REMEMBER/ In urma cu 25 de ani, Aradul a iesit in strada impotriva lui Ceausescu. CUM A FOST - VEZI VIDEO!

   

Exact in urma cu 25 de ani, Aradul a fost primul oras din Romania care a rezonat cu evenimentele de la Timisoara. Inca de la primele ore ale diminetii, aradenii au iesit in strada pentru a manifesta impotriva regimului Ceausescu. Au pornit de la Orologerie si nu s-au oprit pana in centrul orasului.
Au urmat apoi manifestari similare si in alte orase, culminand cu Bucurestiul.

Revolutia izbucnise in intreaga tara si nu mai putea fi inabusita.

Sursa video: Judita Bodo (youtube)

Eroii nostri

Aradenii rememoreaza, azi, acele evenimente. Oskar Osy Mager a trecut in revista, pe Facebook, eroii care au cazut la Arad pentru libertate:

"Gruber Geza, cofetar al ICSAP Arad, nascut in 1963 in orasul de pe Mures, a fost impuscat in cap si inima, pe data de 23 decembrie 1989, la ora 23:30, in timp ce se afla in sediul fostului Consiliu Judetean de Partid.

Hartmann Marin Alfred, muncitor al IMU Arad, nascut in ianuarie 1971 la Arad, a murit in noaptea de 24 decembrie 1989 in fata Primariei din Arad, fiind impuscat in cap.

Herbei Dinu Cristian, nascut la Savarsin, a fost soldat in termen la Unitatea Militara din Campina, fiind avansat post-mortem la gradul de Sublocotenent. Pe 23 decembrie 1989, acesta a fost impuscat pe aeroportul Otopeni din capitala.

Lile Cristian Octavian, soldat in termen la Unitatea Militara 01926 din Timis, nascut in 1969 la Arad, a fost impuscat in cap pe 24 decembrie 1989, pe cand se afla intr-un depozit de medicamente din Timisoara.

Lucaciu Octavian Ioan, maistru la IMU Arad, nascut in iunie 1952, a fost impuscat in inima pe 23 decembrie 1989, in jurul orei 1:30.

Lukacs Zoltan Stefan, muncitor la SERE, nascut in februarie 1958, a fost executat - impuscat in frunte - in fata Bancii Nationale pe data de 23 decembrie 1989, la ora 16.

Mada Flavius Mihaita, elev al Liceului Industrial numarul 7 Arad, in varsta de 18 ani, a fost impuscat in fata Bancii Nationale la miezul noptii, pe 23 decembrie.

Ranoiu Gelu Iustian, soldat nascut in Gurahont, alfat in termen la o unitate militara din capitala, a fost impuscat pe 24 decembrie 1989, in jurul orei 14, in zona MApN din Bucuresti. Glontul a fost tras de la fereastra unui bloc din apropiere.

Suciu Sorin Sandel, nascut la Lipova, a fost soldat in termen la Unitatea Militara din Turda. A fost impuscat in ziua de 22 decembrie, la ora 14, in orasul in care isi desfasura stagiul militar."

Textul lui Oskar Osy Mager este insotit de imaginile eroilor care s-au jertfit in decembrie 1989 la Arad.

Praful unui sfert de secol

Si Adrian Nitu, politician si fost parlamentar de Arad, s-a referit la evenimentele de atunci, cu regretul ca peste ele se asterne uitarea.

"Am fost astazi la ora 7:00 la intrarea de la Orologerie. Ma gandeam ca azi, la moment aniversar voi intalni fosti colegi pentru un *remember* peste timp.

Acum 25 de ani, in 21 decembrie 1989, la aceasta ora plecasem de la Orologerie spre centrul Aradului. Incepuse miscarea revolutionara aradeana.

Din pacate, Revolutia de la Arad, al doilea oras liber al Romaniei, nu mai are astazi aprecierea contemporanilor. Un sfert de secol a asternut mult praf, multa ignoranta, peste evenimentele majore din Aradul unui decembrie calduros, luminos si decisiv in drumul Romaniei spre democratie.

Tinerii aradeni de astazi nu cunosc si nu sunt interesati sa cunoasca istoria recenta a urbei. Nici macar de acum 25 de ani, cand tineri ca ei si-au pierdut viata, devenind eroii martiri ai Aradului.

De altfel si noi, cei ce am trait acele evenimente, suntem vinovati pentru aceasta.

Aradenii ar trebui sa fie mandri de istoria urbei. Secolul XX aseaza aici doua evenimente marcante ce depasesc sfera locala, inscriindu-se in marile momente ale Romaniei, la care Aradul are o contributie decisiva. Ma refer aici la Marea Unire din 1918 si la Revolutia Romana din decembrie 1989.

Astazi se implinesc 25 de ani de libertate si democratie la Arad. Si tot azi se inscauneaza presedintele Romaniei Klaus Werner Johannis, ca dovada ca Romania e inscrisa definitiv in randul tarilor democrate europene.

La multi ani Arad!

La multi ani Romania!"

"Desteapata-te romane"

Claudiu Cristea, fost politician, reprezentant al societatii civile din Arad, povesteste si el cum aradenii au inceput sa nu se mai teama de dictator, inca din seara zilei de 20 decembrie 1989.

"Acum exact 25 de ani, pe 20 decembrie seara, ne adunam toti prietenii la braseria hotelului Parc. Aveam 23 de ani. La masa, un singur subiect: * A inceput in Piata Maria, la Timisoara*, *Ticalosii, au tras in oameni*, *Oare Aradul iese? Cand?*, *Timisoara e oras liber*. Esin minte - tensiunea era mare. Se bea bere, se vorbea cu voce tare. Eram socati, revoltati. Eram tot mai determinati. Emotia era uriasa, simteam ca se scrie istorie in jurul nostru.

La un moment dat seful de sala ne-a amenintat. Ne va face rau daca nu incetam cu discutiile care deja dominau intreaga sala. Atunci s-a intamplat. Acela a fost momentul eliberarii. M-am ridicat in picioare si am dat tonul: *Desteapta-te romane...*. M-au urmat toti cei prezenti. Ne depasisem teama. Asa a inceput pentru unii dintre noi revolutia uitata a Aradului.

PS: Oare e o intamplare ca tocmai astazi m-am intalnit cu Marcel Stockl aEuro" unul din martorii acestui eveniment?", a postat Claudiu Cristea pe Facebook in data de 20 decembrie.

Respect '89

Senatorul Constantin Traian Igas a postat un steag pe care scrie "Respect '89" si cateva cuvinte: "Recunostinta celor care au platit cu viata ca noi, astazi, sa traim in libertate!".

Cuvinte cheie
1989al doilea orasaraderoinewsarOrologeriarevolutiaStiri Arad
Distribuie: ...
Duminica, 21 Decembrie 2014, ora 13:25
Sursa: News Arad

News Arad
Cele mai citite stiri
Nu e SF, se intampla la Arad: igluri din folie de cristal la restaurante si cafenele!
ARAD. Desi imaginile par desprinse de prin alte lumi, ele pot fi vazute, totusi, la Arad. Chiar ...
Aproximativ 300.000 de euro furati din casa unei batrane din Pancota
ARAD. Furtul a avut loc in dimineata de 22 noiembrie, in intervalul orar 06:00-08:00, potrivit ...
Orasul Ineu intra in carantina pentru 14 zile, incepand din aceasta seara, de la ora 22:00
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a aprobat, in sedinta de marti, hotararea prin care ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor