Politico: Planul secret al Arabiei Saudite de a cumpăra Cupa Mondială

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 23:31
2432 citiri
Politico: Planul secret al Arabiei Saudite de a cumpăra Cupa Mondială
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman/ FOTO: aawsat.com

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS) a promis în mod privat că va plăti pentru construcția de noi stadioane în Grecia și Egipt dacă aceste țări vor accepta să facă echipă cu monarhia din Golf pentru o candidatură comună pentru organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030, dezvăluie POLITICO.

În schimb, saudiții ar organiza trei sferturi din toate meciurile, conform acordului propus. Oferta spectaculoasă – care se ridică probabil la miliarde de euro în costuri de construcție – a fost discutată într-o conversație privată între Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, în vara anului 2022, potrivit unui înalt oficial familiarizat cu această problemă.

Un al doilea oficial de rang înalt care are cunoștință de discuțiile private despre candidatură a declarat pentru Politico că Arabia Saudită este pregătită să „acopere în totalitate costurile” de găzduire pentru Grecia și Egipt, dar 75% din uriașul turneu de 48 de echipe în sine ar urma să se desfășoare în statul din Golf.

Nu este clar dacă oferta a fost acceptată. Dar cele trei țări lucrează acum la o propunere comună pentru a găzdui turneul din 2030, o mișcare care a declanșat o reacție împotriva Greciei.

Mega ofertă

Oferta mega-atrăgătoare a Riadului făcută Greciei va alimenta criticile potrivit cărora Arabia Saudită încearcă efectiv să își folosească petrodolarii pentru a cumpăra Cupa Mondială prin crearea unei coaliții trans-continentale pentru a profita în mod inteligent de sistemul de vot.

În încercarea de a-i convinge pe membrii din conducerea FIFA de virtuțile candidaturii conduse de Arabia Saudită, turneul propus ar urma să aibă loc meciuri pe trei continente, asigurând un echilibru geografic. O candidatură la Cupa Mondială rezervată doar Orientului Mijlociu ar fi puțin probabil să aibă succes la doar opt ani după ce Qatar a găzduit turneul din 2022.

Principalii rivali ai saudiților sunt o candidatură comună a Spaniei, Portugaliei și Ucrainei din Europa și o candidatură sud-americană a Argentinei, Uruguayului, Paraguayului și Chile.

Decizia cu privire la cine va găzdui Cupa Mondială din 2030 se va lua printr-un vot public al întregului Congres al FIFA, format din peste 200 de asociații membre din întreaga lume. Dacă țările africane, atrase de prezența Egiptului și de investițiile saudite în jurul Africii, se vor ralia în spatele candidaturii, iar națiunile asiatice vor face același lucru, în timp ce Grecia va sifona câteva voturi europene, propunerea condusă de Arabia Saudită va avea mari șanse de a câștiga.

Contactate de Politico, guvernele grec și saudit au refuzat să comenteze, iar guvernul egiptean nu a răspuns la solicitările publicației. FIFA a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Dorința Arabiei Saudite de a organiza Cupa Mondială depășește motivele de prestigiu sportiv, potrivit unui expert regional.

Agendă geostrategică

„Arabia Saudită încearcă în mod strategic să se poziționeze ca un hub afro-eurasiatic, centrul unei noi ordini mondiale”, a declarat Simon Chadwick, profesor de sport și economie geopolitică la Skema Business School din Paris, despre candidatura condusă de Arabia Saudite la venirea la putere în 2019, guvernul conservator Noua Democrație din Grecia a căutat să aprofundeze legăturile cu saudiții și alte țări din Golf, ca răspuns la politica expansionistă a rivalului de moarte, Turcia, în regiune.

Mitsotakis a vizitat Riadul de mai multe ori, Grecia a livrat echipamente militare și soldați Arabiei Saudite și, în iulie anul trecut, Atena a devenit prima capitală a UE vizitată de bin Salman de la scandalul legat de asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post.

Bin Salman, care a revenit în grațiile Occidentului datorită unei crize energetice declanșate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a semnat o serie de acorduri bilaterale la Atena vara trecută, angajându-se totodată să facă din Grecia un centru energetic pentru distribuția „hidrogenului verde”. ”

Arabia Saudită s-a bucurat în mod tradițional de legături diplomatice strânse cu Egiptul. Bin Salman sa întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi la Cairo în iunie anul trecut, unde a semnat acorduri de investiții în valoare de miliarde de euro și a discutat despre „cooperarea bilaterală, regională”.

Decizia privind găzduirea Cupei Mondiale 2030 va fi luată în 2024, procesul de licitație urmând să se deschidă oficial mai târziu în acest an.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#arabia saudita cupa mondiala fotbal organizare , #Arabia Saudita