Danemarca interzice arderea Coranului. Criticii măsurii reclamă încălcarea dreptului de liberă exprimare

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 20:31
1568 citiri
Danemarca interzice arderea Coranului. Criticii măsurii reclamă încălcarea dreptului de liberă exprimare
Danemarca a fost criticată în repetate rânduri pentru că a permis proteste la care au fost arse copii ale Coranului FOTO Facebook

Parlamentul danez a adoptat joi o lege prin care interzice incendierea Coranului, în urma unor tensiuni puternice pe acest subiect în ţările scandinave, relatează AFP.

Textul de lege vizează şi alte înscrieri religioase, ca Biblia.

”Legea consideră de-acum un delict tratarea neadecvată a unor texte religioase importante, precum Coranul, Biblia şi altele, de exemplu prin arderea acestora”, anunţă pe site radioteleviziunea publică daneză.

În termeni practici, va fi interzisă arderea, ruperea sau pângărirea în alt mod public a textelor sfinte sau în videoclipurile destinate a fi difuzate pe scară largă.

În urma unei dezbateri de aproape patru ore, textul a fost adoptat în a treia lectură cu voturile a 94 dintre cei 179 de membri ai Parlamentului.

Cei care încalcă legea riscă amendă sau până la doi ani de închisoare. Înainte ca documentul să intre în vigoare, regina Margrethe trebuie să-l semneze oficial. Acest lucru este de așteptat să se întâmple în această lună.

Scopul legii este de a contracara „batjocorirea sistematică” care, printre altele, a contribuit la intensificarea amenințării terorismului în Danemarca, a spus Ministerul Justiției.

Danemarca și Suedia au cunoscut o serie de proteste publice în acest an în care activiștii anti-islam au ars sau au deteriorat în alt mod copii ale Coranului, stârnind tensiuni cu musulmanii și declanșând cereri ca guvernele să interzică această practică.

Sute de protestatari au încercat să mărșăluiască către ambasada daneză din Zona Verde fortificată din Bagdad la sfârșitul lunii iulie, după un apel al influentului lider politic și religios șiit Moqtada al-Sadr.

Ca răspuns la înrăutățirea situației de securitate, țara scandinavă a înăsprit temporar controalele la frontieră.

În perioada 21 iulie - 24 octombrie, în Danemarca au fost înregistrate 483 de incendii de cărți sau steaguri, potrivit datelor poliției naționale.

Proiectul de lege, anunțat inițial la sfârșitul lunii august, a fost modificat după critici conform cărora primul său proiect a limitat libertatea de exprimare și ar fi dificil de aplicat. Inițial, a fost planificat să acopere obiecte de importanță religioasă semnificativă.

Danemarca a încercat să găsească un echilibru între libertatea de exprimare protejată constituțional, inclusiv dreptul de a critica religia, și securitatea națională din cauza temerilor că arderea Coranului ar declanșa atacuri.

Criticii interni din Suedia și Danemarca au susținut că orice limitări ale criticării religiei, inclusiv prin arderea Coranului, subminează libertățile liberale din regiune.

„Istoria ne va judeca aspru pentru asta și pe bună dreptate. … La ce se rezumă totul este dacă o restricție a libertății de exprimare este determinată de noi sau dacă este dictată din exterior”, a declarat Inger Stojberg, liderul Partidului Democrat din Danemarca anti-imigrație, care s-a opus interdicției.

Guvernul de coaliție centristă din Danemarca a susținut că noile reguli vor avea doar un impact marginal asupra libertății de exprimare, iar criticarea religiei în alte moduri rămâne legală.

În 2006, Danemarca a fost în centrul furiei larg răspândite în lumea musulmană, după ce un ziar danez a postat 12 caricaturi cu profetul Mahomed, inclusiv unul purtând o bombă ca turban. Musulmanii consideră imaginile profetului ca fiind sacrile și încurajând idolatria. Imaginile au escaladat în proteste violente împotriva Danemarcei ale musulmanilor din întreaga lume.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Deciziile partidelor, dincolo de ierarhii sau experiență pentru o anumită funcție, sunt luate și în funcție de rezultatele pe care un candidat sau o formațiune politică le au în sondajele...
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Unul dintre motivele pentru care s-a promovat ideea comasării alegerilor este acela că se va face o economie în contextul în care bugetul trebuie să acopere în 2024 cinci runde de alegeri....
#ardere Coran, #Danemarca, #tensiuni, #musulmani, #libertate de exprimare , #Danemarca