept la Universitatea Santa Clara, care considera ca vor urma si alte schimbari, deoarece Tim Cook, noul director al Apple, "nu are capacitatea de a asigura o conducere credibila unei companii care necesita un lider creativ si dinamic".

Totusi, parerile sunt impartite, publicatia The Wall Street Journal notand ca, sub conducerea lui Cook, exista mai multa liniste "decat pe vremea lui Jobs, cand angajatii traiau cu o teama constanta ca vor cadea victime tiradelor sau capriciilor sale".

Pe de alta parte, plecarea lui Forstall si ultimele rezultate ale companiei nelinistesc investitorii, care au abordat deja o atitudine prudenta.

Mai mult, Apple a anuntat recent revizuirea in scadere a marjelor de profit anticipate pentru vanzarile din ultimele luni ale anului, cand vanzarile cresc foarte mult de obicei, ca urmare a lansarii unor noi produse.

Cea mai mare temere vizeaza insa potentiala pierdere a unei conduceri inovatoare, unii observatori considerand ca Microsoft ar putea depasi Apple cu noul Windows 8 pe piata calculatoarelor personale, in conditiile in care Apple nu a lansat inca un Mac cu touchscreen.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Apple declin noua conducere, #Apple schimbari, #Apple Steve Jobs , #Tim Cook
Comentarii