Ardei iute ce poate fi atins doar cu echipament de protecție, creat la Buzău: ”O muncă de peste 20 de ani”

Sambata, 18 Noiembrie 2023, ora 13:53
13597 citiri
Ardei iute ce poate fi atins doar cu echipament de protecție, creat la Buzău: ”O muncă de peste 20 de ani”
Ardei iute produs în Buzău FOTO Captură Video/ Antena 3

Cercetătorii români din Buzău au lucrat mai bine de 20 de ani pentru a crea un ardei iute ce poate fi atins doar cu echipament de protecție. După atâta timp în care au încrucișat soiuri românești și din străinătate, au reușit să îl stabilizeze, iar acum ardeiul produs în Buzău depășește soiul Carolina Reaper.

Odată tăiat elimină un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare sau strănut. Atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice.

"Vorbim de rapoarte științifice internaționale, deci analize de laborator. Ardeiul a fost obținut după o muncă de peste 20 de ani de cercetare. Au fost realizate încrucișări între linii valoroase de ardei iute, linii consacrate la nivel internațional", a declarat dr. ing. Costel Vânătorul, director Banca de Resurse Generice Buzău, potrivit Antena 3.

Iuțeala soiului obținută de cercetătorii buzoieni este de 2,4 milioane de unități Scoville, scară ce măsoară această caracteristică. Astfel, soiul buzoian depășește cu 200 de unități soiul Carolina Reaper, deținător al recordului.

"Iuțeala la ardeiul iute dată de această capsaicină este foarte greu de stabilizat din punct de vedere genetic și al distribuirii pe fruct. Conținutul de capsaicină este atât de agresiv încât se poate simți prin piele. De aceea este nevoie de echipament de protecție pentru că gazul degajat afectează ochiul și pielea", a precizat Bianca Mușat, cercetător științific Banca de Resurse Generice Buzău.

Soiul cel mai iute obținut la Buzău este în curs de omologare. Procesul ar putea fi terminat în doi ani.

Arbitrul român care a depășit un record în această seară
Arbitrul român care a depășit un record în această seară
Arbitrul Sebastian Colţescu, în vârstă de 46 de ani, a condus partida cu numărul 382 din carieră pe prima scenă a fotbalului românesc şi a stabilit astfel un nou record, luni seara, cu...
Organizatorii UNTOLD au dat lovitura la Dubai. Câți oameni au asistat la ediția din Emirate
Organizatorii UNTOLD au dat lovitura la Dubai. Câți oameni au asistat la ediția din Emirate
UNTOLD Dubai a stabilit un record de participanţi, mai mult de 185.000 de fani din întreaga lume au fost prezenţi în cele patru zile şi patru nopţi, între 15 şi 18 februarie, în premieră...
#ardei iute, #Buzau, #record , #stiri sociale