Dealul iubirii din Apuseni, locul unde moții fac sex de sute de ani. Cum a ajuns celebru până în America

Autor: N.G.
Duminica, 23 Ianuarie 2022, ora 23:27
12259 citiri
Dealul iubirii din Apuseni, locul unde moții fac sex de sute de ani. Cum a ajuns celebru până în America
Sculpturi cu tentă erotică amplasate pe Dâmbul lui Gâf. Foto: clubapuseni.ro

Un loc din comuna Horea, Munții Apuseni, a devenit celebru din motive erotice. Pe ”Dâmbul lui Gâf” ar fi fost concepuți mulți dintre locuitorii comunei, fiind în trecut locul unde îți dădeau întâlnire îndrăgostiții. Aici, nicio femeie nu a scăpat neatinsă, spun bătrânii satului.

Cuvântul ”dâmb” este achivalent unui deal mai mic, a unei coline. Dâmbul lui Gâf se află la aproximativ 2 kilometri de centrul comunei, în apropierea drumului comunal care ”urcă” spre culmile Apusenilor. Este vorba despre ”Drumul lui Iovan”, care asigură acccesul până pe masivul Petreasa, în zona unde a avut loc accidentul aviatic din 20 ianuarie 2014.

Drumul pînă în vârful lui Gâf şerpuieşte printre văi şi brazi, iar urcuşul îl solicită pe călătorul care se încumetă să meargă pe dealul îndrăgostiţilor. Pe vremuri, era locul unde oamenii din cele trei sate învecinate (Buteşti, Giurgiuţ, Zânzeşti), dar chiar şi din altele mai îndepărtate, venind dinspre centrul comunei, unde coborau cu diverse treburi sau ocazii, se odihneau după urcuşul abrupt şi greoi (de aici terminologia de „Gâf” – de oboseală, de la ”a gâfâi”).

Amenajări realizate de meșteri populari din Horea

Cu mulţi ani în urmă, cei mai mari rapsozi populari ai vremii, dădeau pe dâmb adevărate recitaluri la taragot şi la vioară, oamenii locului adunându-se şi prinzându-se în jocuri şi hore până târziu în noapte. Nu în ultimul rând, legenda spune că „Dâmbul lui Gâf” era un adevărat rai al îndrăgostiţilor. Mulţi bărbaţi şi multe femei din zonă, tineri şi tinere, după oboseala provocată de urcuş, beneficiind şi de umbra şi desişul pădurii, făceau un popas aici, se odihneau puţin, după care se iubeau cu foc.

După punerea în valoare şi lansarea în circuitul turistic, acest loc al îndrăgostiţilor din Munţii Apuseni a ajuns deja celebru aproape în toată lumea. Au venit numeroşi turişti şi jurnalişti din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Elveţia, Italia şi altele pentru a vedea locul şi a-i afla legenda. Au apărut şi mai multe articole în reviste străine de divertisment şi chiar în „New York Times”.

Linia fierbinte și Joampa fericirii

Pe dealul iubirii a fost amenajată chiar o ”linie fierbinte” - adică un telefon public fixat pe un brad. În timpul verii, aici se oficiază şi căsătorii. Cei care vor să viziteze zona au de parcurs un traseu foarte interesant. Se numeşte „Itinerariul fericirii” de pe „Dâmbul îndrăgostiţilor”. Astfel, se intră aici pe poarta „Mândruţul şi Mândruţa”, se urcă apoi pe „Scările speranţei”, se trece pe la „Cuptorul fermecat”, unde se pregătesc „plăcinte ale inimii” calde şi foarte gustoase, care se servesc la masa „Tinereţe fără bătrâneţe”.

Sculpturi cu tentă erotică, în poaiana din comuna Horea

Plimbarea continuă pe la „Fântâna inimii” unde setea poate fi astâmpărată, pe la ţârăul „Lacrima iubirii”, unde se poate face un duş în aer liber şi se continuă pe la „Moara norocului” unde orice dorinţă poate fi îndeplinită. Destul de mulţi au coborât şi s-au minunat şi de locul numit „Joampa fericirii”, o mică poieniţă într-un desiş de brazi, unde legenda spune că se iubeau perechile de moţi şi moaţe de-a lungul timpului.

În 2017, pe Dâmbul lui Gâf avut loc un concurs de sculptură cu tema “eros” având subiect central tema iubirii. Sculpturile realizate au fost donate comunei și au fost amplasate în mica poieniță din Horea.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cine este iubita actriță a celui mai râvnit burlac de la Antena 1 FOTO
Cine este iubita actriță a celui mai râvnit burlac de la Antena 1 FOTO
Valentin Butnaru prezintă de ani buni Observatorul de prânz, de la Antena 1, și este socotit cel mai râvnit burlac de la postul tv. În vârstă de 38 de ani, el este din București și...
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să...
#Apuseni, #deal, #Horea, #sex, #iubire, #indragostiti , #stiri sex