Ce boli poate face bebelusul tau daca nu esti atenta la apa pe care i-o oferi!

Vineri, 30 Martie 2012, ora 12:03
7650 citiri
Ce boli poate face bebelusul tau daca nu esti atenta la apa pe care i-o oferi!

Nu doar ingredientele din care prepari hrana bebelusului tau trebuie sa fie de calitate, ci si apa pe care i-o oferi. In alegerea apei pentru copilasul tau nu conteaza doar compozitia de minerale, ci si puritatea acesteia.

Apa pe care o folosesti in prepararea laptelui praf nu contine doar sodiu, calciu, magneziu sau alte saruri - care pot accentua sau echilibra formula nutritionala a laptelui praf, ci si nitrati.

Existenta nitratilor in componenta apei imbuteliate, precum si doza in care acestia sunt prezenti in apa nu sunt specificate pe etichetele tuturor produselor comercializate.

Nitratii sunt prezenti in mod natural in apa, dar nivelele nitratilor din apa sunt adesea crescute artificial ca urmare a activitatilor umane, incepand de la utilizarea extensiva a fertilizatorilor pe baza de azot in agricultura si a cresterii deseurilor azotoase din fermele de animale si pasari, pana la tratamentul apelor reziduale urbane.

Ajunsi in organismul uman, nitratii sunt transformati rapid in nitriti (NO2-), mult mai toxici, care reactioneaza cu hemoglobina pentru a produce methemoglobina, o molecula care este incapabila de a transporta oxigenul.

Riscurile de imbolnavire sunt cu atat mai mari la bebelusi, a caror flora microbacteriana nu este suficient dezvoltata la varste fragede pentru a lupta cu nitritii.

Nitritii din organism pot determina probleme grave de sanatate, de la probleme gastrice, diaree infectioasa, urticarii sau iritatii, pana la methemoglobinemie.

"Nitratii patrund in organism, se transforma in nitriti si blocheaza hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar in felul acesta se produce o insuficienta de oxigenare a tuturor tesuturilor din organism - in special la nivelul tesutului nervos central, punand in pericol uneori chiar viata copiilor, sau ajungand acestia in servicii de terapie intensiva si necesitand manevre de resuscitare - evident, pentru neutralizarea nitritilor din sange", spune Prof. Dr. Marin Burlea, presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Methemoglobinemia este cea mai periculoasa afectiune pe care o poate cauza contaminarea cu nitrati la sugari. Aceasta afectiune este cunoscuta si drept "sindromul albastru al nou-nascutului" sau "blue baby syndrome".

La inceput, methemoglobinemia se manifesta prin probleme respiratorii, oboseala, ameteala, precum si pierderea cunostintei, cu toate cauzate de circulatia inadecvata a oxigenului prin sange.

In formele mai grave ale bolii pot aparea disritmii, atacuri de apoplexie, stari comatoase si chiar moartea bebelusului.

Iata de ce este foarte important ca hrana sugarilor sa fie preparata cu o apa cu un continut cat mai scazut de nitrati.

Medicii pediatri din intreaga lume recomanda folosirea pentru prepararea hranei sugarilor a unor ape cu un continut de maximum 10 mg nitrati per litru.

Din pacate, in Romania nu s-a preocupat nimeni de protejarea bebelusilor, motiv pentru care nivelul maxim admis de nitrati in apele minerale imbuteliate este de 50mg/l. Nivelul mult prea ridicat de nitrati admis pentru apele imbuteliate din Romania constituie un risc major pentru sugari, dar si pentru copiii cu varste de pana la cativa ani.

Spre deosebire de Romania, in Hexagon, prin normativele Agentiei Franceze pentru Siguranta Sanitara a Alimentelor (AFSSA) se permit trecerea pe eticheta a unor specificatii de genul "apa ce poate fi utilizata in alimentatia sugarilor" doar pentru minerale naturale si pentru apele de izvor doar daca respecta un continut de nitrati (NO3) inferior sau egal cu 10 mg/l .

Fierberea apei amplifica concentratia de nitrati

Fierberea apei este o solutie pentru eliminarea anumitor impuritati, dar nu si in cazul nitratilor. Prin fierbere, concentratiile de nitrati din apa sunt amplificate, avand un efect contrar celui scontat.

Nitratii si nitritii nu reprezinta un mare pericol numai pentru sugari, ci si pentru copiii de pana la 10 ani. Riscul este unul mare, putand aparea nu numai fenomene de intoxicare cronica, ci si alte fenomene mult mai rapide, precum urticarii declansate de nitrati si nitriti. Mai grav, acestia perturba activitatea tiroidei, care este directorul care dirijeaza toate metabolismele (metabolismul proteinelor, al glucidelor sau al lipidelor), dupa cum sustine prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Acesta recomanda folosirea unei ape cu o mineralizare totala relativ mica atunci cand se prepara cu ajutorul ei hrana bebelusilor.

Categoria apelor minerale recomandate pentru prepararea hranei bebelusilor este cea a apelor minerale Oligominerale (cu putine saruri). Conform normativului Uniunii Europene, o apa este oligominerala atunci cand mineralizarea ei totala nu depaseste pragul de 500mg/L.

Concluzia: Inainte de a folosi o apa pentru prepararea hranei bebelusilor, este extrem de important sa fim bine informati despre continutul ei in Nitrati, precum si despre mineralizarea ei totala.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#nitrati apa imbuteliata Romania, #bebelusi afectati nitrati, #lege eticheta apa imbuteliata, #apa nitrati boli , #stiri AQUA Carpatica