Apple versus FBI: Gigantii IT care il sustin pe Tim Cook in "razboiul" cu autoritatile americane

Vineri, 19 Februarie 2016, ora 17:55
4752 citiri
Apple versus FBI: Gigantii IT care il sustin pe Tim Cook in "razboiul" cu autoritatile americane
Foto: Twitter/Tim Cook

FBI a cerut companiei Apple sa intre in smartphone-ul unuia dintre teroristii care au impuscat 14 persoane in San Bernardino, insa seful gigantului IT, Tim Cook, a refuzat sa faca acest lucru. De asemenea, alte corporatii din industria tehnologica i-au tinut partea producatorului de iPhone.

Apple a refuzat sa dea curs solicitarii FBI, pe motiv ca ar crea un precedent periculos si ar afecta toti utilizatorii sai, avand in vedere ca gradul de securizare a dispozitivelor ar scadea, aminteste Business Insider.

Atac armat cu 14 morti in California: Cine sunt victimele masacrului

Directorul NSA avertizeaza: Fara criptare, atentatele de la Paris "nu ar fi avut loc"

Publicatia citata arata ca, in prezent, exista doua curente de opinii: unii considera ca Apple ar trebui sa ajute autoritatile in astfel de cazuri, iar altii sustin ca e crucial ca producatorii IT sa fie fortati sa acceseze datele utilizatorilor.

Pana acum, cateva companii au transmis pozitia lor fata de aceasta situatie.

Apple

Tim Cook a publicat o scrisoare descrisa, in care a motivat de ce Apple nu doreste sa dea curs solicitarii FBI. "Guvernul ne cere sa patrundem cu forta in dispozitive si sa punem in pericol avansul inregistrat in legatura cu protejarea clientilor nostri de atacurile sofisticate ale hackerilor", a explicat directorul executiv al companiei americane.

El a semnalat ironia situatiei: "Inginerii care au construit sistemul de criptare al iPhone ar fi nevoiti sa slabeasca nivelul de protejare al utilizatorilor nostri".

Tim Cook a concluzionat ca intentiile FBI sunt bune, insa considera ca ar fi gresit ca Apple sa creeze o "poarta" de acces in sistemele lor, pentru ca ar putea fi exploatata si de atacatorii cibernetici.

Box

Aaron Levie, directorul companiei Box, care ofera solutii de stocare in cloud, i-a luat apararea sefului Apple.

El considera ca daca va da curs solicitarii FBI, atunci compania lui Tim Cook se va indeparta de fundamentele pe care a fost construita.

Electronic Frontier Foundation (EFF)

Grupul EFF, care apara libertatile civile, a transmis ca Guvernul nu cere doar un ajutor celor de la Apple. "In esenta, i se cere ca sa creeze o 'cheie' pentru a accesa datele dintr-un telefon. Insa nu va fi o chestiune singulara. Odata ce aceasta cheie va fi realizata, cu siguranta Guvernul va face din ce in ce mai multe cereri similare", a transmis EFF.

Facebook

Si Facebook este de partea celor de la Apple. "Condamnam actele de terorism si suntem solidari cu victimele ororilor. Insa vom continua sa luptam cu agresivitate impotriva cererilor ca gigantii IT sa-si slabeasca metodele de securitate, pentru ca se va crea un precedent periculos", se arata intr-o notificare a companiei.

Mozilla

Mozilla, care detine broswer-ul Firefox, si-a exprimat public sustinerea pentru decizia Apple.

Directorul executiv al companiei, Mark Surman, a avertizat si el asupra faptului ca se va crea un precedent periculos.

Reform Government Surveillance

Reform Government Surveillance, care reprezeinta interesele unor companii precum AOL, Apple, Dropbox, Evernote, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter si Yahoo, a trimis un comunicat pe aceasta tema.

"Credem ca e foarte important sa combatem terorismul si sa ajutam autoritatile in aceasta lupta, insa nu ar trebui ca acestea sa ceara companiilor IT sa creeze o 'poarta' ce va pune in pericol dispozitivele", se arata in comunicat.

Twitter

"Suntem alaturi de Tim Cook si Apple", a scris si seful Twitter, Jack Dorsey.

WhatsApp

Jan Koum, fondatorul aplicatiei de mesagerie WhatsApp, care a fost achizitionata de Facebook, a transmis ca "libertatea noastra, a tuturor, e in joc".

Citește și:
Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis aflată în cărți pentru a prelua ministerul Educației: "Profesionist cu o carieră impecabilă, neimplicată în politică"
Cine este Ligia Deca, consiliera lui Iohannis aflată în cărți pentru a prelua ministerul Educației: "Profesionist cu o carieră impecabilă, neimplicată în politică"
Principalul favorit în a prelua ministerul Educației după demisia lui Sorin Cîmpeanu este consilierul prezidențial Ligia Deca, una dintre persoanele care a lucrat la proiectul șefului...
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...