Este sezonul căpușelor! Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de o căpușă

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 19:00
3422 citiri
Este sezonul căpușelor! Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de o căpușă
capusa FOTO: pixabay.com

Când, în sfârșit, temperatura este plăcuta și iarba verde îți face cu ochiul, tu trebuie să te păzești de inamicul care te așteaptă în vârful ierbii. În intervalul mai–septembrie sunt înregistrate cele mai multe cazuri de mușcături de căpușă. Există mai multe șanse să fii mușcat de căpușa în zonele cu iarbă, tufișuri și pădure, căci căpușele preferă solul umbrit și umed.

Cum recunoști acest inamic? Căpușele au corpul oval, plat, de dimensiunea unei semințe de susan, însă, după ce se hrănesc cu sânge, pot ajunge de dimensiunea unei boabe de cafea. Potrivit estimărilor, 17% dintre căpușe sunt infectate cu bacteria Borrelia care provoacă boala Lyme - cunoscută și sub numele de “boala cu 1.000 de fețe” din cauza varietății simptomelor pe care le dezvoltă. Doar căpușele care sunt atașate de pielea ta și se hrănesc cu sânge timp de 36-48 ore pot transmite bacteria Borrelia, care intra prin piele și ajunge în sânge.

Poate nu știai, însă 36% dintre căpușe preferă grupa de sânge A și 15% grupa B, iar în România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Alba, Botoșani și Brașov.

Primul semn al infecției este eritemul migrator – acesta apare în 60-80% dintre cazuri și de aceea absența lui nu înseamnă întotdeauna absența infecției. Eritemul migrator se poate instala oricând între 3 și 30 zile de la momentul mușcăturii, prezentându-se că o erupție cutanată roșiatică și nedureroasă, cel mult însoțită de prurit sau de senzația de arsură. Pe măsură ce timpul trece, edemul se extinde circular, devenind un halou roșu cu o decolorare centrală – de aici și aspectul de ”semn de tras la țintă” sau de ”ochi de bou”. De multe ori simptomele pot fi înșelătoare, semnele infecției fiind asemănătoare cu cele ale gripei: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii.

Cel de-al doilea stadiu al bolii este denumit infecția diseminată și apare numai dacă pacientul nu primește tratamentul corespunzător, însemnând că bacteria s-a răspândit în organism prin intermediul sistemului sangvin și limfatic.

Simptomele acestei etape sunt variate și nu neapărat specifice pentru boala Lyme, motiv care poate întârzia punerea diagnosticului. Afectarea sistemului nervos poate include simptome precum meningita, paralizia nervului facial și a altor nervi cranieni, encefalomielita sau sensibilitatea la lumina. La nivel cutanat apar multe leziuni asemănătoare cu eritemul migrator. La nivel cardiac apar tulburări de ritm, palpitații sau miocardite. Iar la nivel articular se pot întâlni tumefieri ale articulațiilor.

Ultimul stadiu al bolii, faza cronică, apare după mai mulți ani de la infectare, având consecințe severe: dermatită cronică atrofianta, reumatism cronic (artrită), Lyme sau tulburări cronice ale sistemului nervos.

Dacă vrei să te ferești de acest pericol, fară să îți refuzi plăcerea de a ieși în mijlocul naturii, inspectează-ți atent pielea și folosește spray anti-căpușe. Iar dacă pe corp se prezintă o mușcătură pe care o suspectezi a fi de la o căpușa, primul pas pe care îl poți face este să te testezi.

Poți face un prim test acasă, înainte de a merge la medic, dacă suspectezi că ai fost mușcat de căpușa. Testul RAPID pentru Boala Lyme cauzată de mușcătura de căpușă este foarte ușor de utilizat. În plus, acesta are o precizie de 90%. Astfel că e nevoie de o picătură de sânge recoltată cu pipeta și picurarea acesteia în caseta de testare – după ce sângele este absorbit, adaugă 5 picături din flaconul cu soluția diluant. În 10 minute este posibilă detectarea anticorpilor specifici (IgM) în cazul infectării cu Borrelia, la 2-6 săptămâni după mușcătură de căpușa. Iar în cazul confirmării infectării, consultă de urgență medicul pentru prescrierea unui tratament cu antibiotice.

Economia României, imediat după amânarea alegerilor. „Va fi important să arătăm că suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării unui război hibrid”
Economia României, imediat după amânarea alegerilor. „Va fi important să arătăm că suntem la fel de capabili ca orice altă țară să răspundem amenințării unui război hibrid”
După decizia Curții Constituționale de vineri, 6 decembrie, privind anularea completă a alegerilor prezidențiale din 2024, Bursa de Valori București a înregistrat o creștere pronunțată,...
Rusia, cu ochii pe România. Decizia CCR nu a picat bine la Moscova. Lavrov: "CCR a executat un ordin ca în armată"
Rusia, cu ochii pe România. Decizia CCR nu a picat bine la Moscova. Lavrov: "CCR a executat un ordin ca în armată"
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a vorbit și el despre intervenția CCR și anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Lavrov a spus că a urmărit ce s-a...
#apusa, #muscatura capusa, #boli transmise capuse, #simptome , #stiri sanatate
  1. Ingredientul secret pentru un sos "bolognese" perfect a fost dezvăluit în rețeta oficială a Academiei Culinare Italiene: „frăgezește carnea tocată, care se topește în gură”
  2. Șapte ani de apeluri pentru salvarea unei bijuterii istorice din Băile Herculane. Statul stă cu mâinile în sân și așteaptă prăbușirea patrimoniului
  3. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 7 decembrie. Zodia care primește o invitație tentantă
  4. Bancul zilei: Ce cadou nu trebuie să îi faci unui polițist
  5. Alimentele fermentate sunt excelente pentru sănătatea intestinului. Un cercetător de top oferă 3 sfaturi pentru a le introduce în dietă
  6. Așa arată casa de un milion de euro a lui Ștefan Bănică Jr. cu Lavinia Pîrva. Este impresionantă în interior VIDEO
  7. Lista lucrurilor care erau odată normale: demonstrează cât de mult s-au schimbat timpurile. "Îmi amintesc când nu trebuia să descarc o aplicație pentru a face asta"
  8. Cum să ai o legătură mai bună cu mama atunci când v-ați îndepărtat
  9. Hidrofoare și pompe ieftine: soluții eficiente pentru nevoile tale
  10. Stomatologia secolului 21: Soluții avansate pentru sănătatea orală