Decapitări și crucificări în piața publică. Numărul execuțiilor în stil medieval au crescut în Arabia Saudită sub prințulul moștenitor Mohammed bin Salman

Duminica, 03 Martie 2024, ora 23:34
5337 citiri
Decapitări și crucificări în piața publică. Numărul execuțiilor în stil medieval au crescut în Arabia Saudită sub prințulul moștenitor Mohammed bin Salman
Mulți saudiți ar dori eliminarea pedepsei cu moartea FOTO / X

Execuțiile brutale sunt în creștere în Arabia Saudită sub domnia prințului moștenitor Mohammed bin Salman, activiștii pentru drepturile omului numind numărul decapitărilor și al crucificărilor drept o "serie de crime necruțătoare", scrie Daily Mail.

Autoritățile saudite au ucis sute de persoane în cadrul pedepselor capitale de la începutul mandatului prințului moștenitor, în 2015, atingând o nouă bornă care, potrivit Amnesty International, dezvăluie „disprețul înfiorător al regatului față de dreptul la viață“.

În ciuda faptului că bin Salman a promis că va limita utilizarea pedepselor capitale, numărul acestora aproape s-a dublat de când a preluat tronul, potrivit ONG-ului Reprieve. Între 2010 și 2014 au avut loc în medie 70,8 execuții pe an, dar din 2015 până în 2022 au avut loc în medie 129,5 execuții pe an - o creștere de 82%.

Anul trecut, regatul a efectuat cel puțin 172 de execuții, în ciuda promisiunilor reînnoite din partea lui bin Salman de a limita domeniul de aplicare a pedepsei capitale.

Arabia Saudită a decapitat chiar și 81 de persoane într-o singură zi în martie 2022, ca parte a celor 193 de execuții, potrivit cărora Amnesty International, au fost efectuate în țară - în ciuda faptului că autoritățile au spus că au fost doar 147.

Majoritatea execuțiilor de stat din Arabia Saudită sunt încă efectuate prin decapitarea cu sabia - urmată uneori de crucificarea cadavrului în timp ce capetele sunt puse în par și afișate public - dar au existat și rapoarte despre prizonieri condamnați la moarte prin lapidare.

Decapitările sunt efectuate doar de Arabia Saudită și de talibani și pot fi folosite pentru o varietate de infracțiuni, inclusiv crimă, apostazie (abandonarea islamului), homosexualitate, vrăjitorie sau sorgintire și "război împotriva lui Allah".

În mod tradițional, pedeapsa este executată într-o piață publică, vinerea, după rugăciune, pentru a atrage publicul și a servi drept mijloc de descurajare.

Călăul statului saudit, Muhammad Saad al-Beshi, a detaliat anterior exact cum au loc aceste ucideri brutale, de cele mai multe ori cu una dintre săbiile sale, uneori cu o armă.

În mod terifiant, cei care riscă să fie decapitați nu sunt deloc anesteziați - dar al-Beshi a afirmat că, dacă își face bine treaba, cei din fața sa nu vor suferi mult timp.

„Dacă îmi permit să simt milă sau compasiune pentru persoana pe care o execut, aceasta nu va muri la prima lovitură. El va suferi. Dacă inima este plină de compasiune, mâna cedează. Se poate ajunge la două, trei, patru sau cinci lovituri. Dumnezeu știe câte. S-ar putea chiar să nu moară“, a declarat călăul într-un interviu acordat unui canal de televiziune libanez.

Bărbatul în vârstă de 62 de ani a spus că a fost nevoit chiar să decapiteze câțiva dintre prietenii săi, dar a declarat cu răceală că aceștia "și-au căutat-o singuri".

El a spus că atunci când prizonierii ajung în piața de execuție - cea din centrul capitalei Riyad este cunoscută local ca „Piața Chop Chop“ - „li se scurge puterea“ înainte de a-i decapita.

Al-Beshi a spus că efectuează, de asemenea, amputări de membre, o pedeapsă care, potrivit lui, este descrisă în Coran pentru hoți.

El taie o mână sau o mână și un picior, pentru care persoana condamnată primește doar anestezie locală.

„Folosesc un cuțit special ascuțit, nu o sabie. Când tai o mână, o tai de la articulație. Dacă este vorba de un picior, autoritățile specifică unde trebuie tăiat, așa că eu mă conformez“, a explicat călăul, citat de Daily Mail.

Tată a șapte copii, călăul își implică în mod șocant familia în munca sa, lăsându-și copiii să-i curețe sabia însângerată după decapitări.

El a spus că este mândru că fiul său îi calcă pe urme după ce s-a antrenat pentru a fi călău, după ce a preluat deja moștenirea familiei de la propriul său tată.

Al-Beshi a povestit pentru Arab News despre prima sa execuție în 1998, pentru care a folosit sabia tatălui său: „Infractorul a fost legat și legat la ochi. Cu o singură lovitură de sabie i-am tăiat capul. S-a rostogolit la metri distanță. Sunt mulți oameni care leșin când sunt martori la o execuție. Nu știu de ce vin să privească dacă nu au stomac pentru asta“.

Autoritățile saudite consideră că execuțiile sunt necesare pentru „menținerea ordinii publice” și sunt compatibile cu interpretarea legii sharia, codul juridic islamic bazat pe învățăturile Coranului.

În 2022, când Arabia Saudită a efectuat cea mai mare execuție în masă din istoria sa, când a ucis 81 de bărbați într-o singură zi pentru infracțiuni teroriste, televiziunea de stat a țării a declarat că criminalii printre care se numărau membri ai Al Qaeda „au urmat pașii lui Satana”.

Agenția de presă de stat saudită a anunțat execuțiile, spunând că acestea includ persoane „condamnate pentru diverse infracțiuni, inclusiv uciderea de bărbați, femei și copii nevinovați”.

Human Rights Watch a criticat autoritățile saudite pentru „o demonstrație brutală de guvernare autocratică”, menționând că multe familii au aflat despre moartea celor dragi din mass-media.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Arabia Saudita, #executii condamnari la moarte, #decapitari, #crucificari, #calau , #Arabia Saudita