Harta violentei domestice din Romania: Aradul se numara printre judetele cu cele mai putine cazuri raportate!

   

Un studiu efectuat la nivel national care urmareste numarul ordinelor de protectie date de judecatori la cererea victimelor violentei domestice arata ca Aradul se numara printre judetele cu cele mai putine cazuri de acest gen.

Studiul a fost realizat in cadrul proiectului "Campanie de advocacy pentru implementarea urgenta a modificarilor din Legea 217 din 2003 Republicata, in special a ordinului de protectie", implementat de Asociatia Transcena, in parteneriat cu Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul Filia, Asociatia Front, Asociatia Anais, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen - A.L.EG., Fundatia Sensiblu, Asociatia Femeilor Impotriva Violentei - Artemis Cluj si finantat de Open Society Foundation.

In urma cercetarii s-a constatat ca in perioada mai 2012 - ianuarie 2013 instantele din toata tara au emis 406 ordine de protectie pentru femeile victime ale violentei in familie. In total la nivelul tarii s-au inregistrat 1.009 cereri de ordine de protectie, dintre care 953 au fost depuse de femei si 59 de barbati. Din totalul numarului de dosare, doar 23%, respectiv 236 de dosare au fost judecate in Camera de consiliu, asa cum prevede legea.

Cifrele oficiale ale primului studiu la nivel national privind implementarea ordinului de protectie pentru victimele violentei in familie sunt facute publice la un an de la adoptarea Legii 25 din 2012 (Legea 217 din 2003 revizuita) privind prevenirea si combaterea violentei in familie.

"In prezent, exista putine situatii statistice referitoare la fenomenul violentei in familie. Primul pas pentru a face sa functioneze eficient prevederile legii atat de mult asteptate este sa avem o imagine de ansamblu asupra modului in care acestea se pun in practica. Acest proiect reprezinta acest prim pas!", a declarat Mihaela Sasarman, presedinta Asociatiei Transcena si initiatoarea proiectului.

Conform statisticilor, Aradul se numara printre judetele cu cele mai putine ordine de protectie emise pentru violenta domestica, respectiv sapte la numar. Insa aceasta cifra nu reflecta neaparat realitatea, multe dintre victime refuzand sa raporteze cazurile de violenta domestica.

Sursa foto: www.transcena.ro ...
Marti, 12 Martie 2013, ora 10:06
Sursa: News Arad

News Arad
Cele mai citite stiri
O parte din productie s-a relocat in Tunisia si Ucraina, iar virusul a venit cu ...microbuzul de la Pancota la Santana
Industria automotive este foarte bine reprezentata in judetul Arad. Asadar este un fin indicator, ...
Drepturile TV si Primaria incurca teribil UTA
ARAD. UTA este UTA, iar acest nume obliga! Chiar de aceea, nu se vorbeste, cel putin acum, decat ...
Klaus Iohannis a promulgat legea care introduce sistemul de carte de identitate electronica si semnatura electronica
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care modifica si completeaza mai multe acte ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor